Strona 248 z 269 PierwszyPierwszy ... 148198238246247248249250258 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 471 do 2 480 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Witam ponownie
    Dylematy (aktualna wymiana na Canon 5D Mark III czy czekanie na Canon 5D Mark IV) nie trwały długo Po małej rozmowie z samym sobą - dzisiaj w moje rączki wpadł pachnący absolutną nowością Canon 5D Mark III z oryginalnym gripem Nie robię może zbyt dużo zdjęć ale perspektywa czekania kilku miesięcy na potencjalnie nowego Mark IV była dla mnie nie do zaakceptowania Po bardzo pobieżnym przejrzeniu możliwości aparatu starego do aktualnego (5D Mark I vs. 5D Mark III) jestem pod dużym wrażeniem. To jest po prostu przepaść !!!
    pozdrawiam
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Uzależniony

dobra decyzja

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Jak sądzicie, czym zaskoczy nas Canon wypuszczając następcę 100-400:

a. niczym, nie będzie następcy, bo jest już doskonały 70-300,
    b. doskonałą optyką, stabilizacją i jakością wykonania i, niestety, wysoką ceną...
    c. napędem STM, niedługo wszystkie korpusy będą mieć doskonały AF w trybie filmowania (dual pixel)
    d. miniaturowymi rozmiarami dzięki wykorzystaniu optyki dyfrakcyjnej (DO)
    e. własną, lepszą wersją obiektywu 150-600 ze światłem 6.3 na długim końcu
    f. obiektywem xxx-500 ze światłem 5.6 na długim końcu,
    g. obiektywem z wbudowanym TC 1.4x, bo 7d II ostrzy również dla f/8
    h. zaproponuje jeszcze inne rozwiązanie, podaj jakie

Gdybym to ja decydował , wybrałbym wariant f. Obiektyw byłby nadal bardzo przyzwoitych rozmiarów, jaśniejszy niż konkurencja na długim końcu, a po zastosowaniu TC dawałby 700mm/8.0 napędzając sprzedaż 7d II.

To oczywiście tylko zabawa (albo ćwiczenie myślowe), kto miał rację dowiemy się pewnie za jakiś czas.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Pewnie b), najbliższe.
    Jeśli zrobią coś na kształt 150-600 to nie sądzę żeby to było w zastępstwie 100-400 ale może być właśnie z DO.

BTW: Gdyby 70-300 był następcą to by 100-400 już nie robili więc to odpada.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-10-2014 o 22:49
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Jak sądzicie, czym zaskoczy nas Canon wypuszczając następcę 100-400
    Ja się trochę obawiam, że już następca tego obiektywu już jest.
    EF 200-400mm f/4L IS USM.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

IMHO 200-400 nie jest następcą 100-400 bo to nie ta półka cenowa i nie ten target. Oczywiście, że nowy work horse się pojawi tylko wydrenuje nam nieco bardziej kieszenie niż poprzednik.

Power of the Lens

Pełne uzależnienie

100-400 w rzeczywistości wygląda lepiej niż na papierze więc nie ma się co ekscytować zapowiedziami będzie lepszy o włos i droższy dwa razy.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Dwóch rzeczy jestem pewien odnośnie dotychczasowego 100-400:
    a. to najlepiej sprzedająca się biała L-ka (tak, lepiej nawet niż jakiekolwiek 70-200, a od fantastycznego 400/5.6 to już ca. 10x lepiej),
    b. szkło kupowane głównie przez amatorów.
    I dotychczas nie miało konkurencji. Ale teraz jest i Tamron 150-600 i nowe Sigmy. Oba szkła oferują więcej od Canona za mniej, a to jest bardzo przemawiające do amatorów (nie tylko w naszym kraju). Sytuacja więc o tyle ciekawa, że jeśli Canon po prostu odnowi 100-400 zwiększając przy tym cenę, to moim zdaniem będzie mało ciekawa oferta. Nawet jeśli optyka będzie wyraźnie przewyższać konkurencję po podłączeniu TC 1,4x (a to akurat jest mało prawdopodobne).

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    100-400 w rzeczywistości wygląda lepiej niż na papierze więc nie ma się co ekscytować zapowiedziami będzie lepszy o włos i droższy dwa razy.
    To będzie odpowiedź w znanym stylu Canona Dlatego bardziej ekscytujące wydaje się zupełnie inne rozwiązanie, z powodów, o których napisałem wyżej.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 19-10-2014 o 09:57

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Co do a) - masz jakieś źródło??
    Co do b) - widziałem u wielu Repo to szkło więc nie byłbym taki pewien czy to "głównie" amatorski sprzęt.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

a) przynajmniej kilka, żadne oficjalne; po pierwsze, numery seryjne; po drugie prywatne rozmowy w sieci tradycyjnych sklepów foto w USA (nie ze sprzedawcami!) oraz w firmie związanej z fotografią w inny sposób (tzn. nie sprzedaż).
    b) owszem, profesjonaliści też używają czasami tego szkła, ale rzadko; powód jest prosty - ciemnica, więc do reporterki słabo się nadaje; do tego stopnia, że już parę lat temu amatorzy fotografujący różne ligi w Polsce przestali go używać ; ostatnim profi u którego widziałem to szkło był absolutnie czołowy polski fotograf lotniczy (ale też już chyba nie używa i było to ładnych parę lat temu); ale wiadomo, akurat w fotografii lotniczej często światła jest sporo a i czasy długie; no i większej L-ki często na pokład już nie weźmiesz; co do popularności wśród amatorów to wystarczy pojechać na dowolny punkt widokowy czy inny rezerwat w USA, tam 90% obiektywów to właśnie nasz bohater, z tego przynajmniej połowa jedzie na zielonym prostokącie
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 19-10-2014 o 15:03

Strona 248 z 269 PierwszyPierwszy ... 148198238246247248249250258 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów