Ja myślę, że 1DX który ma zastąpić i 1DIV i 1DsIII razem jest zapowiedzią nowej piątki mniej więcej w takiej postaci jak podało CR.
1. Repo sportowi i ogólnie Ci którzy pracują teraz na 1DIII i 1DIV nie przejdą na nic poniżej 10, ew. 9fps.
Dlatego nowa piątka może mieć spokojnie koło 7fps
2. Ci co pracują na 1DsIII będą na pewno chcieli mieć jak największą matrycę, ale wygodę pracy jedynki (przyzwyczajenia i kaprysy

)
Tutaj jest największa dla mnie zagadka - jaką matrycę będzie mieć nowa 5D. Ale podejrzewam, że nie więcej niż 1DX. IMHO 14-18Mpx.
3. Jako, że większość użytkownikó serii 1 wymieniłem w punktach 1 i 2 to canon w nowej piątce może spokojnie dać bardzo dobry AF bo tamci i tak mając do wyboru 1DX i nowe 5D wybiorą jedynkę

Dlatego obstawiam dużo krzyżowych od 2.8 + pewnie też osobny procek od AF.
4. To ma być jednak następca 5D2 więc nie może kosztować nagle 2x tyle co 5D2 podczas premiery. Dlatego IMHO ~12k na wyjście jest najbardziej realne.
Dla mnie to wszystko wygląda logicznie też z punkt widzenia księgowych

Profi nagle nie zaczną masowo kupować nowej piątki zamiast 1DX. Trochę może tak, ale obstawiam, że to będą w większości Ci co pracują jeszcze na 1D3 bo 4 za drogi, bo to bo tamto. Z Ds to może będzie promil. Jak kogoś było stać na DsIII to i na 1DX też mu nie będzie szkoda

A nawet jak trochę przejdzie na 5D, ale będzie ono i tak droższe niż 5D2 to Ci co zrobią upgrade z 5D2 i tak pewnie wygenerują taki zysk w którym jest wliczony jakiś tam spadek sprzedaży serii 1 na rzecz piątek.
Ja czekam z niecierpliwością na koniec lutego (teraz na D800 też

)