No i znów garść plotek z CR:
1. podobno ma nie być już następcy 7D, zamiast tego następca 60D ma być bardziej wypasiony - sytuacja ma wrócić do tego co było dawniej. Mój komentarz jest taki że jest to wielce prawdopodobne. Szczególnie jeśli prawdą są plotki o dwóch piątkach to miejsca dla zaawansowanego cropa zaczyna się robić bardzo mało. Druga kwestia to po kiego grzyba mnożyć byty jak można wsadzić bebechy z siódemki do 70D i wszyscy będą szczęśliwi - księgowi Canona przede wszystkim .

2. Jeśli chodzi o szkła to są szanse na:
35L II - drogi (mój komentarz - pewnie jak diabli podejrzewam że będzie dobijać do 8-9 kzł) - premiera na wiosnę

Premiery na Photokinie:

EF 100-400 f/4-5.6L IS - już było o nim w poprzednim odcinku

300 f/4L IS - w sumie nie jest to jakiś mus żeby go odnawiać ale być może łatwiej zrobić to łącznie z nowym 400mm
400 f/4L IS - (mój komentarz - tu moim zdaniem jak najbardziej dołożenie IS by się przydało i byłby to w swojej klasie hit - oczywiście o ile znów nie zarżną go ceną)
EF135 f/1.8 IS - podobno istnieje ale póki co odłożony

3. 5D Mark III/X - w tej kwestii jest mniej więcej status quo - nie ma nowych wiarygodnych przecieków - bardziej prawdopodobna jest wersja 22MPX która ma niby zastąpić 7D. Premiera 28 lutego br. Podobno jeśli będzie zapotrzebowanie na model z gęstą matrycą Canon z łatwością go może wypuścić - cokolwiek to oznacza???

Mój komentarz - podejrzewam, że w tym układzie może być jeszcze jeden FF z gęstą matrycą ale niekoniecznie równocześnie. I może być to zapowiadany Canon EOS C.
Co do tzw. FF entry level - chyba jeszcze na niego poczekamy.