Jeśli uprawianie fotografii ogranicza się do posiadania sprzętu z autofokusem, no to sorry![]()
O obiektywach wiem prawie wszystko
Cichy-uważam, że nie o to chodzi ale jeśli posiadamy obiektywy z AF to warto, żeby był on w miarę sprawnyA dla chętnych jaki problem ostrzyć szkło AF ręcznie ? Jedynie matówka na lepszą od tych co serwują nam w standardzie.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Odpowiedź Canona na EVILe: LINK. Wszystko fajnie, tylko żeby to nie było wielkości Sony R1...
Jeśli matryca będzie 1,5'' czyli crop gdzieś pomiędzy 4/3 a matrycą z Sigmy DP1/DP2 - gdzieś koło x1,8, to przy jasnym zoomie to może być gabarytowo klocek większy od cegiełki G12. Trochę nie wierzę, bo by podcięło to rynek na najniższe modele lustrzanek. Szczególnie przy zoome f/2.5-xxx (pytanie jakie światło miałby na końcu, bo f/3.5 lub f/4 to byłoby wspaniale, ale np. f/6.3 już nie bardzo). Taki aparat, przy małych gabarytach (jakim cudem?) i zapowiadanej cenie pożarłby sporo bezlusterkwoców, sporo budżetowych lustrzanek i topowe kompakty.
No i gabaryty - aparat z matrycą pomiędzy 4/3 i Sigmą DP1, z zoomem jaśniejszym od kitów f/3.5-5.6... To musiałoby być duże, większe od obecnych bezlusterkowców rodzaju PENów, Samsungów, NEXów...
Ale trochę trudno w taką specyfikację uwierzyć.
Raczej ktoś źle spisał i bardziej prawdopodobne że będzie to matryca 1/1,5'' czyli 2/3'' jak w Fuji X10. Wtedy mamy nadal gabaryty około G12.
Ale do bezlusterkowców nadal jest daleko.
Zobaczymy...
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu