jesli przy tej samej ilosci bitow "rozciagniesz" DR to na dzialke rozpietosci przypada mniejsza informacja o kazdym z kanalow RGB.
to oznacza gorsza dokladnosc koloru.
o wlasnie ta implikacja nie jest prawdziwa
podam inny przyklad: odszumianie zdjec tez redukuje szumy, ale absolutnie i zdecydowanie nie poprawia dokladnosci kolorow. wrecz bardzo odwrotnie.
a w calej klatce mniej precyzyjna informacja o kolorze. nie uzywalem ML, ale jestem sklonny sie zalozyc, ze wylozy sie na klasycznej focie "o swicie",
tzn. tam niebo jest na krawedzi wypalenia i jest tam tylko informacja z niebieskiego kanalu. na golej matrycy 5D (mkII tez, mkIII nie mialem) da sie
skorygowac WB i jeszcze ladnie nasycic kolory a potem nadal nie bije w oczy szum a na przecietnym monitorze wyglada to dobrze, tj. nie ma posteryzacji.
de facto na cropowej matrycy ten numer juz nie przechodzi. a wiedzac jak dziala ML - jestem sklonny sie zalozyc, ze tez to polozy.
to z testow organoleptycznych, pokazujacych na poziomie piksela jakosc koloru. ale wielu fotografow ma tez reakcje szamanskie pokroju "mnie sie kolor xD
bardziej podoba". bez dowodow, a jedynie subiektywnie. i dyskusja jest trudna, bo praktycznie nie ma dwoch dyskutujacych ogladajacych ten sam kolor,
albo tez majacych identyczna percepcje koloru i upodobania wzgledem tegoz.
ciekawostka jest, ze te opinie sa czesto bardzo zgodne i wiele osob woli kolor np 5D mkII od Nikona D700, badz 6D od 5D mkII.
chociaz zdaje sie Imatest robi jakies analizy, w ktorych tez cos mierza pod wzgledem kolorymetrycznym i tam tez wychodza podobne znaki nierownosci...
byc moze wlasnie dlatego, ze jest to poprawa DR kosztem separacji koloru, a ta druga jest wazniejsza dla wiekszej grupy uzytkownikow.
IMHO, miedzy matryca 6D a 5D mkII jest wlasnie taki duzy postep. na golym DR tego moze tak nie widac. ale cienie 6D sa wrecz nieskonczenie lepsze,
a ogolne odwzorowanie kolorow jest bardzo zauwazalnie poprawione - ta matryce sie duzo przyjemniej wywoluje.
wszystko jest IMHO kwestia priorytetow i mozliwosci. DR obecnych FF Canona jest zupelnie niezly. na pewno Canon ma bardzo dobre kolory matryc i dla wielu
uzytkownikow pogorszenie tego aspektu obrazowania tylko po to, zeby zwiekszyc DR, absolutnie nie wchodzi w rachube.