Strona 221 z 269 PierwszyPierwszy ... 121171211219220221222223231 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 201 do 2 210 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Cytat Zamieszczone przez blackninja Zobacz posta
    Przecież DualPixel służy do czego innego. Nie ma nic wspólnego z rozpiętością tonalną a jedynie z pracą AF w trybie LiveView. Pomyliłeś fakty.
    To nie jest takie jednoznacznie pewne. W którymś wywiadzie oficjel Canona wspomniał, że potencjał tych matryc to nie tylko AF ale póki co są na początku drogi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Canon 7D mkII podobno też będzie wyposażony w matrycę DualPixel, ale jego premiera opóźni się do 3 kwartału 2014.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    To nie jest takie jednoznacznie pewne. W którymś wywiadzie oficjel Canona wspomniał, że potencjał tych matryc to nie tylko AF ale póki co są na początku drogi.
    Oczywiscie, ze sa na poczatku drogi. To Azjaci - hardware robia cudny, ale myslenie w kategoriach use case'ow jest im totalnie obce
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Oczywiscie, ze sa na poczatku drogi. To Azjaci - hardware robia cudny, ale myslenie w kategoriach use case'ow jest im totalnie obce
    Moim zdaniem generalizujesz zbyt daleko. Jest wiele przykładów że "użytkowo" potrafią robić świetny sprzęt, niejednokrotnie lepszy niż Europejczycy czy Amerykanie.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-05-2014 o 23:12
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Moim zdaniem generalizujesz zbyt daleko. Jest wiele przykładów że "użytkowo" potrafią robić świetny sprzęt, niejednokrotnie lepszy niż Europejczycy czy Amerykanie.
    tak, tam gdzie nie trzeba pomyslec nad funkcjonalnoscia oprogramowania.

Azjaci sa swietni w rozwiazywaniu problemow technicznych. ale juz nie w stawianiu sobie wlasciwych problemow (czego tak naprawde chce uzytkownik).

co by daleko przykladow nie szukac: masz w takim 6D wbudowane Wifi i mozliwosc wywolywania na biezaco fotek (taki prymitywny, ale jednak dzialajacy RAW converter).
    pytanie: w jaki sposob teraz wyslesz fotke z tego korpusu mailem, albo wrzucisz na flickra czy cos podobnego?
    odpowiedz: korzystajac ze smartfone'a. dzialajacego juz pod softwarem zoptymalizowanym uzytkowo. amerykanskim
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

tak, tam gdzie nie trzeba pomyslec nad funkcjonalnoscia oprogramowania.

Azjaci sa swietni w rozwiazywaniu problemow technicznych. ale juz nie w stawianiu sobie wlasciwych problemow (czego tak naprawde chce uzytkownik).

co by daleko przykladow nie szukac: masz w takim 6D wbudowane Wifi i mozliwosc wywolywania na biezaco fotek (taki prymitywny, ale jednak dzialajacy RAW converter).
    pytanie: w jaki sposob teraz wyslesz fotke z tego korpusu mailem, albo wrzucisz na flickra czy cos podobnego?
    odpowiedz: korzystajac ze smartfone'a. dzialajacego juz pod softwarem zoptymalizowanym uzytkowo. amerykanskim
    A po co ci raw konwereter skoro są jpgi? No i o ile mnie pamięć nie myli to ten aparat nie ma wbudowanego telefonu - pewnie nie ze względu na nieudolność programistów tylko zwyczajnie ograniczenia techniczne, patentowe etc.

Co do myślenia nad funkcjonalnoscią oprogramowania - w wielu produktach jest to działanie celowe wynikające ze względów biznesowych. Pomijam już że to twierdzenie jest zwyczajnie nieprawdziwe, bo niedotyczy wszystkiego . Są przykłady produktów europejskich np. niektóre bluray gdzie oprogramowanie nie dość że jest prymitywne to jeszcze się wiesza. I produkty azjatyckie np. kamery video Sony (nie te z marketu) ze znakomicie dopracowanym softem).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-05-2014 o 14:29
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

A po co ci raw konwereter skoro są jpgi?
    ale raw converter juz mam w 6D. podstawowy, ale w zupelnosci do tych potrzeb wystarczajacy.
    ale nadal nikt nie pokazal Canonowi jak to zrobic sensownie dalej. ta firma, podobnie jak Nikon, pod wzgledem workflow nadal tkwi w erze analogowej i jest swiecie przekonana, ze temat "co zrobic dalej z wykonanym zdjeciem" jej nie dotyczy.
    no chyba ze w gre wchodzi drukowanie, no to drukarki maja, to miala kiedys dawno taki pomysl, zeby drukowac bezposrednio z aparatu...

ja nie mowie, ze to ma byc nie wiadomo co. ale Canon w kwestii uzytkowego przemyslenia jak uzytkownik posluguje sie zdjeciami po ich wykonaniu (nie mam na mysli samego procesu wykonywania - bo to akurat robia dobrze) nie
    wykazuje zadnej wizji. to nadal jest era: "no to sobie wyjmuje film i niesie do labu, nas to juz nie dotyczy". gdy tymczasem od strony smarfonu mozna z wykonanym zdjeciem zrobic praktycznie wszystko.

No i o ile mnie pamięć nie myli to ten aparat nie ma wbudowanego telefonu - pewnie nie ze względu na nieudolność programistów tylko zwyczajnie ograniczenia techniczne, patentowe etc.
    akurat DSLR to jest dzisiaj rzecz glownie dla dinozaurow takich jak my. wiec tu sie obedzie bez cudow wiankow.
    ale Powershoty imho powinny byc w wersjach z wifi, a tak naprawde i z 3G. i z tak zrobionym softem, zeby uzytkownik mial swobode zrobienia czegos dalej z fotami. tylko to by wymagalo od Canona myslenia nie w kategoriach
    "my robimy puszki" ale: "dzieki nam ludzie robia i pokazuja swiatu swoje zdjecia".

Co do myślenia nad funkcjonalnoscią oprogramowania - w wielu produktach jest to działanie celowe wynikające ze względów biznesowych. Pomijam już że to twierdzenie jest zwyczajnie nieprawdziwe, bo niedotyczy wszystkiego . Są przykłady produktów europejskich np. niektóre bluray gdzie oprogramowanie nie dość że jest prymitywne to jeszcze się wiesza. I produkty azjatyckie np. kamery video Sony (nie te z marketu) ze znakomicie dopracowanym softem).
    dobrze, ale mowisz glownie o rozwiazaniach embedded. a w tym Azjaci sie nie gubia, tzn. zrobia je poprawnie i niezawodnie. problem pojawia sie tam, gdzie to uzytkownik zaczyna mowic o potrzebach funkcjonalnosci programowych,
    o ktorych taki Canon nie pomyslal. tutaj sie sprawa rypie.

to nie jest przypadek, ze boom na telefony Samsunga (koreanskie) przypadl w momencie, gdy ta firma lyknela Androida (amerykanskiego). albo ze ludzie masowo olewaja cyfrowe malpki japonskich producentow i mimo nedznego
    hardware'u chetniej wybieraja telefony (iOS albo Android - w obu przypadkach USA).
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

ja nie mowie, ze to ma byc nie wiadomo co. ale Canon w kwestii uzytkowego przemyslenia jak uzytkownik posluguje sie zdjeciami po ich wykonaniu (nie mam na mysli samego procesu wykonywania - bo to akurat robia dobrze) nie
    wykazuje zadnej wizji. to nadal jest era: "no to sobie wyjmuje film i niesie do labu, nas to juz nie dotyczy". gdy tymczasem od strony smarfonu mozna z wykonanym zdjeciem zrobic praktycznie wszystko.

akurat DSLR to jest dzisiaj rzecz glownie dla dinozaurow takich jak my. wiec tu sie obedzie bez cudow wiankow.
    ale Powershoty imho powinny byc w wersjach z wifi, a tak naprawde i z 3G. i z tak zrobionym softem, zeby uzytkownik mial swobode zrobienia czegos dalej z fotami. tylko to by wymagalo od Canona myslenia nie w kategoriach
    "my robimy puszki" ale: "dzieki nam ludzie robia i pokazuja swiatu swoje zdjecia".
    Ale po co w zaawansowanym aparacie telefon? Jak chcę robić sweetfocie na fejsa to robię je telefonem. Po jakiego grzyba do takiego celu targać ciężkiego grzmota - dziwne rzeczy proponujesz. I to jeszcze w momencie jak producenci telefonów wypuszczają coraz lepsze aparaty w telefonach - choćby ostatnia premiera szajsunga .
    Moim zdaniem marketingowcy Canona musieliby na głowę upaść żeby coś takiego proponować. Szczegolnie że badania jakie prowadzą wśród konsumentów wskazują że na pierwszym miejscu wśród oczekiwań targetu dslr jest jakość obrazu.

Co do powershotów to sami niedwuznacznie piszą że to już tylko siła rozpędu i jest wyłącznie kwestią czasu jak kompakty umrą. Po kiego grzyba robić w nich atrapy telefonów, toż lepiej zabrać się porządnie za to drugie.
    to nie jest przypadek, ze boom na telefony Samsunga (koreanskie) przypadl w momencie, gdy ta firma lyknela Androida (amerykanskiego). albo ze ludzie masowo olewaja cyfrowe malpki japonskich producentow i mimo nedznego
    hardware'u chetniej wybieraja telefony (iOS albo Android - w obu przypadkach USA).
    Mylisz przyczynę ze skutkiem. Małpy padają niezależnie od tego co byś do nich wsadził i bez znaczenia jest tu jaki system posiada ten czy ów telefon.
    BTW: Myślisz że Samsung sprzedaje wiecej TV niż dajmy na to Phillips, bo mają lepszy soft
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-05-2014 o 23:59
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Ale po co w zaawansowanym aparacie telefon? Jak chcę robić sweetfocie na fejsa to robię je telefonem. Po jakiego grzyba do takiego celu targać ciężkiego grzmota - dziwne rzeczy proponujesz.
    bo inaczej nie da sie utrzymac wynikow sprzedazy. tak realnie. kompakty polegly przez ta ociezalosc. bezlusterkowce beda musialy do tego dogonic.

a lustra... i tutaj da sie znalezc rzeczy, ktore mozna programowo dorobic do juz istniejacego hardware'u. aczkolwiek nie mam watpliwosci, ze Canon czegos takiego jeszcze nie wykminil.

takie 6D ma wbudowane wifi, ktore moze sie laczyc z siecia infrastrukturowa. az sie prosi, zeby aparat sam po nocy zrobil backup fot na wskazany serwer.
    ma wywolywarke fot i opcje gwiazdkowania - az sie prosi, zeby przy spieciu z telefonem wrzucal sam ekranowe wgladowki na flickra czy dropboksa.
    de facto, w ciagu dnia aparat moze byc tez spiety z komorka i na biezaco robic kopie zapasowa dochodzacych fot karte micro SD w komorce.

jedynym co tu stoi na przeszkodzie, zeby to zaimplementowac jest... ?

I to jeszcze w momencie jak producenci telefonów wypuszczają coraz lepsze aparaty w telefonach - choćby ostatnia premiera szajsunga .
    a co jesli chce jakosc lustrzanki, i to pelnoklatkowej, z wygoda, ktora powinno dawac polaczenie tego aparatu z internetem?

no taki mam kaprys no. smartfony juz to zrobily.

Moim zdaniem marketingowcy Canona musieliby na głowę upaść żeby coś takiego proponować. Szczegolnie że badania jakie prowadzą wśród konsumentów wskazują że na pierwszym miejscu wśród oczekiwań targetu dslr jest jakość obrazu.
    xD i xxD - tak.
    ale Rebele i Powershoty? watpie. a to jest 95% woluminu sprzedazy.

Co do powershotów to sami niedwuznacznie piszą że to już tylko siła rozpędu i jest wyłącznie kwestią czasu jak kompakty umrą. Po kiego grzyba robić w nich atrapy telefonów, toż lepiej zabrać się porządnie za to drugie.
    ale przeciez nie musi byc atrapa. wystarczy, zeby karta pamieci aparatu montowala sie bezprzewodowo jako wolumin widziany przez smartfon (na Androidzie, bo w apple'owskim rezerwacie oczywiscie to normalnie nie dziala). reszte zrobia juz programisci androidowi (no bo przeciez nie Canon :/ ). naprawde, tylko tyle wystarczy - zeby aparat laczyl sie jako czytnik karty pamieci.

Mylisz przyczynę ze skutkiem. Małpy padają niezależnie od tego co byś do nich wsadził i bez znaczenia jest tu jaki system posiada ten czy ów telefon.
    BTW: Myślisz że Samsung sprzedaje wiecej TV niż dajmy na to Phillips, bo mają lepszy soft
    nadal mylisz software embedded z architektura otwarta. producenci lustrzanek lubia software embedded (poniekad slusznie, bo to gwarantuje bezbledne dzialanie ich funkcjonalnosci).
    w smartfonach siedzi system otwarty, dzieki czemu jest mozliwosc zrobienia rzeczy, ktorych producent nie przewidzial. i znajac Canona czy Nikona - rowniez nie przewidzi.

uzytkownicy juz dzisiaj widza przepasc uzytkowa pomiedzy workflow telefonu (z jego masakrycznej jakosci zdjeciami) a "duzego" aparatu, ktory w 2-tygodniowej podrozy jest wylacznie
    image tankiem, bo ze zdjeciami na nim zapisanymi nie da sie kompletnie nic zrobic - nawet backup nie jest latwy.

tu wcale nie trzeba z jednego robic drugiego. ale naprawde niewiele brakuje, zeby uzytkownik lustrzanki z wifi mogl skorzystac z usprawnien workflow.

czy Canon moze to miec w nosie? moze, bez watpienia.. zrobi to inny producent i wtedy z checia kupie sobie jego aparat, ktorym w podrozy bede focil i z mozliwoscia automatycznego
    backupu i podeslania rodzince na szybko fotki z podrozy. bo dopytuja. i zwyczajowo odpowiadam, ze wroce z wakacji, cos na szybko wywolam i podesle. tydzien lub poltora pozniej,
    kiedy wroce do codziennego kieratu i wieczorkiem nie bede mial na to czasu czy checi...
    www albo tez flickr

Canon fotograficznie stoi od 10 lat, a Ty wymagasz jakieś cuda

Co do backupów po WiFi itp, pogadaj z kimś od Magic Lantern. Jeśli spodoba się im pomysł powinni dać radę.

Strona 221 z 269 PierwszyPierwszy ... 121171211219220221222223231 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów