Strona 264 z 269 PierwszyPierwszy ... 164214254262263264265266 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 631 do 2 640 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

A kiedy to Nikon robił swoje matryce, bo jakoś mam problemy z tym żeby sobie przypomnieć taki fakt ???
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Nikon uporal sie z duma i juz nie ukrywa faktu ze nie maja kontroli jakosci a matryce od sony to najlepsze co maja w aparatach

Cytat Zamieszczone przez xxkomarxx Zobacz posta
    Nikon uporal sie z duma i juz nie ukrywa faktu ze nie maja kontroli jakosci a matryce od sony to najlepsze co maja w aparatach
    O toto to to ;-).

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Nikonowskie matryce produkowane są w zakładach Sony ale jednak brandowane są jako produkt Nikona. I co ciekawe Nikoniarze z tej samej matrycy potrafią wycisnąć sporo więcej niż inżynierowie Sony. Link do porównania osiągów tej samej matrycy zastosowanej w Sony A7R i Nikonie D810.
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Różnica między Nikonem i Canonem jest niewielka. Canon sam projektuje, Nikon też. Canon sam produkuje, Nikon nie. Dla Nikona trzaskają Renesas, Toshiba i Sony (dział półprzewodników, nie foto!).
    Nie jest tak, że Sony produkuje jakieś super matryce. Podobne robi reszta świata. Tylko Canon odstaje wyraźnie. I tylko dlatego, że mu się to CHOLERNIE opłaca. Jak zdecyduje, że chce robić takie matryce jak Nikon czy Panasonic, to pewnie zacznie. Kiedy? Może dalszy ciąg innym razem, bo spać mi się chce

P.S. Następny odcinek będzie o dwóch fabrykach.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 30-01-2015 o 23:10

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta
    I co ciekawe Nikoniarze z tej samej matrycy potrafią wycisnąć sporo więcej niż inżynierowie Sony.
    Nikon użył analogowego ISO 64, co wpłynęło na dodatkowe punkty w DR.

Canon też mógłby zbić ISO w każdej puszce na okolice 70-80 (kwestia kilku linijek kodu). Tylko po co, przecież i tak kupią

Początki nałogu Awatar BartasPL
    Miasto
    mazowieckie

Może rzeczywiście nie jest tak,że Sony jest wybitne. Jednak obracając się w świecie FF DLSR wybór sprowadza się w zasadzie do matryc Canona i Sony. Od iluś tam lat siedzę w Canonie, rozjaśniam spory procent zdjęć (zwłaszcza repo). Dlatego ciągle piszę o matrycy Sony jako o jedynej alternatywie. Do Nikona raczej nie przejdę, powstrzymuje mnie ergonomia i szkła.

Jutro fotografuję event, zabieram ze sobą D810 i Nikkora 24-70G f/2.8 pożyczonego od kumpla i porównam go z 5D3 z 24-70LII. Robiłem dziś zdjęcia w tym miejscu (aula SGH) i warunki są raczej słabe. ISO którego używałem to 1600-5000 więc wielkich różnic w ISO czy dynamice nie powinno być, ale może uda mi się coś jeszcze ustrzelić na dworze w niedzielę. Sprawdzę w praktyce czy to rzeczywiście niewielka różnica. Na pewno będę wyciągał z cieni, często potrzebuję tego, dlatego też szukam lepszej matrycy. Już teraz uprzedzam,że manewr z rozjaśnianiem, który prawdopodobnie zastosuję nie ma na celu faworyzowania Nikona bo wiadomo,że w tym jest lepszy, tylko ustawienie możliwie dobrej ekspozycji zdjęć
    5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
    500px

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez BartasPL Zobacz posta

Jutro fotografuję event, zabieram ze sobą D810 i Nikkora 24-70G f/2.8 pożyczonego od kumpla i porównam go z 5D3 z 24-70LII. Robiłem dziś zdjęcia w tym miejscu (aula SGH) i warunki są raczej słabe. ISO którego używałem to 1600-5000 więc wielkich różnic w ISO czy dynamice nie powinno być, ale może uda mi się coś jeszcze ustrzelić na dworze w niedzielę. Sprawdzę w praktyce czy to rzeczywiście niewielka różnica. Na pewno będę wyciągał z cieni, często potrzebuję tego, dlatego też szukam lepszej matrycy. Już teraz uprzedzam,że manewr z rozjaśnianiem, który prawdopodobnie zastosuję nie ma na celu faworyzowania Nikona bo wiadomo,że w tym jest lepszy, tylko ustawienie możliwie dobrej ekspozycji zdjęć
    No to ciekaw jestem Twoich wniosków z praktyki. Nigdy nie zrobiłem jednego zdjęcia tym Nikonem, ale w teorii przy tych ISO przewaga Nikona w departamencie dynamiki powinna być już praktycznie zerowa, a na wysokim ISO powinien przeważać Canon. Nikon w zasadzie powinien pokazać więcej szczegółów. Jak z nasyceniem i wiernościa kolorów nie wiem.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie

canon zakupi matryce sony ale do kompaktów, w lustrzankach wątpię w taki ruch - canon nie widzi problemu, a jeśli nie ma problemu to po co zmieniać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Uzależniony

3799$ albo bez filtra 4299$ ?

Canon 5DS Review

Strona 264 z 269 PierwszyPierwszy ... 164214254262263264265266 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów