Strona 39 z 269 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Nowy 5d będzie miał 50MP i odchylany LCD :grin: i tym będzie sie różnił od poprzednika

Zablokowany
    Miasto
    EL PL

Domyślnie

odchylany ekran - fuj, nie dla mnie :/
    jeżeli taki będzie w 5Dx to chyba go sobie w przyszłości przykleję

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Naprawde tak trudno przeliczyc martryce APS-C 18MP z 7D na FF. A przeciez nie mam na 7D zadnych klopotow z optyka, przez upakowanie matrycy.
    Tylko po co komu 46 MPX (czytaj: co najmniej 95% użytkowników)? Poza tym, zrób fotę np. zaniedbanego trawnika trudno teraz o trawę) 7D i 5D i porównaj szczegóły (testowałem na 30D - na zdjęciu z piątki widać było każde źdbło, u mnie trawa przypominała papkę).
    30D + szpargały

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czyli według tego co piszesz to im więcej pikseli tym lepiej no ciekawe, ciekawe . Nie pozostaje nic innego niż modlić się o to żeby nowy 5D miał 50 MPx .
    Tak jest, o ile producent upora się z innymi problemami mniejszych pixeli tzn. DR i szumami. To na razie się udaje, i podejrzewam , że to jeszcze nie koniec.

To co się odbywa w lustrzankach ma niewiele wspólnego z tym co się działo z parę lat temu z kompaktami, kiedy zwiększano bez umiaru gęstość tych samych technologicznie pixeli i w niektórych przypadkach nowszy model był po prostu gorszy od starszego na każdym ISO.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sielan Zobacz posta
    Tylko po co komu 46 MPX (czytaj: co najmniej 95% użytkowników)? Poza tym, zrób fotę np. zaniedbanego trawnika trudno teraz o trawę) 7D i 5D i porównaj szczegóły (testowałem na 30D - na zdjęciu z piątki widać było każde źdbło, u mnie trawa przypominała papkę).
    Przeciez to jakas totalna bzdura z mojego 7D dostaje duzo wiecej szczegolow niz ze starej piatki, pod warunkiem ze nie zaloze jakiegos kiepskiego obiektywu. I jak masz taki przypadek ze nawet ze Swoim 30D dostajesz "papke" to poszukaj tego przyczyny, bo to nie jest normalne.
    A co do duzej ilosci MP, komu ma sie przydac to sie przyda.

Bywalec Awatar Sielan
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Przeciez to jakas totalna bzdura z mojego 7D dostaje duzo wiecej szczegolow niz ze starej piatki, pod warunkiem ze nie zaloze jakiegos kiepskiego obiektywu. I jak masz taki przypadek ze nawet ze Swoim 30D dostajesz "papke" to poszukaj tego przyczyny, bo to nie jest normalne.
    A co do duzej ilosci MP, komu ma sie przydac to sie przyda.
    Obiektyw, owszem, kiepski (50 1.8), ale słabej ostrości nie można mu zarzucić, tym bardziej, że był przymknięty.
    A MPXy na pewno komuś się przydadzą, ale to będzie garstka ludzi.
    30D + szpargały

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Tak jest, o ile producent upora się z innymi problemami mniejszych pixeli tzn. DR i szumami. To na razie się udaje, i podejrzewam , że to jeszcze nie koniec.
    No i tu dochodzimy do sedna. O ile. Problem polega na tym że marketing póki co wyprzedza to "poranie się" i zamiast być lepiej to mamy tak sobie albo gorzej - wystarczy zobaczyć co wychodzi z najnowszego Sony czy przykładowych zdjęć ze świeżej zabawki Nikona czy historycznie 30D->40D.
    Ja nie mam nic przeciwko większej ilości pikseli o ile to istotnie coś daje. Dobrze jeszcze że soft i procki są coraz lepsze i jakoś daje się to ogarnąć choć wyraźnie wiać, że gdyby nie szaleli to można by uzyskać znacznie lepsze efekty nie pakując takiej ilości pikseli.

A MPXy na pewno komuś się przydadzą, ale to będzie garstka ludzi.
    I teraz dokładnie narzuca się pytanie po co? Jedyna przyczyna to ośli pęd żeby w folderze albo w sklepie można było wpisać większą cyferkę.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 13-02-2012 o 07:11
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

No i tu dochodzimy do sedna. O ile. Problem polega na tym że marketing póki co wyprzedza to "poranie się" i zamiast być lepiej to mamy tak sobie albo gorzej - wystarczy zobaczyć co wychodzi z najnowszego Sony czy przykładowych zdjęć ze świeżej zabawki Nikona czy historycznie 30D->40D.
    Ja nie mam nic przeciwko większej ilości pikseli o ile to istotnie coś daje. Dobrze jeszcze że soft i procki są coraz lepsze i jakoś daje się to ogarnąć choć wyraźnie wiać, że gdyby nie szaleli to można by uzyskać znacznie lepsze efekty nie pakując takiej ilości pikseli.

I teraz dokładnie narzuca się pytanie po co? Jedyna przyczyna to ośli pęd żeby w folderze albo w sklepie można było wpisać większą cyferkę.
    Niestety to smutna prawda. Ale wiele osób ulega tym marketingowym bredniom i dlatego firmy wyznaczają taki a nie inny kierunek. Czasami daiała dodanie do gorszego produktu mega

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Skoro pytasz, to muszę się przyznać, że żartuję. Żartuję z tych, którzy biadolą nad coraz mniejszymi pixelami (już przy 10 Mpix biadolili) cytując jakieś rzekome niewzruszone prawa fizyki.

Jeszcze niedawno 50D to była tragedia w porównaniu z 40D, dzisiaj 50D to zacna klasyka.

Chodzi o to, że na razie nic się nie dzieje, technologia się polepsza, bariery fizyczne jeszcze daleko, a granica dyfrakcyjna obiektywów nie ma nic wspólnego z rozmiarami pixeli.

Jedynym problemem jest początkowy rozmiar pliku, ale to łatwo pokonać.
    Uff
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Czyli według tego co piszesz to im więcej pikseli tym lepiej no ciekawe, ciekawe . Nie pozostaje nic innego niż modlić się o to żeby nowy 5D miał 50 MPx .
    No właśnie, dlaczego twierdzisz, że gorzej ?
    Ostatnio edytowane przez polm ; 13-02-2012 o 10:12 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Tu chodzi o wyostrzanie typu unsharp mask. Parametr radius musi być dostosowany do ostrości obiektywu, a nie zawsze ten sam w pixelach. Po prostu nie można zostawić radius na 1 pixel bez względu na to jaki mały jest ten pixel. Jeżeli obiektyw jest mniej ostry to trzeba ustawic na wiecej. W 30D ustawienie na 1 pixel może być OK praktycznie z każdym obiektywem, a w 7D z obiektywem mniej ostrym albo na pełnym otworze to może być za mało.
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 13-02-2012 o 10:49

Strona 39 z 269 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów