Fotografowałem kiedyś Zenitem 11, ale dopiero zmiana na Zenita 12XP otworzyła mi oczy na prawdziwą fotografię. Od tamtego czasu jestem ahtystą![]()
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
A jak mkIV wyjdzie akurat na zimę, to co wtedy?
Nie.. Canon nam tego nie może zrobić!
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
Canon nie, ale księgowy z Canona jest wyjątkowo złośliwy. Nieraz na forach czytałem...
Jak potrzebujesz 4K to masz tam GH4 czy coś.
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
Witam ponownie
Dylematy (aktualna wymiana na Canon 5D Mark III czy czekanie na Canon 5D Mark IV) nie trwały długoPo małej rozmowie z samym sobą - dzisiaj w moje rączki wpadł pachnący absolutną nowością Canon 5D Mark III z oryginalnym gripem
Nie robię może zbyt dużo zdjęć ale perspektywa czekania kilku miesięcy na potencjalnie nowego Mark IV była dla mnie nie do zaakceptowania
Po bardzo pobieżnym przejrzeniu możliwości aparatu starego do aktualnego (5D Mark I vs. 5D Mark III) jestem pod dużym wrażeniem. To jest po prostu przepaść !!!
pozdrawiam
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
dobra decyzja
Jak sądzicie, czym zaskoczy nas Canon wypuszczając następcę 100-400:
a. niczym, nie będzie następcy, bo jest już doskonały 70-300,
b. doskonałą optyką, stabilizacją i jakością wykonania i, niestety, wysoką ceną...
c. napędem STM, niedługo wszystkie korpusy będą mieć doskonały AF w trybie filmowania (dual pixel)
d. miniaturowymi rozmiarami dzięki wykorzystaniu optyki dyfrakcyjnej (DO)
e. własną, lepszą wersją obiektywu 150-600 ze światłem 6.3 na długim końcu
f. obiektywem xxx-500 ze światłem 5.6 na długim końcu,
g. obiektywem z wbudowanym TC 1.4x, bo 7d II ostrzy również dla f/8
h. zaproponuje jeszcze inne rozwiązanie, podaj jakie
Gdybym to ja decydował, wybrałbym wariant f. Obiektyw byłby nadal bardzo przyzwoitych rozmiarów, jaśniejszy niż konkurencja na długim końcu, a po zastosowaniu TC dawałby 700mm/8.0 napędzając sprzedaż 7d II.
To oczywiście tylko zabawa (albo ćwiczenie myślowe), kto miał rację dowiemy się pewnie za jakiś czas.