Prędzej płynna przesłonę, zamiast stopniowaną.Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Prędzej płynna przesłonę, zamiast stopniowaną.Zastanawiam się nad nowymi rewolucyjnymi obiektywami do filmowania, które ma wprowadzić canon. Czym one będą się różnić od tradycyjnych ? Wbudują w nie jakiś silniczek odpowiadający za AF ?
Jedyne na co możesz czekać, to ~10-15% spadek cen 5d2 około pół roku po wejściu w dystrybucję PL, więc nie wcześniej niż rok-półtorej od daty premiery. Warto czekać?
CR, planet5D. Przy każdej okazji jak ktoś rozmawia z ludkami od Canona na pokazach C300 są pytania o dużo megapikselową matrycę i zawsze odpowiedź jest, że więcej niż 1DX nie będzie (ani foto ani video) Nie podaję konkretnie ale widziałem takie wypowiedzi już w kilku miejscach, głownie tych dwóch.
Żyjemy w tym samym kraju? Zaraz po premierze 5DII był za około 8k, potem okazało się, że są wady, wycofano wszystkie, przyszedł kryzys dostępności i ceny poszły w górę do ok. 10k i czekanie 2 miesiące za puszką (przerabiałem na własnej skórze). Za 13k to chyba w kicie z 24-105...
2x droższy? 20k PLN? Większość wolałaby dołożyć do DXa albo przejśc do Nikona :P
IMHO nie może być tak wiecznie. Nikon potrafi dać w D700 ten sam AF co w D3 i jakoś mu to sprzedaży nie zabiło.
Są inne rzeczy które można ciąć (dadzą np. 12-14Mpx zamiast 18, AF na poziomie tego z 1DsIII/1DIV nawet z 9pkt, bez tych nowości z DX z dodatkowym sensorem RGB dla servo itd. lub co najmniej na poziomie 7D, 6-7fps, shutter LAG na poziomie 7D) Po prostu 7D z nową matrycą FF - nadal półka niżej od 1DX (AF, Servo, FPS), nadal półka wyżej od 7D (FF + ISO/DR)
Ja nadal widzę miejsce na rozdzielenie 5D na 2 serie. Kastrat AF z poprawioną, małą matrycą i dużo video ficzerów i Nowa matryca 12-14Mpx w pudełku od 7D + podstawowe funkcje filmowe. Obie mogą nawet kosztować na wejściu tyle samo (~3K USD) i byłoby miło i foto i video![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Ale po co to rozdzielać? Już to ktoś dawno zrobił i wymyślił kamerę. Układ kamera aparat i projektor w jednym wymyślono ze sto lat temu i jakoś się nie przyjął. Wracając do tematu to rozglądając się na boki ani w N ani w S nie ma nic nowego. Wydaje mi się, że producenci będą stopniowo wydłużali czas pomiędzy kolejnymi premierami w tej klasie.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
latant gdzies na CR bylo powiedziane ze 7dII nie wczesniej niz na koniec 2012 bo teraz maja wazniejsze premiery (1dX, wersja wideo, c300 i szkla). A co do samego 7dII to kiedys podali jakas tam specyfikacje i duzo ludzie by widzieli w 5dIII wiec nie wiadomo tak naprawde jak to bedzie ;]
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W jednym z tych niewiarygodnych źródeł by wywiad z kimś z marketingu C i padło pytanie o puszkę z dużą matrycą i koleś powiedział wyraźnie, że ta z 1DX będzie największa. Nie będę szukał i udowadniał bo nie mam na to czasu. Pożyjemy zobaczymy. Jeżeli Nikon wypuści 36Mpx D800 to się może C. złamie.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Nie warto. Zbieram kase i zamawiam. Tylko mam dylemat wygoda ( 24-70 ) vs jakość ( coś szerokiego,50,85 ).
Naczytałem się różnych opinii o zoomie C 24-70 2.8 - niektóre pochwalne, inne nie bardzo hehe.
Częścią video chce się zająć żona i zoom to ukłon w jej stronę tylko muszę jeszcze raz zobaczyć jakiś film na yt czy vimeo jak to wygląda przy zmianie ogniskowej, pewnie trzęsie niemożebnie ;p.
Dlatego zastanawiałem się w jaką stronę, zapewne ułatwiającą pracę użytkownikowi, pójdzie canon odnośnie funkcji video.
Ostatnio edytowane przez s1nn3r ; 03-12-2011 o 10:00