No powywraca się trochę w przyszłym tydźniu.
No powywraca się trochę w przyszłym tydźniu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Chyba jeszcze nie było? Czyżby ten nowy sensor miałby być od Sony:
Canon 5Ds' 53-megapixel sensor will be made by Sony
![]()
To prawdopodobnie dopiero druga (po 7d2) aplikacja nowego procesu w dużych matrycach. Na zmianę architektury chyba jeszcze za wcześnie, może w 5d4 albo 6d2. Inaczej mówiąc matryca 50MPx będzie raczej mieć właściwości jak znane nam dotychczas.
--- Kolejny post ---
Raczej bzdura.
Pomijając już prawdziwość takich newsów to bardziej mnie intryguje skąd ktoś posiada taką szczegółową wiedzę. Tego typu kwestie są bardzo poufne i firmy się bronią przed ujawnianiem zbyt dużej ilości szczegółów, a tu proszę wiadomo co kto i dla kogo będzie produkował, czym się wymienią, wiadomo już że podpisali jakieś porozumienie itd. - jak rozumiem piszący te głupoty był pod stołem negocjacyjnym.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeśli o mnie chodzi to mogą sobie wziąć ten sensor nawet od Olympusa![]()
Ciekawe co robił pod tym stołem...?
Na tym etapie nie ma pewności są tylko domysły i spekulacje.
1) Faktem jest,że Sony robi najlepsze matryce. Produkują je dla Nikona, Phase One, Pentaxa, Apple'a, Samsunga, Mamiya, LG, Huaweia, Panasonica, Hasselblada itd. itd. a od jakiegoś czasu również dla niektórych modeli Canona,
2) Rynek DSLR zmniejsza się na rzecz bezlusterkowców. Spada sprzedaż lustrzanek, zyski więc i poziom inwestycji. Najwięcej w matryce w ostatnich latach zainwestował Sony, dlatego nie widzę powodów by Canon zamiast pakować setki milionów dolarów w rozwój własnych matryc za ułamek tej ceny kupił gotowy produkt od Sony.LINK widać to też gołym okiem. Co drugi zawodowy fotograf jakiego znam ma prócz Canona, nowego Soniaka bez lustra. Sam bym takiego kupił.
3) Od jakiegoś czasu przebąkuję się o nowej A7RII z matrycą 50mln, mówi się też o partnerstwie Sony-Canon. Być moze matryca z 5Ds to ta sama jaką niedługo zobaczymy w A7RII LINK
4) na pewno ten aparat nie jest dla kotleciarzy. Natomiast do portretu, krajobrazu i przyrody wydaje się idealny. Zoptymalizowany dla niskiego ISO, wysokie ma w poważaniu, podobnie jak dualpixel a robienie nim sRaw to nieporozumienie. Pewnie nie ma też rozbudowanych ficzerów video. Po prostu wypełnia lukę przez którą niektórzy pro uciekali od 3 lat do Nikona (D800, D800E, D810). Teraz w tym segmencie powodów do ucieczki nie będzie o ile matryca jest podobnej jakości czyli pochodzi od........
Ja czekam na matrycę od Sony w 5D4, jak się nie doczekam, kupuję niewyszłą jeszcze A7RII (mam nadzieję, że do genialnej matrycy bez filtra AA dołożą stabilizację), wymieniam stałki Canona na Zeissy z bagnetem E, z focus peeking dadzą radę. brak wymiennej matówki prze EVF nie będzie przeszkadzał. To wszystko za ułamek ceny, rozmiaru i wagi. Dopóki Soniacz nie wypuści jasnych szybkich zoomów zostawię sobie MK3, dwa zoomy, puszkę i lampy do eventów i kotleta.
Więc Canonie jak chcesz mojej kasy dawaj ta nową matrycę ino już!![]()
Ostatnio edytowane przez BartasPL ; 30-01-2015 o 20:38
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
Nie spodziewaj się matrycy Sony w 5d4.
To że Sony robi najlepsze matryce nie jest faktem tylko oceną. Mają bardzo dobre produkty ale np. dla mnie kolory z tych matryc w porównaniu z Canonem nie są zachwycające (pisze to na podstawie moich osobistych odczuć z konkretnymi sprzętami np. bardzo chwalonym A6000). Oczywiście wiem że postproces, PS itd. i że można wszystko to wyprowadzić tylko po co się męczyć jak się ma gotowca. Nie mówiąc już o tym że w wielu tych superwynalazkach Sony to często jest w danym systemie więcej body niż szkieł. Pomijam też że są produkty gdzie jakość matrycy Canona po prostu wymiata pod każdym względem (szumy, DR, kolory) jak np. w serii C.
Moim zdaniem to jest zupełnie bez sensu dyskusja gdyż jak słusznie napisałeś są to wyłącznie spekulacje, przy czym ja osobiście bardzo mocno wątpię w ich prawdziwość. Wątpię choćby z tego powodu że nie widzę rynkowego sensu porzucania własnej produkcji na rzecz innego producenta po to tylko żeby kilku onanistom na forach zaczęły się zgadzać taesty.
Pomijam grupę ludzi dla których projektuje się zaawansowane sprzęty i dla których jakieś tam niuanse mogą mieć znaczenie ale Ci z kolei nie są wystarczająco liczną grupą kupujących żeby trzeba było się tym przejmować i ponieść gigantyczne koszty z całkowitym przestawieniem hardware i softu pod nowe układy.
Generalnie dla mnie to czyjaś zupełna fantastyka ale jak zwykle czas pokaże kto miał rację.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-01-2015 o 21:14
Kapitan Wagner
Ale wróci. Może nie tym razem, ale canonowy DualPixel może być nawet na matrycy Sony.....
(CW2) Canon/Sony Patent Exchange to Produce Canon's High Resolution Sensor? - CanonWatch
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.