Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Filtry HAMA

Domyślnie Filtry HAMA

Nie mogę znaleźć na forum podobnego wątku, więc zacząłem nowy (mam nadzieję że nie dostanę znów upomnienia). Mianowicie, spotkałem się ostatnio z kolegą profesjonalnym fotografem i gdy tylko spojrzał na moje szkło 24-70 f2.8 zapytał czy mam ostre zdjęcia. Odpowiedziałem że zdarza mu się delikatnie gubić ostrość, delikatnie ale się zdarza. On na to: "bo masz filtr hama". Faktycznie zmieniłem na Marumi i jest o niebo lepiej. Stąd zrodziło się moje pytanie: jakich filtrów używać a jakie omijać z daleka? Z góry dziękuję za pomoc.

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Tan test wiele Ci wyjaśni. Przez kilka lat używałem wielu różnych filtrów UV ale ostatecznie mam tylko Hoya HMC i na szerokie szkła Pro1 Digital. (dodam, że test z Optycznych przed chwilą zobaczyłem pierwszy raz)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

tak do 24-70 zakładamy filtr hama, a 24-70 z 1Ds stawiamy na statywie tej samej firmy - jakoś trudno w to uwierzyć - wątek traktuję jako kryptoreklamę innego produktu. kup se heliopana jak to u mnie na wsi gadają.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 23-10-2011 o 00:14
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    tak do 24-70 zakładamy filtr hama, a 24-70 z 1Ds stawiamy na statywie tej samej firmy - jakoś trudno w to uwierzyć - wątek traktuję jako kryptoreklamę innego produktu. kup se heliopana jak to u mnie na wsi gadają.

Problem autentycznie występował i wciąż występuje. Zamieniłem Marumi z powrotem na nieszczęsną Hamę i problem wrócił, potem przykręciłem Hoyę i problemu nie ma. Na szkle 70-200 mm f2.8 zaobserwowałem to samo zjawisko. Dziwny zbieg okoliczności. Próba wykonana na 5D.

TempleGrandin
    Guest

Domyślnie

Ja od początku użytkowania filtrów korzystam z Hoyi i nie mogę powiedzieć złego słowa - no poza jednym, do średniej półki cenowej to one nie należą. Tańsze są chyba tylko tutaj.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

filtr filtrowi nierowny. Hama miala kiedys przypadki, ze filtry robily koszmarne mydlo, m.in. polary byly z tego znane. ale z drugiej strony, kiedys w pudelkach Hamy byly pakowane filtry Hoyi i nie dalo sie na to narzekac. tak ze ja bym nie uogolnial nadmiernie...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Miałem kiedyś filtry HAMA i szybko się ich pozbyłem, bo były ogólnie słabej jakości. Przesiadłem sie na filtry HOYA i MARUMI i jest znacznie lepiej.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Uprawnienia umieszczania postów