Strona 45 z 269 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    Wracając do plotek... kiedy będzie 650d ? Wie ktoś ?
    1. marca jest 25. rocznica prezentacji korpusu EOS 650 (pierwszy EOS). Zresztą odbyło się to w 50. rocznicę powstania Canona (tak mi się wydaje). Tak czy siak Japonczycy lubuja sie w tym i na pewno 1. marca możemy się spodziewać fajerwerków. Osobna kwestia czy to będzie 5dIII czy nowy system bez lustra np. pod postacią 650d.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do wielkości szkieł, to jak się rozpędzą to już się kręcą. Gorzej jak muszą się rozpędzać i hamować i znowu rozpędzać. Myślę, że istotny jest dystans jaki muszą pokonać soczewki. Sam algorytm CD może być lepiej dopracowany. Może analizowany jest troszkę mniejszy fragment, może fragment jest dzielony na mniejsze fragmenty i wyszukiwane są pola zielone i fioletowe.
    Ale jak szkło nie aberruje, to "pola" zielone i fioletowe nie występują?
    Ja myślę sobie tak:
    • im szybciej aparat jest w stanie odczytywać matrycę (idealnie, to co najmniej tak szybko, żeby po każdym kroku mieć obraz do analizy), a przy tym
    • będzie w stanie ten odczytany obraz przerobić na wskaźnik ostrości, to

CD AF będzie najszybszy z najszybszych... bo "hipoteoretycznie" przy ostrzeniu pomyli się co najwyżej dwa razy:
    1. na początku - gdy (średnio co drugi raz) wybierze złą stronę i
    2. na końcu - jak (zawsze) przeleci przez punkt ostrości.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    1. marca jest 25. rocznica prezentacji korpusu EOS 650 (pierwszy EOS). Zresztą odbyło się to w 50. rocznicę powstania Canona (tak mi się wydaje). Tak czy siak Japonczycy lubuja sie w tym i na pewno 1. marca możemy się spodziewać fajerwerków. Osobna kwestia czy to będzie 5dIII czy nowy system bez lustra np. pod postacią 650d.
    Jak pięć lat temu urodził się Marek III, to też było "w rocznicę"
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 21-02-2012 o 17:34 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

5D3 powinien być jakoś teraz bo Canon nie może zostać za długo za Nikonem bez pokazania jak by nie patrzeć konkurencyjnej puchy.
    Mirrorless'a z wymienną optyką Canon najwyraźniej olał już dawno(G1X) pytanie tylko jak bardzo.
    Na pewno najbliższą premierą będzie nowy 5D no i ten aparat/kamera 4k.
    Mirrorlessy i rebele to raczej na razie sprawa drugorzędna.
    Nie spodziewałbym się szybciej niż latem zapowiedzi.
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 21-02-2012 o 18:31
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach?
    Prawdopodobnie z powodów oszczędnościowych. Żeby to dobrze działało to matryca musi się bardzo często odświeżać, a to być może wymusza zmiany konstrukcyjne w procesorze i w samych matrycach. Pewne stwierdzili, że rynkowo to jest bez znaczenia i się tym chwilowo nie przejmują.

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Mirrorlessy i rebele to raczej na razie sprawa drugorzędna.
    Nie spodziewałbym się szybciej niż latem zapowiedzi.
    Z punktu widzenia biznesowego zdecydowanie pierwszorzędna.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Masz może wobec tego jakieś sugestie dlaczego CD AF tak kiepsko działa w korpusach Canona? Pisał im to student po godzinach?
    Tak jak napisał Kolekcjoner.

CD AF w Canonie to jest jakby element dodany (trochę na siłę, trochę marketingowo), w dodatku jest on zapewne czysto softwareowy. Żeby to sprawnie działo to nie dość, że muszą być zapewnione szybkie odczyty z matrycy (ale to zapewne się da zrobić na tak małej powierzchni analizowanej), ale przede wszystkim musi być zapewniona szybka analiza, na poziomie hardware'owym, a nie software'owym. Digic to specjalistyczne urządzenie to nie jest Pentium, na który każdy sobie może napisać od pasjansa po edytor graficzny. Digic jest dedykowany do przetwarzania obrazu, nie posiada natomiast sprzętowego "wspomagacza" analizy i porównywania obrazów pod kątem ostrości (kontrastu). To co teraz jest w Canonie i Nikonie (nie wiem jak tam D800) to emulacja wykrywania ostrości funkjami dostępnymi aktualnie w procku (a przeznaczonymi zapewne do zupełnie innych celów). Jak Canon wrzuci sprzętową analizę kontrastu do procka, to CDAF wtedy będzie i podczas filmowania hulał bez wpływu na ilość klatek samego filmu . Zobacz na NEX-a, tam procek oprócz AFa, jest wstanie nawet peeking obsłużyć/zwizualizować w locie, ale nie dlatego że jest mocny, tylko dlatego, że tak został skonstruowany.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 21-02-2012 o 21:18

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Digic jest dedykowany do przetwarzania obrazu, nie posiada natomiast sprzętowego "wspomagacza" analizy i porównywania obrazów pod kątem ostrości (kontrastu).
    a czy ocena ostrosci to nie jest przypadkiem prosty jak swinski ryj problem znalezienia maksimum funkcji, co sie robi przez banalny uklad rozniczkujacy?
    no, troche moze madrzejszy, zeby sie nie dal zmylic przez ekstrema lokalne, ale pod wzgledem hardware'owym to jest to nadal taki pikus, ze nawet ja bym to zlutowal w domu, mimo manualnej sprawnosci na poziomie epsilon. a Digic przy tym jest jak QuadCore przy 386...

poza tym, to oczywiscie bezdyskusyjnie racja, ze softwarem nie ma sie co w to babrac, skoro mozna hardwarem...
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Wrócę jeszcze do tego nieszczęsnego CD AF, bo trochę się nie zgadzam z tym co piszecie moi drodzy Koledzy. Obraz z matrycy w 60d, 550d, 600d, 7d może być czytany 60 razy na sekundę, bo tyle wynosi max ilość klatek na sekundę przy kręceniu filmów. Zresztą zobaczcie co się dzieje z wyświetlaczem LCD w świetle żarowym jeśli ustawicie czas 1/50. Digiki zostały zoptymalizowane do liczenia transformat cosinusowych, liczenia falek i innych wynalazków (jeszcze nie do końca ogarnąłem algorytm) które są potrzebne przy kompresji h264. Wyznaczenie krawędzi na malutkim obszarze metodą Canny (550d z ML to robi na LCD) to dziecinna igraszka w porównaniu z tym co potrzebne jest do kompresji h264. Zdecydowanie czy aktualny obrazek jest lepszy czy gorszy od poprzedniego nie jest żadnym wyzwaniem dla Digika. Problem leży w kroczkach.
    Nie wiem czy to takie straszne kung fu pokazuje tu Nex
    http://www.youtube.com/watch?v=jG7PKVtdpKQ
    Owszem jest szybciej niż w Canonie, ale jak by mu podpiąć np. 85 1.2 to raczej by się zesmarkał, a nie ostrość ustawił.
    Ja takiego AF w filmach nie chcę
    http://www.youtube.com/watch?v=O3cT21UDUTE
    Do zdjęć zadowalam się wciąż normalnym, tradycyjnym "okropnie niedobrym" AF PD z 5dII.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a czy ocena ostrosci to nie jest przypadkiem prosty jak swinski ryj problem znalezienia maksimum funkcji, co sie robi przez banalny uklad rozniczkujacy?
    no, troche moze madrzejszy, zeby sie nie dal zmylic przez ekstrema lokalne, ale pod wzgledem hardware'owym to jest to nadal taki pikus, ze nawet ja bym to zlutowal w domu, mimo manualnej sprawnosci na poziomie epsilon. a Digic przy tym jest jak QuadCore przy 386...

poza tym, to oczywiscie bezdyskusyjnie racja, ze softwarem nie ma sie co w to babrac, skoro mozna hardwarem...

Nie mówię, że trudne, tylko że ma być piekielnie szybkie, w dodatku weź pod uwagę, że tu musi akceptowalnie działać nawet z mało kontrastowymi scenami, czyli zapewne jakaś logika też musi być zaimplementowana, żeby układ nie szukał ostrości pół godziny, ale widział kiedy się poddać
    Ostatnio edytowane przez arra ; 21-02-2012 o 21:58

www.pbase.com/arra

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta

Nie mówię, że trudne, tylko że ma być piekielnie szybkie, w dodatku weź pod uwagę, że tu musi akceptowalnie działać nawet z mało kontrastowymi scenami, czyli zapewne jakaś logika też musi być zaimplementowana, żeby układ nie szukał ostrości pół godziny, ale widział kiedy się poddać
    Naprawdę nie ma się nad czym zastanawiać tu http://szumofobia.pl/forum/showthread.php?t=332
    i tu
    http://graphics.stanford.edu/courses...tofocusCD.html
    zostało to opisane.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Problem leży w kroczkach.
    No fajnie, ale w jakich kroczkach? Jak ułomność obiektywów Canona (teoretyczne ich nie przystosowanie do CDAF) wytłumaczysz faktem, że ten sam obiektyw w moim 5D potrafi raz szybko (w miarę) ustawić ostrość, a raz się męczy z odgadnięciem tejże ostrości, różnica jest w fotografowanej scenie, obiektyw/ogniskowa to samo?

www.pbase.com/arra

Strona 45 z 269 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów