Strona 9 z 269 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
    Prędzej płynna przesłonę, zamiast stopniowaną.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jedyne na co możesz czekać, to ~10-15% spadek cen 5d2 około pół roku po wejściu w dystrybucję PL, więc nie wcześniej niż rok-półtorej od daty premiery. Warto czekać?

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jakieś dane po temu - znaczy się źródło :wink:.
    CR, planet5D. Przy każdej okazji jak ktoś rozmawia z ludkami od Canona na pokazach C300 są pytania o dużo megapikselową matrycę i zawsze odpowiedź jest, że więcej niż 1DX nie będzie (ani foto ani video) Nie podaję konkretnie ale widziałem takie wypowiedzi już w kilku miejscach, głownie tych dwóch.

Cytat Zamieszczone przez s1nn3r Zobacz posta
    Wracając do meritum: z tego co się orientuje to 5d II w dniu premiery kosztował grubo ponad 10 tys. - ok. 13 tys. zł ? Cena w chwili obecnej spadła o połowę ale minęło kilka lat. Skoro wejdzie lustrzanka nastawiona na filmowanie to nie wierzę aby canon wiele poprawił w następcy 5d II w tym zakresie.
    Czyli następca to minimum pół roku i ze 2 razy droższy. Zaczynam pochylać się ku II
    Żyjemy w tym samym kraju? Zaraz po premierze 5DII był za około 8k, potem okazało się, że są wady, wycofano wszystkie, przyszedł kryzys dostępności i ceny poszły w górę do ok. 10k i czekanie 2 miesiące za puszką (przerabiałem na własnej skórze). Za 13k to chyba w kicie z 24-105...
    2x droższy? 20k PLN? Większość wolałaby dołożyć do DXa albo przejśc do Nikona :P

Kolejna sprawa, która jest do poprawki to AF ale i on nie może być za dobry bo zrobi się konkurencja dla jedynki.
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    To kup i nie marudź.Linia 5 to kastrat jeżeli chodzi o AF, i albo się do tego przyzwyczaisz, albo się sfrustrujesz i i tak kupisz jedynkę.
    IMHO nie może być tak wiecznie. Nikon potrafi dać w D700 ten sam AF co w D3 i jakoś mu to sprzedaży nie zabiło.
    Są inne rzeczy które można ciąć (dadzą np. 12-14Mpx zamiast 18, AF na poziomie tego z 1DsIII/1DIV nawet z 9pkt, bez tych nowości z DX z dodatkowym sensorem RGB dla servo itd. lub co najmniej na poziomie 7D, 6-7fps, shutter LAG na poziomie 7D) Po prostu 7D z nową matrycą FF - nadal półka niżej od 1DX (AF, Servo, FPS), nadal półka wyżej od 7D (FF + ISO/DR)

Ja nadal widzę miejsce na rozdzielenie 5D na 2 serie. Kastrat AF z poprawioną, małą matrycą i dużo video ficzerów i Nowa matryca 12-14Mpx w pudełku od 7D + podstawowe funkcje filmowe. Obie mogą nawet kosztować na wejściu tyle samo (~3K USD) i byłoby miło i foto i video
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Ale po co to rozdzielać? Już to ktoś dawno zrobił i wymyślił kamerę. Układ kamera aparat i projektor w jednym wymyślono ze sto lat temu i jakoś się nie przyjął. Wracając do tematu to rozglądając się na boki ani w N ani w S nie ma nic nowego. Wydaje mi się, że producenci będą stopniowo wydłużali czas pomiędzy kolejnymi premierami w tej klasie.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja też nie. Więc zbieram na niewywrotny motor z kategorii B http://www.morgan3wheeler.co.uk/home.html
    nie zapomnij o pilotce i goglach

Wracając do tematu, w listopadzie miał być C7DII i czy wiadomo co dalej w tym temacie?
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

latant gdzies na CR bylo powiedziane ze 7dII nie wczesniej niz na koniec 2012 bo teraz maja wazniejsze premiery (1dX, wersja wideo, c300 i szkla). A co do samego 7dII to kiedys podali jakas tam specyfikacje i duzo ludzie by widzieli w 5dIII wiec nie wiadomo tak naprawde jak to bedzie ;]

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Si, niepotrzebnie rozdzieliłem, moja Wtopa .

Z tym AF w 5d to jest jeszcze inne wyjście zamiast kupować jedynkę - D800 .
    Bardzo słuszna koncepcja :cool:
    .
    Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    CR, planet5D.
    No to bardzo wiarygodne źródła . Póki co nigdzie Canon nie składał oficjalnie takich deklaracji.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bardzo słuszna koncepcja :cool:
    .

No to bardzo wiarygodne źródła . Póki co nigdzie Canon nie składał oficjalnie takich deklaracji.
    W jednym z tych niewiarygodnych źródeł by wywiad z kimś z marketingu C i padło pytanie o puszkę z dużą matrycą i koleś powiedział wyraźnie, że ta z 1DX będzie największa. Nie będę szukał i udowadniał bo nie mam na to czasu. Pożyjemy zobaczymy. Jeżeli Nikon wypuści 36Mpx D800 to się może C. złamie.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jedyne na co możesz czekać, to ~10-15% spadek cen 5d2 około pół roku po wejściu w dystrybucję PL, więc nie wcześniej niż rok-półtorej od daty premiery. Warto czekać?
    Nie warto. Zbieram kase i zamawiam. Tylko mam dylemat wygoda ( 24-70 ) vs jakość ( coś szerokiego,50,85 ).
    Naczytałem się różnych opinii o zoomie C 24-70 2.8 - niektóre pochwalne, inne nie bardzo hehe.
    Częścią video chce się zająć żona i zoom to ukłon w jej stronę tylko muszę jeszcze raz zobaczyć jakiś film na yt czy vimeo jak to wygląda przy zmianie ogniskowej, pewnie trzęsie niemożebnie ;p.
    Dlatego zastanawiałem się w jaką stronę, zapewne ułatwiającą pracę użytkownikowi, pójdzie canon odnośnie funkcji video.
    Ostatnio edytowane przez s1nn3r ; 03-12-2011 o 10:00

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Nie warto. Zbieram kase i zamawiam. Tylko mam dylemat wygoda ( 24-70 ) vs jakość ( coś szerokiego,50,85 ).
    Naczytałem się różnych opinii o zoomie C 24-70 2.8 - niektóre pochwalne, inne nie bardzo hehe.
    Częścią video chce się zająć żona i zoom to ukłon w jej stronę tylko muszę jeszcze raz zobaczyć jakiś film na yt czy vimeo jak to wygląda przy zmianie ogniskowej, pewnie trzęsie niemożebnie ;p.
    Dlatego zastanawiałem się w jaką stronę, zapewne ułatwiającą pracę użytkownikowi, pójdzie canon odnośnie funkcji video.
    No raczej zmiana ogniskowej podczas kręcenia w szkłach do fotografii to padaka totalna...

Strona 9 z 269 PierwszyPierwszy ... 78910111959109 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów