Strona 168 z 269 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178218268 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 671 do 1 680 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Uzależniony

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    znacznie łatwiej uzyskać dobre efekty na wyższych iso z 650D
    Rzadko kiedy wychodzę poza ISO 100, właśnie ze względu na DR, a to że używam statywu, to mogę mieć dłuższy czas.
    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Że nie wspomnę już o przepaści w jakości filmów.
    Tak filmy ma lepsze, 500D ma skopane video, nie dość, że 20FPS to jeszcze interpolowane z niższej rozdziałki do full HD. Tego też nie używam

Wszystko zależy od zastosowań, jak idę zrobić sesję portretową to mi banding w 5D II nie przeszkadza.
    Robiąc panoramy papka w cieniu to już duży problem, dla przykładu, zróbmy panoramę na 50mm na 500D, wymaga to 280zdjęć, matryca jest słaba więc trzeba zrobić minimum bracketing + - 2EV więc 280 x 3, do tego focus stacking pasuje zrobić 4x, mamy 280 x 3 x 4 = 3360, mając matryce z wyższą dynamiką można by pominąć bracketing ekspozycji i zdjęć jest dużo mniej.

Pełne uzależnienie

gdzieś czytałem hasło że canon ma już (w końcu) nowe matryce wyciągnąłem z tego mylny widać wniosek że je będzie wkładał do nowych korpusów, idzie nowe - 98% wizjera w wizjerze (to prawie tak jak z tym cukrem w cukrze) ktoś powoli zaczyna rozumieć (ile lat na to trzeba) że żeby kadrować trzeba widzieć kadr to takie proste że aż trudne do wymyślenia.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    żeby kadrować trzeba widzieć kadr
    owszem ale wcale nie koniecznie w jakimkolwiek wizjerze...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez rojo Zobacz posta
    owszem ale wcale nie koniecznie w jakimkolwiek wizjerze...
    owszem, ale to już jest filozofia, a ja miałem na myśli to że lubię widzieć brzeg kadru który robię tak po prostu i bez filozofowania
    Jestem szumofobem
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony Awatar PoulN

Mi procenty w wizjerze w 30D i innych puszkach nie przeszkadzały, poprostu "od zawsze" fotografując lustrzanką podprogowo zakładałem że oprócz tego co widze będzie jeszcze 3mm więcej w kadrze w finalnej fotografii zresztą zawsze można nadmiar tych zbędnych pare mm obciąć, dodac już się nie da
    Ale miło będzie oczywście widzieć 100% po przesiadce na FF.
    Ostatnio edytowane przez PoulN ; 15-03-2013 o 14:44

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Rzadko kiedy wychodzę poza ISO 100, właśnie ze względu na DR, a to że używam statywu, to mogę mieć dłuższy czas.

Tak filmy ma lepsze, 500D ma skopane video, nie dość, że 20FPS to jeszcze interpolowane z niższej rozdziałki do full HD. Tego też nie używam

Wszystko zależy od zastosowań, jak idę zrobić sesję portretową to mi banding w 5D II nie przeszkadza.
    Robiąc panoramy papka w cieniu to już duży problem, dla przykładu, zróbmy panoramę na 50mm na 500D, wymaga to 280zdjęć, matryca jest słaba więc trzeba zrobić minimum bracketing + - 2EV więc 280 x 3, do tego focus stacking pasuje zrobić 4x, mamy 280 x 3 x 4 = 3360, mając matryce z wyższą dynamiką można by pominąć bracketing ekspozycji i zdjęć jest dużo mniej.
    Może i zależy od zastosowań ale im dłużej obcuję ze zdjęciami z tych korpusów tym bardziej umacniam się w przekonaniu, że obrazek z 650D jest zwyczajnie lepszy, dużo mniej kolorowej sraczki, drobniejszy i łatwiejszy do opanowania szum, łatwiej coś wyciągnąć z rawa. Miałeś te puszki i porównywałeś co się da zrobić z obrazkiem?

Tylko bardzo proszę nie wyciągać z tego wniosku, że próbuję udowodnić że matryca w 650D jest najlepsza na świecie . Canon odstaje od konkurencji i pewnie coś z tym powinni zrobić ale domyślam się że im to jest do niczego niepotrzebne niestety.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-03-2013 o 15:07
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    ktoś powoli zaczyna rozumieć (ile lat na to trzeba) że żeby kadrować trzeba widzieć kadr to takie proste że aż trudne do wymyślenia.
    Oczywiście jeżeli ktoś jest uzależniony psychicznie od formatu docelowego 3:2. Jak w wyniku ma być wydruk A4 lub A3 to takie kadrowanie można sobie wsadzić.
    Ja dla odmiany sadzę, że komplikacji technicznych z tym wizjerem 100% jest więcej niż to wszystko warte i użyteczne.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Oczywiście jeżeli ktoś jest uzależniony psychicznie od formatu docelowego 3:2. Jak w wyniku ma być wydruk A4 lub A3 to takie kadrowanie można sobie wsadzić.
    Ja dla odmiany sadzę, że komplikacji technicznych z tym wizjerem 100% jest więcej niż to wszystko warte i użyteczne.
    kadruję to co widzę do kadru jaki mam w aparacie i to jest mój format docelowy, jak będzie w aparacie inny niż 3:2 to będę kadrował do innego - do czegoś trzeba kadrować a trudno wyliczać ile ci obetnie A3 czy A2 - albo się kadruje dokładnie albo niedokładnie i tłumaczenie się formatem drukarki tego nie zmienia, ale to już też zakrawa o filozofię. Laby z tego co wiem są w stanie zrobić odbitki 3:2 nie obcinając kadru (wiem bo robiłem 30x45cm i coś o połowę mniejszego robili bez problemu), przy większych formatach robionych na drukarkach nie ma żadnego problemu robią jaki trzeba (też wiem bo też robiłem), problem jest tylko wtedy gdy masz gotową ramę z gotowym passe-partout i musisz się w to passe-partout wpasować wtedy trzeba coś z kadrem zrobić.
    Ja po prostu lubię widzieć cały kadr, a na przełączanie na LV nie zawsze mam ochotę choć czasem to robię - tyle i tylko tyle.
    Jestem szumofobem

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Odnośnie C70-200/4L sprawa jest chyba przesądzona. Ma godnego następcę w akceptowalnej cenie.
    Co do następcy C17-40/4L to oprócz patentu Canona na 17-40/2.8-4L nic mi więcej nie wiadomo.
    4 soczewki asferyczne powinny zdrowo polepszyć rogi o ile jasność 2.8 na szerokim ich nie zepsuje.
    Akustyk pisze o IS ale chyba takiego patentu Canon jeszcze nie zgłosił.
    Cytat Zamieszczone przez PoulN Zobacz posta
    Jaki to następca? bo chyba przeoczyłem niusa
    Powiem szczerze, też zastanawiam się jaki to następca?
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia/Osiek

Taka cisza? Nikt nic nie mówi na temat premiery która ma się na dniach pokazać...mowa jest o canon 100D
    C7D + F14mm f2.8 + EF 50mm f1.8 + EF 85mm f1.8 + T135mm f2.8

Strona 168 z 269 PierwszyPierwszy ... 68118158166167168169170178218268 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów