W DPP 3.31.45 w w help'ie obok Canon EOS M pojawił się tajemniczy EOS M2. Wczoraj/ dzisiaj Canon zdjął tę wersję ze wszystkich serwerów i wstawił ponownie. Podejrzewam, że usunęli wzmianki o M2? Jak ktoś zainstaluje, proszę sprawdzić.
To co, teraz kolej na 7D II z dwoma slotami CF (na poziomie 120MB/s)?![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ze specyfikacji 70d wnioskowałbym, że obecny 7d pozostanie na rynku pewnie jeszcze prawie rok. Zresztą Canon (i nie tylko) będzie mieć wkrótce inne zmartwienia niż następca 7d![]()
Dodam od siebie, że Canon prawdopodobnie w ogóle będzie się wycofywał z formatem APS-C do coraz niższych półek.
Widać to od początku poprzez optykę stałoogniskową EF-S którą robi ( a racej NIE ROBI) dla cropów.
Następca 70D być może będzie już fulfrejmem będąc jednocześnie następcą 6D.
Zastanawia mnie tylko czy APS-C zostanie w linii XXXD czy zejdzie do najniższej klasy XXXXD lub zniknie.
wydaje mi sie, ze poki co APS-C moze byc nawet 5 linii produktowych:
M - bezlusterkowy
100D - maly Rebel (byc moze w przyszlosci tez z mocowaniem EF-M, ale nadal adresowany nie tylko do kobiet)
xxxD - duzy Rebel, wzorcowy aparat na wymienna optyke dla poczatkujacych fotografow
xxD - docelowo pewnie jakis przypakowany Rebel. dla entuzjasty, ktory nie chce FF-a
7D - wypasiony crop przede wszystkim do drobiu czy dziczyzny...
tak naprawde w tym wszystkim pozostaje pytanie o linie xxD i xxxD. Rebel (xxxD) jest zbyt popularna marka dla Canona,
zeby ja po prostu tak zlikwidowac. ale byc moze te dwie linie zostana polaczone i Rebel bedzie kiedys wizualnie przypominal 70D.
a nastepca 7D mkII bedzie jakis 90D, przywracajacy wypasiony charakter dwucyfrowek
pozyjemy zobaczymy. na chwile obecna tez jest czym focic![]()
Ciekawe kiedy powstaną matryce bio, światłoczułe na zasadzie siatkówki oka. Ale to chyba na inny wątek![]()
Mi też się wydaje, że APS-c jeszcze długo pociągnie.
Ja czekam na Canona FF z możliwością ustawienia cropa w puszce, tak jak w Nikonie.
Canon będzie musiał teraz ostro pogłówkować. Wreszcie stanie się to o czym pisałem już parę lat temu. Od jutra nic nie będzie już takie samo![]()