Ładnie długo by wtedy robiło bracketing ekspozycji lub focus stacking![]()
Ładnie długo by wtedy robiło bracketing ekspozycji lub focus stacking![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A czy ja coś takiego napisałem?
Mnie wystarcza, Tobie wystarcza, i wielu innym też, ale dla wielu pewnie jest to za mało i chcieli by mieć więcej...
Racja, nie raz i 6kl/ h mi wystarcza bo kotletów nie robię więc migawkę z reguły szanuję (a jak robię to 30tką) ale czy kupiłbyś aparat który ma tryb szybki 6kl/min?
To tak jak z ISO...; 12800 jest świetne nie potrzebuje więcej, bo niby po co?
Ale jak już się ma te 25600 to się w niebiosy zachwala jaki to ładny nie zaszumiony obrazek jest w strzelaniu kredek na półce...
Chyba jeszcze gdzieś w którymś wątku trwa batalia wyższości 6D nad 5d3 w kwestii 0.3EV lepszego ISO...
6, 7, 8 klatek niby niznaczące różnice, ale... to przecież np dwie zgubione klatki przelatującej nad wodą czapli, inny układ skrzydeł, inne tło...
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 13-01-2014 o 14:15
no najwyrazniej. tylko nie rozumiem czemu z linii 6D tak koniecznie musi byc robiony (kolejny) korpus reporterski.
to jest pierwszy chyba aparat, ktory Canon zaprojektowal konkretnie pod podroznikow i landszafciarzy. i jako takowy
moglbym w rozwoju tej linii wskazac zupelnie inne priorytety niz ilosc fps-ow czy punktow AF
dla samego faktu, ze mialby ograniczona szybkostrzelnosc - raczej nie. czasem potrzebuje zrobic zdjecia ciut szybciej.
czy bylby to czynnik odstraszajacy mnie od wyboru korpusu majacego inne, istotne dla mnie zalety - zdecydowanie nie.
no wlasnie chyba nie dotarlo do mnie to memo. w normalnych zdjeciach nie zdarzylo mi sie wyjsc powyzej ISO 3200, gdzie to 3200
w ciagu ostatnich 5 lat wykorzystalem moze 3 razy, w naprawde ciemnym jak noc wnetrzu.
12800 zdaje sie mam w ktoryms aparacie, ale nie wiem po co mialbym sie tym bawic, jesli mi nie jest potrzebne.
nie komentuje problemow, ktore maja kotleciarze. przez wzglad na zdrowie psychiczne. swoje, bo o to moge zadbac...
niewatpliwie jednak nie kazdy foci ptaszki i nie kazdy aparat musi sie dla takich osob nadawac. nie wiem dlaczego to jest tak trudno niektorym
zrozumiec... jest tyle korpusow do kotleciarstwa czy ogolnie fotografii akcji. dlaczego dla odmiany jeden model nie moze byc do czegos innego?
jesli o mnie chodzi 6D znakomicie sie sprawdza w tym co robie. jesli Canon ma za kilka lat wypuszczac nastepce, to niech sie skupi na sensownym
softwarze do wifi (robienie z aparatu access pointu i dlubanie 5 minut w dedykowanym softwarze Canona to nie jest normalna obsluga przez wifi!),
da wieksza matryce, celownik 100%, moze wbudowana kukulke, moze drugi slot kart pamieci (dosc istotne ograniczenie dla podrozujacych)...
to sa ulepszenia 6D jako korpusu podrozniczego/landszaftowego. nie ilosc fps-ow...
ja jestem za drugim slotem
i jednak wysokie ISO jest istotne
przestałem wieczorem używać statyw![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No to temat żeśmy wyczerpali
To na zakończenie może też opowiem jak to jest u mnie,...
Z początku zachwytu mad możliwością użycia wyższego ISO niż 1600 (30D) podniecałem się 6400/ 12k i 25k, z czasem jednak szał-ciał minął i na codzień starcza spokojnie z zapasem 1600-2000max - cieszy jednak fakt że są to wartości w pełni użytkowe - praktycznie "czyste" niczym 400 (lub niżej?) w starszym body...
Wszytko powyżej to sytuacje "awaryjne" kierując się zasadą że lepiej zrobić cokolwiek nawet i przy 25k niż w cale.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 13-01-2014 o 18:25
Jeśli mają być nowe technologie związane z dual pixel. Co myślicie o skanowaniu obiektów do druku 3d?![]()
Ciekawa informacja. Jeśli to okaże się prawdą to moze być w kilku elementach przełom: Canon To Debut New 'Global Shutter' Tech Into Upcoming DSLR?
Pozwoli to być może w połączeniu z dual pixel i sensownym wizjerem elektronicznym na całkowite wyeliminowanie mechaniki.
Kapitan Wagner
I co z dźwiękiem migawki?
Koniec problemów z synchronizacją lamp błyskowych![]()