Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Kiedyś już dyskutowaliśmy na ten temat. CD AF wymaga prawdopodobnie innego sterowania ruchem soczewek niż PD AF. Np. "przesuń o krok" zamiast "przesuwaj" + "stop". Te różnice mogą być nie tylko na poziomie protokołu korpus <-> obiektyw, ale być może nawet sięgać hardware'u napędu. Najlepszy dowód to szkła Olympusa. Mimo, że obiektywy 4/3 mają możliwość aktualizacji firmware (Canona nie mają), to nadal nie działają z CD AF tak dobrze, jak obiektywy do tego zaprojektowane.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Ten patent raczej nie dotyczy cięcia kosztów, obiektyw ma kilka elementów asferycznych, podczas gdy dotychczasowe kity tylko jeden.
    Jotesie drogi, już Ci wtedy pisałem, że w obecnym sterowaniu PD AF tak właśnie jest. Przesuń soczewkę o ymm to wykonaj x małych kroczków silniczka, to że odczuwasz to jako płynny ruch to nie oznacza, że to jest jeden płynny ruch. Różnica między PD a CD, polega na tym, że W PD wiadomo od razu ile ma być wykonanych kroczków. Wiadomo to w momencie zakończenia pomiaru. Potem jest tylko 1 (słownie jeden) rozkaz poruszenia soczewką -> wykonania x kroczków. Przy PD jest to metoda kolejnych przybliżeń, zrób kroczek i sprawdź czy jest lepiej czy gorzej, jeśli lepiej to ponów, jeśli gorzej, to zrób krok w tył itd. Samo porównanie opisałem wcześniej, można to znaleźć w sieci.
    To że jedne szkła lepiej działają, a inne gorzej zależy od ich konstrukcji optycznej/mechanicznej, a nie elektroniki. Obiektyw nie ma swojego mózgu. Jego mózg leży w body.
    Problem z BF i FF przy PD AF polega na tym, że silniczek fabrycznie nie został skalibrowany i jego x kroków nie dają w rezultacie y, tylko y+mi, lub y-mi.
    Ostatnio edytowane przez polm ; 21-02-2012 o 14:51 Powód: mała korekta
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Uprawnienia umieszczania postów