Strona 220 z 269 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 191 do 2 200 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jesli przy tej samej ilosci bitow "rozciagniesz" DR to na dzialke rozpietosci przypada mniejsza informacja o kazdym z kanalow RGB.
    to oznacza gorsza dokladnosc koloru.
    Gdzieś napisałem, że Canon ma zostawić tą samą ilość bitów?
    Druga sprawa, w ML można przesunąć punkt bieli do pełnych 14 bitów. Dzięki czemu dla ISO 100 można zyskać 0,35EV w światłach.
    Punkt bieli dla większości ISO wynosi 15282, można go przesunąć do 16384. Punkt czerni 2048, można zrobić 512. Dla ISO 100, punkt bieli jest w okolicach 13000 nie pamiętam dokładnie, przesuwając go do 16384 można zyskać te 0,3-0,35EV (sprawdzałem w praktyce na APS-C).

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a w calej klatce mniej precyzyjna informacja o kolorze. nie uzywalem ML, ale jestem sklonny sie zalozyc, ze wylozy sie na klasycznej focie "o swicie",
    Dlaczego, skoro w cieniu tam gdzie Canon zapisuje zwykle "sraczkę" pojawi się lepszej jakości obraz?

ML Team poza zmienieniem punktu czerni i bieli ma jeszcze inne sztuczki jak obniżenie mocy wzmacniaczy analogowych.
    W skrócie włączając mod przy ISO 200. Zostaje obniżona moc wzmacniaczy, które psują obraz po drodze od czujnika do miejsca w którym są przetwarzane na cyfrowe dane 14bit. Wynikowy plik wygląda jak ISO 100 (ma mniej szumu w cieniach).

Zobacz w tym poście (jest przykład, pojawił się pionowy banding, on tam cały czas jest tylko przy szumie Canona jest mniej widoczny, może i na to będzie rozwiązanie) :
    CMOS/ADTG/Digic register investigation on ISO

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    Gdzieś napisałem, że Canon ma zostawić tą samą ilość bitów?
    no to jest inna sprawa.

mnie zastanawia czy sa ograniczenia techniczne albo fizyczne samplowania 14-bitowego. byc moze przy obecnym upakowaniu
    matryc nie ma to fizycznie sensu...?

Druga sprawa, w ML można przesunąć punkt bieli do pełnych 14 bitów. Dzięki czemu dla ISO 100 można zyskać 0,35EV w światłach.
    Punkt bieli dla większości ISO wynosi 15282, można go przesunąć do 16384. Punkt czerni 2048, można zrobić 512. Dla ISO 100, punkt bieli jest w okolicach 13000 nie pamiętam dokładnie, przesuwając go do 16384 można zyskać te 0,3-0,35EV (sprawdzałem w praktyce na APS-C).
    to jest wyrazna korzysc, chociaz chcialbym w praktyce zobaczyc, czy to przy wolaniu RAW-ow daje realne korzysci i odbywa sie bez ukrytych kosztow.

po prawdzie to mnie osobiscie dynamika 6D nie tyle odpowiada, co jest jej wrecz wiecej niz potrzebuje. moze tylko mozliwoscia lepszego ratowania kanalu czerwonego bym nie pogardzil...

Zobacz w tym poście (jest przykład, pojawił się pionowy banding, on tam cały czas jest tylko przy szumie Canona jest mniej widoczny, może i na to będzie rozwiązanie) :
    CMOS/ADTG/Digic register investigation on ISO
    zerkne i poogladam.
    www albo tez flickr

Chyba nie jest to miejsce na dyskusje na temat ML, ale zrobiłem porównanie

Canon 1/60s F5.6 ISO 100 - rozmiar oryginalnego pliku 20MB :

ML (trick - punkt bieli dla ISO 100) 1/60s F5.6 ISO 100 - rozmiar oryginalnego pliku 23MB :

Zysk 1/3EV w światłach. Cienie są takie same.

Chyba nie jest to miejsce na dyskusje na temat ML, ale zrobiłem porównanie

Canon 1/60s F5.6 ISO 100 - rozmiar oryginalnego pliku 20MB :

ML (trick - punkt bieli dla ISO 100) 1/60s F5.6 ISO 100 - rozmiar oryginalnego pliku 23MB :

Zysk 1/3EV w światłach. Cienie są takie same.
    Różnica większa niżby to wskazywały liczby. Wygląda bdb.

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Różnica większa niżby to wskazywały liczby. Wygląda bdb.
    Zależy od sceny. Według modułu (ML) sprawdzającego ekspozycję, moja zmiana rejestrów "przyciemnia" zdjęcie o 0,33EV. Nie jest to dużo, w niektórych sytuacjach może uratować zdjęcie. Pamiętam jak kiedyś robiłem sesję latem 50mm F1.4. Na F1.4 i 1/4000 miejscami miałem przepalone niebo brak koloru. Możliwe, że z tą modyfikacją uniknąłbym tego problemu.

Na 5D3 zysk jest 1EV (nie mam 5D3, to testy teamu ML), więc różnica jest wyraźna. Ktoś kto robi bracketing z krokiem 2EV, będzie mógł robić z krokiem 3EV, mając te same dane raw.
    Więc robiąc 2EV x 3 (zdjęcia), może teraz zrobić 3EV x 2 (zdjęcia) zachowując ten sam efekt. Problemem są programy składające HDR, nie radzą sobie z większym krokiem.
    Można jednego rawa rozłożyć na kilka tifów o różnej jasności, tylko po co. Przecież program do HDR mógłby zrobić to za nas z jednego tifa 16bit.

Zastanawiam się, czy bracketing z 2 klatek w ten sposób da lepszy efekt od bracketingu z 3 klatek (składając to w jakiś magiczny sposób).
    Teoretycznie wykorzystujemy obrazek z mniejszą ilością szumu (światła których standardowo nie ma).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

z tym 1D Wildlife to żart, czy serio?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Żart
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    niewielka

Na rumorsach ciekawe ploty o nowym rodzaju matrycy od Canona. Rzekomo "cos w stylu Foveona"... Ale jesli to prawda, to czy DualPixel byl tylko przejsciowa "zapchajdziura", czy przygrywka i testem przed wprowadzeniem wiekszych zmian. Miloby bylo jakby C znowu pokazal cos nowatorskiego, bo ostatnio troche przysnal...

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Przecież DualPixel służy do czego innego. Nie ma nic wspólnego z rozpiętością tonalną a jedynie z pracą AF w trybie LiveView. Pomyliłeś fakty.
    Marki trzy.

Strona 220 z 269 PierwszyPierwszy ... 120170210218219220221222230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów