Strona 31 z 269 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radmro Zobacz posta
    No a mi się marzy taki nowy 28 1.8 bez IS byle by tak od 2.0 rzeczywiście ostry był. 24 1.4 nie każdemu jest potrzebny, a 24 2.8 mam w zumie. Dla mnie troche bez sensu jest noszenie kilku stałek zamiast jednego zuma jeżeli światło mają takie same...
    W plotkach przewija się jeszcze 28/2,8 z IS, ale akurat to szkło było bez zdjęcia, więc być może ktoś się przejęzyczył. Ponieważ ta 24-tka jest stała, to idę o zakład, że będzie lepiej skorygowana na dystorsje geometryczne i winietowanie w porównaniu do dowolnego zooma z najkrótszą ogniskową 24 mm. To jest podstawowa zaleta takich stałek - obok małych rozmiarów.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ponieważ ta 24-tka jest stała, to idę o zakład, że będzie lepiej skorygowana na dystorsje geometryczne i winietowanie w porównaniu do dowolnego zooma z najkrótszą ogniskową 24 mm.
    jesli mowimy o 24-105 L, to nie mam absolutnie najmniejszych watpliwosci 24-105 akurat w szerokim kacie totalnie ssie pod wzgledem geometrii i winietowania...

nie napisales nic na temat bokehu... i juz nie bede bil 24-105

24-70 nie mialem, nie wypowiadam sie

PS. na kanonrumorsie jest tez zdjecie tego 28/2.8 IS
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli mowimy o 24-105 L, to nie mam absolutnie najmniejszych watpliwosci 24-105 akurat w szerokim kacie totalnie ssie pod wzgledem geometrii i winietowania...

nie napisales nic na temat bokehu... i juz nie bede bil 24-105

24-70 nie mialem, nie wypowiadam sie
    Ja miałem 24-70. Dystorsje na szerokim były takie fajne, że szybko zacząłem zbierać na TS-E. Co do bokeh - to oczywiście z ultrajasnymi stałkami te ciemniejsze stałki nie wygrają. Ale też nie o to w takich szkiełkach chodzi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

PS. Canon wypuszcza 24/2.8 IS, 28/2.8 IS i 24-70/2.8 bez IS na raz? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć, choć te zdjęcia wyglądają na oficjalne. Bardzo ciekawie, czy to faktycznie się w takiej postaci pojawi i czy będzie coś ponadto.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to kwestia wzgledna. mocno zwisa mi obecnosc przeslony f/2.0 w przypadku, kiedy realnie ostre i uzyteczne bedzie f/2.8.
    Na podstawie aktualnie dostępnych stałek budżetowych (projektowanych pod analoga) zakładasz, że musi być mydło na pełnej dziurze. A przecież nie musi, Nikkor 35/1.8 przykładem.

jesli taki 24/2.8 bedzie ostry przy f/2.8 i bardzo ostry przy f/3.5 to to jest dla mnie potega szklo. cudna stalka do streeta do FF-a i bardzo przyjemne szklo na rodzinnego kotleta w cropie...
    Na rynku dostępne są nie tylko FF. Tanie, względnie jasne stałki mogą być doskonałym uzupełnieniem dla aparatów z matrycą APS-C. f/2.8 na cropie to jest jednak bieda i osobiście nie widzę kompletnie sensu wypuszczenia EF 24/2.8 i 28/2.8 jeśli z powodzeniem może być on zastąpiony przez 17-55/2.8.

Poza tym osobiście czuję się robiony w konia, bo skoro dało się kiedyś zrobić wspomniany już 28/1.8, to dlaczego teraz Canon miałby wypuszczać obiektyw o ponad działkę ciemniejszy? Żeby nie podgryzać sprzedaży jaśniejszych stałek? IMHO różnica 1 EV w jasności i kilka klas w budowie wystarczy by zrobić miejsce dla obu segmentów.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec

Domyślnie

spora ta przednia soczewka w 28mm jak na 2.8. Praktycznie taka sama jak w 24. Może 2.0? Ale by było...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Oj nie nie, soczewka jest wyraźnie mniejsza niż w 28/1.8.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Oj nie nie, soczewka jest wyraźnie mniejsza niż w 28/1.8.
    O jest i zdjęcie dla 28/2,8 IS. Konstrukcyjnie to szkło pewnie w środku zupełnie przypomina 24/2,8 IS. Oba wyglądają świetnie - metalowy bagnet, obudowa z wysokiej jakości plastiku. Mam pewną wątpliwość, czy nie mają wysuwanych mordek (stary 24/2,8 nie miał) oraz czy USM nie będzie taką okrojoną wersją, jaka jest używana w kitach czy 50/1,4.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

info: wydzielilem dyskusje nt 24/2.8 i 28/2.8 do wlasciwego watku. watek pt. Tamron 24-70/2.8, bo taki byl oryginalnie tytul, mozna nadal znalezc tu o: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81243

czuwaj!

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Na podstawie aktualnie dostępnych stałek budżetowych (projektowanych pod analoga) zakładasz, że musi być mydło na pełnej dziurze. A przecież nie musi, Nikkor 35/1.8 przykładem.
    byc moze i nieslusznie zakladam.

z tym ze nieodmiennie wole 24/2.8 ostre od pelnej dziury niz 24/2.0 ostre od pelnej dziury. z gabarytowymi konsekwencjami tej mniejszej dziurki. mowiac oglednie: 24/2.8, fi58, 300g, 400 EUR jest dla mnie znacznie bardziej sexy niz 24/2.0, fi 72, 500g, 600 EUR

ale to moje potrzeby. jestem z calego serca za tym, zeby Twoje potrzeby tez zostaly zaspokojone... najchetniej - o ile nie odbedzie sie to koszem moich

Na rynku dostępne są nie tylko FF. Tanie, względnie jasne stałki mogą być doskonałym uzupełnieniem dla aparatów z matrycą APS-C. f/2.8 na cropie to jest jednak bieda i osobiście nie widzę kompletnie sensu wypuszczenia EF 24/2.8 i 28/2.8 jeśli z powodzeniem może być on zastąpiony przez 17-55/2.8.
    zgoda. z tym ze nie upieram sie co do tego, ze Canon ma parcie na dostarczenie sensownych stalek do cropa. aczkolwiek jeszcze wczoraj nie upieralem sie, ze ma parcie na odsniezenie budzetowych stalek w ogole. a tu wyglada na to, ze "ruszyla bryla z posad swiata..."

Poza tym osobiście czuję się robiony w konia, bo skoro dało się kiedyś zrobić wspomniany już 28/1.8, to dlaczego teraz Canon miałby wypuszczać obiektyw o ponad działkę ciemniejszy? Żeby nie podgryzać sprzedaży jaśniejszych stałek? IMHO różnica 1 EV w jasności i kilka klas w budowie wystarczy by zrobić miejsce dla obu segmentów.
    ja ogolnie nie czaje ogniskowej 28. jeszcze w cropie ujdzie, ale w FF...

ale kto wie... jesli sie wezma za odswiezanie stalek, moze i na jasne 28 wypadnie bec...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 06-02-2012 o 21:18
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

info: wydzielilem dyskusje nt 24/2.8 i 28/2.8 do wlasciwego watku. watek pt. Tamron 24-70/2.8, bo taki byl oryginalnie tytul, mozna nadal znalezc tu o: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=81243 .
    W tym amoku wycinania zginął mój post konkludujący rozważania o nowym Tamronie :/

Strona 31 z 269 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181131 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów