Forum odwiedzam od dawna, jednak to mój pierwszy post - Witam wszystkich!

Chciałbym wrócić do kosztów wydruku... Zachęcony opiniami i wyliczeniami na temat eksploatacji zdecydowałem się na zakup Pro-1. Moje wnioski jednak nie są zbyt optymistyczne.
Pierwszy zestaw tuszy poszedł w błyskawicznym tempie - 20 stron A4, 1 strona A3, ok. 90 szt. 10x15 (przy 50% pokryciu) , oraz 16 nadruków na CD. W między czasie wymieniłem PGI-29CO (Tusz nabłyszczający) i PGI-29MBK (czarny matowy). Zanim załadowałem nowy zestaw tuszy, okazało się że drugi włożony czarny matowy już jest na wykończeniu - teraz będę wkładał TRZECI (!) zbiornik, a tusz nabłyszczający jest już na połowie. Na nowym zestawie wydrukowałem do tej pory: A3: 2szt., A4: 6 szt, 10x15 (50% pokrycia) 27 szt, CD: 3 szt. - stan tuszy na razie bez zmian.
Niepokojący jest dla mnie fakt błyskawicznego zużycia PGI-29MBK (czarny matowy), jak i w ogóle tempo zużycia tuszy. Drukuję praktycznie codziennie, drukarka przez większość czasu jest włączona. Liczby jakie podaje producent są absolutnie nie adekwatne do tego co obserwuję u siebie (np. Matowy czarny: 505 zdjęć A3+, a u mnie w przeliczeniu +/- wychodzi 26 wydruków A3 - przy DWÓCH zużytych tuszach).
Może to kwestia jakiś ustawień? Drukarka "pracuje" przed każdym wydrukiem i po wydruku również słychać jakieś "odgłosy" - mam wrażenie że głowice są czyszczone zawsze przed i po wydruku. Na Pro-1 drukuję również zdjęcia do dokumentów, więc często mam kilka wydruków jeden po drugim – jednak nie puszczonych jednym ciągiem. Efekt: (domniemane) czyszczenie, wydruk, czyszczenie, klikam na kolejny wydruk, czyszczenie, wydruk i jeszcze raz czyszczenie :/ Po telefonie do serwisu Canona dowiedziałem się, że te dane są czysto szacunkowe i ta drukarka faktycznie może zużywać dużo więcej tuszu – po za tym te dane są niby dla 5% pokrycia!
Tutaj jest informacja o metodzie pomiaru i nijak ma się do tego co usłyszałem przez telefon do pomocy technicznej : Canon Ink yield - Drukarki atramentowe PIXMA - Canon Polska

Wydaje mi się, że głównym problemem może być czyszczenie głowic przed i po każdym wydruku. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc.