Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: tani drogi ?!

Uzależniony

Domyślnie tani drogi ?!

Przymierzam się powoli do zakupu 350d ... najpewniej będę jakiś kawałek pracował z kitem być może tani 50/1.8 Canon-a, albo zdejmę oko zenitowi. Na necie w jednym dość tanim/popularnym sklepie znalazłem takie oto zoomy których cena mnie zaskoczyła:

Canon EF75-300mm f/4-5.6 399pln
    Canon EF28-200mm f/3.5-5.5 499pln
    Canon EF 55-200mm f/4,5-5,6 II USM 555pln

Przeglądając inne sklepy widzę że ceny zaczynają się od około 1000pln a tu to. Czy te obiektywy są tak złe ze inni ich nie sprzedają. Niestety może to dziwne ale nie mam aktualnie środków na IS czy L a jakiś zoom przydałby się.

Czy normalne obiektywy „nie do APS-C” są jakkolwiek gorsze od tych Digital?

Druga sprawa raczej w kategorii humor, jak to jest ze na kicie do 300d/250d jest 18-55 skoro jest to faktycznie 18x1.6, wszak można coś takiego oddać w dowolnej chwili do sklepu i powiedzieć, że jest to niezgodne ze specyfikacją i tak zmieniać sobie co rok szkło do APS-C . Tym bardziej jest to niezgodne ze specyfikacja bo tych EF-S-ów nie idzie w zwykłych SLR-ach użyć.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar pazurek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Do drugiej sprawy - producent podaje parametry optyczne obiektywu a nie parametry po cropie. To ze sie nie da podpiac tego obiektywu do aparatow fullframe nic nie znaczy. Popatrz na przyklad na szkielka sigmy 18-125 czy 18-200, tak samo na fullframe bedzie koszmarna winieta ale mocowanie bedzie pasowalo.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    Czy te obiektywy są tak złe ze inni ich nie sprzedają.
    Bardzo zle nie sa... przynajmnij te 55-200 i 75-300. Wiekszych zoomow niz 3x lepiej unikac. A te dwa sa w klasie "mocno srednio sredni" .
    Z "do 1000zl" najbardziej oplaca sie wziac Sigme 70-300 APO Macro DG za ok 850-900 zl. Jest tansza wersja tej Sigmy - bez APO (czyli gorsza ostrosc, kontrast a szczegolnie podatnosc na flary i aberracje) - ale przy tych cenach oplaca sie jednak wydac na najlepsze w danej klasie szklo a nie polowicznie dobre... bo szklo to si raz na dluzszy czas kupuj a nie by wymieniac co roku lub czesciej jak sie jednak jakosc nei spodoba.

Druga sprawa raczej w kategorii humor, jak to jest ze na kicie do 300d/250d jest 18-55 skoro jest to faktycznie 18x1.6, wszak można coś takiego oddać w dowolnej chwili do sklepu i powiedzieć, że jest to niezgodne ze specyfikacją i tak zmieniać sobie co rok szkło do APS-C .
    Przeciez to jest zgodne ze specyfikacja.
    Szklo ma parametry fizyczne wlasnie takie. A to ze format matrycy jest APS przez co zmniejsza ci sie kat widzenia szkla (a nie fizyczne ogniskowe w mm) to inna kwestia - zaden sklep czy producent nie zgodzilby sie ze to ejst "humorystyczne" .

A dyskusji jak to jest z cropem, milimetrami, prspektywa itp to bylo juz wieeeelee na tym forum.

Coś już napisał
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

Ja Subiektywnie polecam "Sigme 70-300 F4-5.6 APO DG MACRO" mam te szkło i jestem zadowolony. Słyszy sie głosy ze wolniejszy od canona ale dla Mnie wystarcza. Jak dla mnie stosunek jakosci do ceny jest bardzo dobry
    300D+bp+kit\sigma70-300APO DG\2x1G scanDisc\statyw\wężyk sam\polar hoya\

Uprawnienia umieszczania postów