Strona 206 z 269 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 051 do 2 060 z 2681

Wątek: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Domyślnie Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [II] ;)

Większa ilość px na matrycy, większy rozmiar fotografii, większa waga pliku. Poruszające się obiekty, robimy serią, to tylko bardzo szybkie karty pamięci, by to nadarzyło z zapisem. (bufor wyrobi przy 7kl/s?) USB 3.0 żeby to jakoś przesłać. Powiedzmy 42Mpx, jest z czego cropować
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Większa ilość px na matrycy to mniejszy rozmiar piksela, mniejsza czułość, dynamika, większe szumy itd.
    Jest z czego cropować ..... tylko poco ?

42 Mpix to 7900 x 5760 czyli dla drukarki 254ppi (u mnie w labie) optymalna wielkość wydruku 79cm x 58cm
    Każde zmniejszenie wielkości wydruku to pogorszenie np. ostrości. I tego się nie da "przeskoczyć"
    A na ekran (około 70ppi) to hektary płachty.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-12-2013 o 14:49
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Większa ilość px na matrycy to mniejszy rozmiar piksela, mniejsza czułość, dynamika, większe szumy itd.
    Jest z czego cropować ..... tylko poco ?
    Myślę, ze nie ma sensu uogólniać. Wystarczy popstrykać D800, żeby się o tym przekonać
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Myślę, ze nie ma sensu uogólniać. Wystarczy popstrykać D800, żeby się o tym przekonać
    Tak, masz rację tylko że z jego powodu pewna ilość osób siedząca dotąd w Nikonie zmieniła system. Głównym powodem - rozmiar plików. Nie wiem ja tam się nie znam ale moim zdaniem przy obecnych wielkościach matryc dalsze mnożenie pikseli jest bez sensu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar tomphoto
    Miasto
    51°45'23 19°25'49

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem ja tam się nie znam ale moim zdaniem przy obecnych wielkościach matryc dalsze mnożenie pikseli jest bez sensu
    Jestem takiego samego zdania, choć też się nie znam
    To nikosię się przesiadają bo brakuje im miejsca na kartach i dyskach ?
    http://www.tomphoto.pl Fotografujcie, jeżeli sprawia wam to radość.

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Cytat Zamieszczone przez tomphoto;1197284....
    To nikosię się przesiadają bo brakuje im miejsca na kartach i dyskach ?
    Odkryli, że u Canona jest format sRAW...
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 20-12-2013 o 22:01
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak, masz rację tylko że z jego powodu pewna ilość osób siedząca dotąd w Nikonie zmieniła system. Głównym powodem - rozmiar plików. Nie wiem ja tam się nie znam ale moim zdaniem przy obecnych wielkościach matryc dalsze mnożenie pikseli jest bez sensu.
    Część też pójdzie w drugą stronę, bo w jakości obrazka C5DMK3 nie wniósł nic, no dobra, lepsze ISO. Obrazek z d800e w porównaniu z 5dMK3 to duży krok na przód. Dla Canona to pewnie jakieś dwie generacje puszek. W następnej wersji piątki poprawią osiągi matrycy i popsują AF aby w kolejnej pozostawić matrycę bez zmian i dodać lepszy AF. Cena wtedy będzie oscylowała w okolicy 20K:P
    pkt 8 regulaminu

Początki nałogu
    Miasto
    EU

Moim skromnym zdaniem, 5D3 jest akurat najbardziej uniwersalną puszką (biorąc pod uwagę wszystkie parametry z ceną włącznie) ze wszystkich, których miałem okazję używać.
    Ostatnio edytowane przez Pawel92 ; 22-12-2013 o 15:05
    Pozdrowienia,
    Paweł

Zdjęcia

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

tylko przypomne, ze ten watek jest o plotkach na temat nieistniejacych aparatow. Przewaznie, no bo oczywiscie nie wylacznie

Ale na pewno sa inne watki od opinii nt 5d czy d800

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Część też pójdzie w drugą stronę, bo w jakości obrazka C5DMK3 nie wniósł nic, no dobra, lepsze ISO. Obrazek z d800e w porównaniu z 5dMK3 to duży krok na przód. Dla Canona to pewnie jakieś dwie generacje puszek. W następnej wersji piątki poprawią osiągi matrycy i popsują AF aby w kolejnej pozostawić matrycę bez zmian i dodać lepszy AF. Cena wtedy będzie oscylowała w okolicy 20K:P
    Dla onanistów może i to ma jakieś znaczenie, dla mas fotografujących podejrzewam że dużo większe znaczenie ma nazwijmy to kompletność 5D mkIII. A to jednak bardziej decyduje o sprzedaży niż to czy się da wyciągnąć 4EV z cienia itp.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 206 z 269 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów