Zgadzam się z Tobą Czornyj. Żaden zamiennik nie będzie równie dobry co dedykowany atrament, lecz myślę, że mamy już zamienniki b.dobre dla kogoś, kto nie zarabia na fotografii, osobiście nie odważyłbym się sprzedawać zdjęć drukowanych na zamiennikach, za zgodą klienta. Z drugiej strony, gdybym miał zarabiać na drukowaniu przy zachowaniu oryginału, nie kupiłbym żadnej z małych drukarek, tylko od razu ploter, bo nie da się mało drukować posiadając drukarkę i chcąc zachować jej niezawodność. W przypadku np. epsona, automatycznie co jakiś czas drukarka robi czyszczenie głowicy, więc postój, to strata atramentu. Koszty małych atramentów są od 4 do 10 razy droższe, wiec samą maszynę/ploter przy przeliczeniu na otrzymany atrament dostajemy prawie w gratisie.
Simon83 pisze, że po wydrukowaniu 18 zdjęć a3 pojawia się już komunikat o kończącym się atramencie CO, więc pewnie wydrukujemy max 35, a gdzie reszta atramentów. koszty masakryczne. Zamiennik to spore wyzwanie, cóż jednak zrobić, gdyby nie on, nie stać by mnie było, żeby bawić się z drukarkami.
Czornyj, a co sądzisz o takim rozwiązaniu do r2880, zamiast pigmentowego, tez na resin encapsulated. interesuje mnie stosowanie do papieru półmatowego, epson luster itp. bez matu.
InkjetMall | InkThrift dye ink set for Epson Ultrachrome K3 compatible printers 4oz bottles
Problem na tym, że u nas nie da się kupić atramentu o podobnym patencie do epsonowskiego, same tylko chińska zabarwiona woda.