Cos czytalem ostatnio o 50 1.4 II i 50 1.8 III![]()
Cos czytalem ostatnio o 50 1.4 II i 50 1.8 III![]()
Gdzie widziałeś info na ten temat ? Bo w 50 1.8 III to ja całkowicie nie wierzebrak jakiegokolwiek sensu żeby coś z tym szkłem robić
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A myślałem że jakieś tworzywoMoże dlatego, że to z założenia jest szkło niskobudżetowe i nie ma większego sensu, żeby w nie inwestować jakiekolwiek środki B&R i tym samym podnieść cenę. Że tak powiem to szkło nie jest jakimś powodem dlaczego ludzie wybierają/trzymają się canon'a.
R'n'B ? BluRay ?
nie... zdecydowanie. powiedzialbym, ze poza literka L, ewentualnie "macro" w nazwie, canonowskie stalki w ogole nie sa powodem do trzymania sie systemu. w skrajnych przypadkach sa co najwyzej przyzwoite optycznie i cenowo (85/1.8), ale najczesciej sa mocno przecietne lub zwyczajnie kiepskie...
Może nie ze szkłem, ale z tym tandetnym zlepkiem blaszek i plastykowych zatrzasków już dawno Canon powinien coś zrobić choćby dla honoru. To jednak wstyd, że proudly Made in Japan a samo się rozpada. Jak wnętrze pojazdu Mitsubishi co sie zamienia w proszek (w tym klamry od pasów bezpieczeństwa) albo klamki od Mazdy co się po kolei urywają . Albo zamek od Canon EOS Elan II. Plastyk i niska cena nie usprawiedliwia nieużywania mózgu przy projektowaniu, a potem co gorsza trzepaniu produkcji oczywistego bubla przez dziesięciolecia. Bezczelną nieudolność trzeba piętnować.
Mam budzik ruhla też cały plastikowy co idzie nieprzerwanie i do przodu już od ponad 35 lat. Enerde się dawno rozpadło a budzik działa. Natomiast równie plastikowy budzik Casio rozpadł się po roku.
Bo ten budzik panie kolego nie miał zaprojektowanej żywotności Enerde dbało o to żeby sprzęt działał 20 lat, a teraz króluje planowe postarzanie produktu - przecież produkcja musi rosnąć, a zasoby naturalne maleć i coś musi podkręcać to tempo należy dbać o rozwój.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Jakiego Honoru. Masz 50 1.4 i 50 1.2 nie chcesz bubla nie kupujesz.
Ludzi którzy kupią wersje full plastik jest dużo a to z powodu że jego cena jest śmieszna. Po co tworzyć coś co się sprzedaje i jakoś działa. Ja osobiście nie widzę sensu na angażowanie inżynierów do poprawy tego szkła.
Wielką nie do przecenienia IMHO zaletą 50/1,8 jest jego cena.
Za ~~ 220 PLN można używany w dobrym stanie kupić.
Szkło jasne,uniwersalna ogniskowa,naprawdę przyzwoite którym można robić świetne zdjęcia.
Plastikowe ale naprawdę wiele lat posłuży amatorowi.[nie do rzucania]
W imię powyższego apeluję o traktowanie szkiełka tak jak na to zasługuje.
Z szacunkiem i uznaniem.
Polecam każdemu.Oby firma Canon miała takie oferty w każdej ogniskowej.