A czego Ty chcesz od rogow szklaz f/4, ktore i tak do lanszaftow sluzy - czyli powyzej f/8 wykorzystywane jest w wiekszosci fotek?
Weź sobie akustyk sprezentuj cropa, to Ci się rogi same wytną![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
z tym ze ja mowilem o f/11, bo ponizej tego go raczej nie uzywam...
przy f/4 to to szklo jest ledwie APS-C... i to tak z grubsza w granicach 40D/400D tzn. w porywach do 10 Mpix, bo na gestszej matrycy juz niedociaga...
do cropa mam 18-55, ktory, dziekuje, wybitnie nie odstaje od 17-40 w rogach cropowej klatki. jest gorszy w rogach, owszem,
ale nie na tyle, zeby zamienic jego stabilizacje i lekko-polsmieszna wage i cene na 17-40...
ja bym mial taki kaprys, zeby w FF miec ostry zakres 17-24...no taki jakis jestem nietypowy, ze bym za dobre szklo w tym zakresie
byl sklonny pare groszy wylozyc. ale nie takie jak Nikkor 16-35/4, tylko jednak takie z naprawde ostrymi rogami...
1. brak mozliwosci zalozenia filtra
2. brak stabilizacji
3. drogo jak smierc
4. ostrzenie tylko reczne
cuzamen do kupy - z tej dwojki zdecydowanie wole stare 17-40.
a czy faktycznie sie nie doczekam od Canona... watpie. kiedys wypuszcza nastepce 17-40, chocby po to, zeby skorygowac glowna wade obecnego modelu. mowie oczywiscie o niskiej cenie... no bo przeciez optycznie to on dla Canona najwyrazniej obleci...![]()
Tak się zastanawiam - jak pojawi się 70D i będzie kosztować ok tyle ile 60D na starcie, czyli jakieś 4 tyś, a spekuluje się że będzie mieć wiele rzeczy z 7D, to jaki to ma sens , skoro 4 tyś to już cena 7D a zza granicą lekko ponad 3 tyś .. Wówczas w Polsce cena 70D i 7D będzie niemal identyczna, więc chyba ten 70D to będzie bubel mark II jak 60D , kiczowaty plastik + gps + wifi za niższą cene, co o tym sądzicie ? Warto czekać na 70D czy kupić 7D nówke za niecałe 4k ?
Jak będzie nawet 7D mark II, to i tak cena będzie bliżej 6D niż potencjalnego następcy 60D. Canon musi to wszyskto jakoś sensownie upozycjonować. Ceny 6D i 7D Mark II mogą być blisko siebie, bo to wbrew pozorom różne aparaty i różna funkcjonalność - jeden drugiemy klientów podbierać nie powinien.
Wielu jest takich, co ciągle czeka a później jest rozczarowanie. Ja też czekam na 35LII i chyba kupię aktualną wersje, bo szkoda tych straconych ujęć w tym czasie.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
Jak do 70D wsadzą gps + wifi + matrycę jak (lub lepszą) D5200/D7100 to wystarczy :grin:
No i zrobia go calego z plastiku zeby super zasieg mialo![]()