Strona 249 z 269 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251259 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 481 do 2 490 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny. Co za tym idzie, wróżby na temat posunięć firmy na tej podstawie są jedynie zabawą erystyczną bez większego związku z rzeczywistością.

Ja zresztą od dawna mam wrażenie, że ogromna większość posunięć Canona mijająca się z oczekiwaniami czy wydająca się jako działanie prowadzącę wręcz do upadku firmy bierze się właśnie stąd. Ich kalkulacje są oparte na podstawie szczegółowej znajomości rynku w przeciwieństwie do użytkowników którzy tej wiedzy nie posiadają.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny.
    Myślę, że w grupie sprzętu na podobnym poziomie optycznym, cenowym (z gruba biorąc np.: "białe zoomy") liczba opinii użytkowników zamieszczonych w poważniejszych sklepach daje jakąś próbkę statystyczną co do popularności, a w jakiejś tam relacji i do sprzedaży np. na B&H:
    C70-200/2.8L IS II 2453 opinie
    C100-400L IS 1086 opinii
    C40-200/4L IS 751 opinii.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Tak, obecnie C70-200/2.8L IS II jest prawdopodobnie najlepiej sprzedającą się białą L-ką. Ale w sprzedaży jest od 4 lat, podczas gdy 100-400 od 16.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

ciekawe, co z zapowiadanym 24-105/3.5/5,6
    gdzieś czytałem, że ma kosztować 600$
    może będzie lepszy optycznie od starego modelu ze światłem 4 (bo mechanicznie na pewno nie)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Wiesz, problem z tego typu dywagacjami polega na tym że nie posiadamy twardych danych na temat sprzedaży tych szkieł więc może się okazać że wnioski wyciągane na podstawie "widziałem", "znam" itp. mogą być obarczone tak daleko idącym błędem że nie mają żadnego przełożenia na stan faktyczny. Co za tym idzie, wróżby na temat posunięć firmy na tej podstawie są jedynie zabawą erystyczną bez większego związku z rzeczywistością.
    Pisałem przecież, że to zabawa. Dodatkowo w wątku "spekulacje i plotki". A związek z rzeczywistością będzie miała dość mocny w momencie gdy objawi nam się oczekiwany następca.

Ja zresztą od dawna mam wrażenie, że ogromna większość posunięć Canona mijająca się z oczekiwaniami czy wydająca się jako działanie prowadzącę wręcz do upadku firmy bierze się właśnie stąd. Ich kalkulacje są oparte na podstawie szczegółowej znajomości rynku w przeciwieństwie do użytkowników którzy tej wiedzy nie posiadają.
    Dokładnie tak, z akcentem na "większość". Canon też nie jest nieomylny i popełnia błędy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Pisałem przecież, że to zabawa. Dodatkowo w wątku "spekulacje i plotki". A związek z rzeczywistością będzie miała dość mocny w momencie gdy objawi nam się oczekiwany następca.

Dokładnie tak, z akcentem na "większość". Canon też nie jest nieomylny i popełnia błędy.
    Nikt nie jest nieomylny ale tu nie o tym mowa. Mowa raczej o wróżbach z fusów .
    Co do nazwy wątku. Owszem zobowiązuje ale nie wyklucza też pisania o sensie i zakresie takich dywagacji .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    ; co do popularności wśród amatorów to wystarczy pojechać na dowolny punkt widokowy czy inny rezerwat w USA, tam 90% obiektywów to właśnie nasz bohater, z tego przynajmniej połowa jedzie na zielonym prostokącie
    Widocznie odwiedzam inne punkty widokowe i rezerwaty w USA ale moje obserwacje sa inne. 100-400 to jest najtańsze i najbardziej uniwersalne poważniejsze tele. A niby czego innego maja amatorzy używać do ptaków czy samolotów? EF 1200 mm? Jakiejś innej stałki za ponad 10 k$? Jednak to nigdy nie będzie 90%. Może 90% białych zoomów....i to tylko w miejscach gdzie się jedzie specjalnie żeby obserwować ptaki, samoloty czy wieloryby czy inne misie. I tak zawsze będzie więcej tanich czarnych zoomów. Poza zawodowcami na meczach, białe rury turysta może zobaczyć w USA bardzo rzadko a takich typu 500-800mm praktycznie nigdy.

W miejscach turystycznych w USA białe elki można zobaczyć bardzo rzadko, a jeżeli już, to nosicielem takiego sprzętu najczęściej okazuje się być jak w dowcipach, Polak, Rusek , albo Niemiec. Jeżeli trafi się Amerykanin, to nie jest to prawie nigdy osoba młodsza, tylko zwykle zgred w conajmniej średnim wieku. Natomiast każdy zawodowy bez wyjatku czy to do kotleta, portretu, czy koncertu/eventu bez względu na wiek i płeć używa 70-200/2.8.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 21-10-2014 o 01:15
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Uzależniony Awatar italy

a nie wiedziałem ze średni wiek to zgred

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    a nie wiedziałem ze średni wiek to zgred
    Jest jeszcze gorzej. Zaraz sie dowiemy ze "sredni wiek" to 30-35 lat.

Coś już napisał
    Miasto
    niewielka

No nie wiem... Mnie ostatnio pewna nastoletnia modelka powiedziala, ze jestem w kategorii "dojrzalych mezczyzn" (mam 33 lata). Pomyslalem sobie: "o k..., to juz?".

Strona 249 z 269 PierwszyPierwszy ... 149199239247248249250251259 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów