Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.
Mam jakoś tak niejasne przeczucia że skoro jakieś 90% userów forum nie potrafi prawdłowo nąświetlić zdjęcia z ex580 to podobnie bedzie z ex590.
ale dopuszczam myśl że mogę sie mylić![]()
Szybko te nowe lampy, ja ciągle mam 550EX-tki z czasów kliszowych i nie chcą się popsuć.
Jedynie co mi się podoba w nowej 580EX to własny pomiar światła (jedna lampa i systemowa i do dowolnego aparatu).
A nazewnictwo to bełkot marketingowy - moc lampy i tak należy sprawdzać na palniku 35mm, i czasem te teoretycznie z większą mocą w nazwie wypadają słabiej.
po co czytac watki o plotach odnosnie nowego sprzetu, skoro samemu najwyrazniej nie ma sie takich potrzeb/checi?
podaj inna odpowiedz niz ta najbardziej oczywista (trollowanie)... ?
rowniez dopuszczam mysl, ze z moja diagnoza powyzej moge sie mylic...
a to bardzo proste. aby zwrócić uwagę że nie w sprzęcie tkwi żródło problemu . aparaty cyfrowe już dawno nie stanowią przeszkody w osiąganiu poprawnych efektów a jako że wiekszość na forum to hobbyści, to nowy sprżęt to jest kwestia chcenia a nie musienia
teraz pytanie. Czy poddadzą sie sprytnym zabiegom marketingowym producentów i korporacji wmawiających nam że ten nowy sprzęcior to już cud. miód i orzeszki czy zdrowy rozsądek weżmie górę. Czy zdjecia wykonane nowym sprzętem będą choć trochę lepsze/ciekawsze niż te ze "starego"? ale na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam.
co do trollowania , hmmmm. 513 postów w ciągu 4 lat to chyba nie jest nadużywanie cierpliwości userów forum? ale mogę sie mylić.
Ostatnio edytowane przez Canion ; 27-02-2012 o 12:02
Canion, no i zwróciłeś uwagę. Zapraszamy ponownie przy plotkach o 5dmkIV.
Sebastian Małachowski
wain- łatwo bany rozdajesz. Korzenie z PRL i jedynie jedna słuszna linia partii?
wypowiadam sie wątku spekulacyjno-plotkowo- zakupowym i moje posty dotyczą ew. rozważań zakupowych w odniesieniu do takiej a nie innej potencjalnej specyfikacji sprżętu.
Stąd ponawiam pytanie. SKąd przekonanie że nowe 22/44 mln pikseli wpłyną na kreatywność fotografa?
Ostatnio edytowane przez Canion ; 27-02-2012 o 12:27
a skad przeswiadczenie, ze inni uzytkownicy mysla inaczej?
no to skoro kazdy sam, to dlaczego odpowiadasz za innych?
z innej beczki - a jesli kogos interesuje nowy sprzet z czystej ciekawosci (tak z 80% uzytkownikow tego forum ma papiery technika i/lub inzyniera, wiec jest to w pelni zrozumiale), bez bezposredniego (a czasem nawet posredniego) przelozenia na wlasne potrzeby czy zakupy foto? zupelnie niezaleznie od tego co i jak sobie ten ktos foci...
ale juz seryjne puszczanie prowokacyjnych tekstow jest. szczesliwie, kryterium "seryjnosci" jeszcze nie jest spelnione a jedynie poki co kontrolowane...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie jest to sprzeczne z regulaminem samo z siebie. natomiast nieodmiennie zwraca uwage moderacji...
"a skad przeswiadczenie, ze inni uzytkownicy mysla inaczej?"
a to już ciekawy zwrot w dyskusji. czyli jednak nie tylko ja jestem przekonany że nowe 22/44 piksele niczego w pf użytkowników nie zmienią?
Ostatnio edytowane przez Canion ; 27-02-2012 o 12:32