Ostatnio edytowane przez PoulN ; 03-01-2014 o 14:20
R3 + RF85LDS
Jeśli chodzi o taniego FF to jest tylko problem co można jeszcze wyciąć z takiego 6D żeby nie zabić jego sprzedaży? Obawiam się że to póki co nie nastąpi. Ja raczej zakładam że pojawi się następca 5D - bardzo wypasiony. Później następca 6D też dużo bardziej zaawansowany niż obecnie i dopiero wtedy będzie miejsce na "rebela" FF.
7D raczej zniknie, a linia cropów będzie szła w kierunku miniaturyzacji i rozjechania walcem konkurencji bezlusterkowców.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jeśli chodzi o xxxD to mogła by się pojawić w tej serii mikroregulacja AF. Ale raczej jednocześnie nowej matrycy z 70D i mikroregulacji nie dadzą.
Wątpię aby dali prostszy model niż 6D i aby równocześnie go sprzedawali z 6D. Raczej, tak jak piszesz, zastąpią 6D poprzez 2 modele pozycjonowane jeden trochę wyżej drugi trochę niżej.
Ale gdyby chcieli to już dawno by mogli okroić nie tylko 6d ale nawet 5dII w ten sposób:
- wywalić pryzmat i wstawić mniejszy, ciemniejszy, lustrzany wizjer
- dać mniejszą plastikową obudowę
- pozbyć się WiFi i GPSu (dotyczy 6D)
- dać gorszy AF (np. taki jak w 5DII albo 1100D)
- usunąć mikroregulację AF
- usunąć górny LCD i jedno kółko
- ograniczyć zdjęcia seryjne do 2-3 fps
Jednym słowem byłby to taki trochę większy 1100D.
Ostatnio edytowane przez sando ; 04-01-2014 o 14:23
wywalić pryzmat i obudowę magnezową - jak najbardziej
pozbyć się gpsa i wifi - mały zysk i raczej będą dodawać
gorszy af - a to się właściciele 5DII z porównania ucieszą
pozbyć się mikroregulacji - jasne po co amatorowi mikroregulacja do kitowego szkła
górny wyświetlacz i kółko - możliwe
ograniczyć fps - raczej niemożliwe parcie od strony bezlusterkowców powoduje że raczej dostaniemy więcej fpsów
raczej nie ma wiele miejsca w tym segmencie na kolejny podział - z jednej strony ograniczają go niższe serie z drugiej 5DIII.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Ploty głoszą że Mk IV, który ma się pojawić w 2014 ma być tylko trochę lepszy od Mk3, wejść ma do oferty (długo wyczekiwany) 3D ooraz nowa 1Dynka.
Jeśli się to potwierdzi to może się powtórzyć sytuacja z serią xxD gdzie po wejściu nowego "członka rodziny" 7D seria xxD zjechała połowę półki w dół.
Idąc takim tokiem myślenia nowa 5tka może zostać zdegradowana (chociażby w postaci niezbyt dużego upgradu) na rzecz nowego 3D, a 6D w niedługim czasie może połączyć się z 7D - tworząc nowego (znów) EOS`a czyli taniego pełnoklatkowego szybkostrzelca. 80D zaś może zagra rolę obecnego 7D.
Ciekawe w ilu % będę miał racjępożyjemy zobaczymy.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 10-01-2014 o 14:26
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 11-01-2014 o 17:25
Moim zdaniem tanie FF już jest i jest to 6D i nie należy się spodziewać cudu tzn. dwucyfrowego lub trzycyfrowego FF
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień