Chyba można
A. F. Marcotec Onlineshop - Metabones Canon EF / Sony NEX Smart Adapter (Mark III)
Na stronach kamerzystów popatrz gdzie kupują, bo u nich są one bardziej popularne niż u foto.
Chyba można
A. F. Marcotec Onlineshop - Metabones Canon EF / Sony NEX Smart Adapter (Mark III)
Na stronach kamerzystów popatrz gdzie kupują, bo u nich są one bardziej popularne niż u foto.
Po najnowszej premierze Nikona, tylko czekac aż pojawi się 5D R - r jak retro![]()
![]()
Hipsterka przenosi sie z bezluster na FF.
Gdy pisalem na tym forum (cos kolo pol roku temu) ze za jakis czas zaczna produkowac ff bez mozliwosci fimowanie i beda to dumnie reklamowac i sprzedwaca za wieksze pieniadze - wysmiano mnie wrecz,... i co? niemozliwe?... az musze tego posta odszukac i bede go wszedzie masowo linkowal pod nadchodzaca zapewne pewna "nowoscia" Canona.
Ostatnio edytowane przez PoulN ; 05-11-2013 o 14:09
Bardzo wątpię żeby Canon coś takiego wypuścił. To nie jest firma która lubi się pchać w jakieś nisze ze swoimi produktami.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nikon do nie dawna też nie lubił...
No i zdajsie wyniki ekonomiczne tego już widać.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Hehe, zgadza się![]()
Wydaje mi się, że zrobienie obudowy w stylu retro i wstawienie tam bebechów z 6D nie było by dużą inwestycją i Canon mógłby to zrobić w zasadzie przy okazji. Oczywiście nie byłby to nowy aparat lecz tylko 6d w innej obudowie, ale moim zdaniem to by wystarczyło. Więc odpowiedź na Nikona DF była by możliwa ... ale moim zdaniem lepiej zrobić coś innego. Wolał bym zamiast retro FF aby Canon zrobił naprawdę budżetowe, plastikowe FF w budzie typu xxxD (z tańszym, lustrzanym wizjerem) i puścił to za odpowiednio niższą cenę. Do tego lekki, niedrogi i przyzwoity kit 28-80 f/3.5-5.6 IS STM. Była by konkurencja do Sony A7 z kitem. Poza tym Canon mógłby wypuścić wreszcie nowe korpusy EOS M i nowe obiektywy do tego systemu.
Budzetowe to jest juz 6D, i raczej tanszego bym sie nie spodziewal.
Gdyby Canon takie body wypuscil to zaraz na forum zaczelyby sie narzekania, ze plastic, ze brak pryzmatu, ze AF gorszy od 5Dmk3![]()
Powód do narzekania to by był gdyby Canon wypuścił bieda fullfrejma w miejsce czegoś innego (np. 6D) i nie było by wyboru. Ale gdyby taki FF był dostępny równolegle z droższymi braćmi to nie widzę powodów do narzekań.
dokladnie sie zgadzam. poki co w roli budzetowego podroznego body mam 600D + 15-85, z czego korpus bedzie upgrade'owany do 60D (kwestia baterii i dokladnosci AF). ale na pewno znacznie lepsze do tego byloby body FF, ze wzgledu na pelna uzytecznosc do ISO 800 wlacznie (a nie tylko ISO 200 jak crop)... chociaz to co mi sie w cropie podoba to wielkosc (a dokladniej jej brak) zestawu 15-85 i 55-250. trabant FF w komplecie z jakims 24-105/3.5-5-6 i 70-300/4.5-5.6 to juz by byla wieksza zabawka i oczywiscie wyraznie drozsza.
co do aparatow retro - przyznam sie, nie widze tego. nowoczesny interfejs chocby Canona czy Nikona (dwa pokretla i wyswietlacz gorny LSD do parametrow) sa IMHO duzo lepsze uzytkowo niz wszelkie manualne knefle z podzialkami. pozwalaja na wielofunkcyjnosc i pewna prace w ciemnosci.