Strona 129 z 269 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179229 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 281 do 1 290 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

jotes25 - pesymista powiedziałby, że zostawią 18mpx dodając "jedynie" hybrydowy AF.

A propos - wydaje mi się, że podstawowa zasada działania HAF jest prosta - tak przynajmniej wynika z mojego urlopowego rozumienia starego opisu na DPR:
    Exclusive: Fujifilm's phase detection system explained: Digital Photography Review i zamieszczonego tam rysunku pomysłu Fuji:

Załóżmy, że chcemy ustawić ostrość na pionową linię przecinającą środek kadru.
    Piksele matrycy służące ustawianiu ostrości ułożone są wzdłuż poziomej linii i wyposażone w dodatkowe maski znajdujące się pomiędzy mikrosoczewką a fotodiodą.
    Maski w linii przesunięte są tak, że na parzyste piksele padają obrazy z tego samego skrajnego fragmentu obiektywu, a na nieparzyste z przeciwległego.

• Jeśli ostrość jest ustawiona prawidłowo, to obrazy rejestrowane są jako ten sam ostry obraz (w naszym przypadku punkt w centrum kadru).
    • Jeśli matryca znajduje się przed płaszczyzną ostrości, to (nieco rozmyty) obraz z prawej części pada na lewą stronę linii, a ten z lewej na prawą.

Stopień rozmycia zależy od szerokość fragmentu obiektywu, z którego ten obraz jest pobierany. Widać zatem, że im węższy byłby ten fragment, tym większa precyzja układu AF. Ale im węższy fragment tym mniej światła i większe szumy.
    Istotna pozostaje natomiast zgrubna informacja początkowa dla kontrastowego układu AF, mówiąca w którą stronę zacząć przesuwać obiektyw. Dokładność (pod koniec ustawiania ostrości) hybrydowego AF jest - w przypadku ułożenia pikseli naprzemiennie w jednej linii – równa dwóm pikselom. Gdyby poświęcić dwie poziome linie – mielibyśmy dokładność co do jednego piksela.

So... What'cha think, gals and guys?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony

Pełne uzależnienie

"I jeszcze jeden,
    I jeszcze raz!
    "
    Canon EOS 3D X [CR1]
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Trochę myślenie życzeniowe. Jakoś nie bardzo widzę jak Canon miałby dać aparat z dużą liczbą megapikseli i autofokusem z jedynki, nie nazywając go jednocześnie jedynką. Wierzę, że będzie aparat z matrycą o liczbie pikseli większej jak w D800, ale raczej ze "znerfionym" autofocusem w porównaniu do 1D X (coś jak zrobili w 5D Mark III).

Uzależniony

46MP, natywne iso 50, żeby jeszcze nie było papki w cieniu to będzie pucha idealna :grin:

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Skończ już to trollowanie. Ostatni raz proszę!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    "I jeszcze jeden,
    I jeszcze raz!
    "
    Canon EOS 3D X [CR1]
    O rany

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Coś już napisał Awatar qbar

Dla mnie bomba, tylko cały czas zachodzę w głowę co będzie wtedy różniło ten aparat od 3-ki. Gorsza wytrzymałość korpusu? 1 megapixel? i cena 6 tysiaków niższa? To za mało. Gdzieś tu będzie na maksa wielki haczyk

Strona 129 z 269 PierwszyPierwszy ... 2979119127128129130131139179229 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów