W 24-70 wyglada na to, ze mordka wysuwać się bedzie wraz z osloną. To akurat chyba nie jest najlepsze rozwiazanie w takim wole roboczym
No to też mi sie wydaje trochę dziwne - nowy nikonowski 24-70 ma osłonę tak samo mocowaną jak "stary" canonowski 24-70 - osłona jest efektywna dla wszystkich odniskowych, a do tego chroni wysuwający sie tubus w przypadku uderzeń. Po co to było zmieniać???
5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickr
Łudzę się, że to szkło będzie posiadało IF - wewnętrzne ogniskowanie, tak samo jak 16-35 i 70-200.
Pozdrawiam, Krzysztof
no wlasnie o tą ochronę wysuwajacej się części mi chodzi. Może tutaj tubus wysuwa się minimalnie?
Niestety, Canon będzie wysuwany, jak 24-105 (nie jak 24-70 I)
O obiektywach wiem prawie wszystko
W takim razie nie rozumiem po co wypuszczają to nowe szkło. Ostrość starej wersji na 2.8 jest dla mnie w zupełności wystarczająca, waga nie przeszkadza, a pancerne wykonanie to tylko zaleta.
Canon, you can?
Edit: A może mam dobrą sztukę?
Pozdrawiam, Krzysztof
Kiedyś marzyłem o 85mm trochę tańszym niż 1,4. Np. takim 1,8. No i producent wydał takie szklo i to chyba byla ostatnia kropla goryczy, sprzedałem zabawki i kupiłem Canona. Bo szkło bylo owszem 85mm ale 2,8.
Teraz na szczęście żadna z tych stalek nie jest w moich planach zakupowych, więc nie będę zmieniał systemu![]()