Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Jak to możliwe w trybie manualnym (nastawianie w trybie M)

Dopiero zaczyna

Domyślnie Jak to możliwe w trybie manualnym (nastawianie w trybie M)

Witam, właśnie czytam sobie książkę Brayana Petersona – Ekspozycja bez tajemnic i mam problem. Patrzcie na link (tam jest część skanu z książki). Autor przekazuję nam informację, że jak włączymy tryb manualny i weźniemy przesłonę f/5.6 to od razu nasz aparat wskaże nam właściwą ekspozycję. Ja myślałem, że w trybie manualnym można tylko samemu wybrać czas naświetlania i przełonę a aparat nie posługuję się światłomierzem w tym trybie, bo ja w swoim aparacie w trybie manualnym nie mam światłomieża. O co chodzi autorowi w tym tekście jak mierzy się światło w trybie manualnym mam Canona 7d i Olympusa e-510 powiedzcie jak to się robi w tych dwóch aparatach.

http://imageshack.us/photo/my-images/856/56686357.jpg/

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie

kachar10 zaczynam powątpiewać w twoją umiejętność czytania ze zrozumieniem,

Uploaded with ImageShack.us
    specjalnie dla ciebie podkresliłem to co wazne, czyli w momencie gdy masz juz wybraną przesłoną "dobierasz sam czas patrząc na drabinkę światła, i w tym momencie aparat pokazuje ci czy masz +/- czy 0"

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

W moim 30D w wizjerze jak wcisne spust do polowy(lub *), to na "drabince" ekspozycji pokazuje się, w którą stronę skorygować czas/przesłonę i u Ciebie na pewno tak jest. Jak tak bardzo Ci na tym zależy, to z chęcią się wymienie na aparaty
    Pozdrawiam!
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dobra spoko, ale u mnie w wizjerze w Olympusie e-510 nic się nie pokazuje a po za tym to, co to ta drabinka światła?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

na dole, podziałka od -3 do 3
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dranix Zobacz posta
    na dole, podziałka od -3 do 3
    No dobra jest sobie te od -3 do 3 ale jak to wstawić do czasu naświetlania żeby zdjęcie było dobrze naświetlone??

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Utawiasz tak, żeby było podświetlone na środku(tak jakby na 0) i masz naświetlone poprawnie wg pomiaru światła, wskazania mogą sie różnić od tego czy masz pomiar punktowy/centralnie ważony czy "matrycowy", ale generalnei tak powinno byc dobrze
    Moja galeria na forum CB

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Faktycznie, ten Olek nie ma w wizjerze drabinki. Masz ją na tylnym wyświetlaczu (to samo na czym ustawiasz korektę ekspozycji), natomiast być może w wizjerze będzie pokazana odchyłka op pomiaru światłomierza, masz tam odpowiedni wskaźnik nad stanem baterii. W EOS 7D drabinkę masz jak najbardziej http://www.dpreview.com/reviews/canoneos7d/page5.asp oznaczona nr 8.
    EDIT
    Widzę że się trochę spóźniłem
    Ostatnio edytowane przez PawelB ; 23-10-2011 o 16:57
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak to jest w trybie półautomatycznym np. S i A ? Chodzi mi tutaj o światłomierz w moim Olympusie w tych trybach jak go uruchomić? Jak zrobić tak żeby zdjęcie było dobrze naświetlone? Żeby dobrze dobrać czas naświetlania w S i przesłonę w A.

Uzależniony

Domyślnie

Czy ty pytasz ludzi o przepisanie dla Ciebie instrukcji obsługi?
    Jak nie masz instrukcji, to proszę tutaj: http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/ins...us_e510_pl.pdf
    Wszystko jest ładnie opisane.
    To samo się dotyczy 7D. Jak nie masz instrukcji po polsku to proszę tutaj: http://files.canon-europe.com/files/...HG_PL_Flat.pdf
    Jest tam wszystko na temat trybów drabinek itd.
    Doczytaj tą książkę do końca. Jak nie załapiesz to przeczytaj jeszcze raz. Powoli.

Proszę, zacznij zadawać, rzeczowe pytania, a nie: "jak używać aparatu"

Uprawnienia umieszczania postów