Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: Lytro zatrzęsie rynkiem foto? AF po zrobieniu zdjęcia?

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie patrz na ograniczenia optyczne, patrz na możliwości tego systemu - to, co do tej pory kosztowało mnóstwo keszu (np. bokeh z 85L), teraz będziesz mógł sobie ustawić software'owo (oczywiście, gdy ktoś stworzy odpowiedni program).
    Dla mnie ten system to totalna rewolucja, taki "ultra RAW", który daje możliwość wywołania wszystkiego: punktu ostrości, głębi ostrości, rodzaju bokehu). System, z tego co czytam, ma zaledwie 15 lat! Czyli jest jeszcze w okresie niemowlęcym w porównaniu do obecnej fotografii - więc jestem spokojny o to, że będzie się rozwijał a jego jakość będzie się poprawiać.
    Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem z opisu aparatu, ale tam chyba nawet nie ma opcji ustawiania ekspozycji? Czy to oznacza dowolną ekspozycję bez problemu szumu?

@ripek: na segment rynku wskazuje cena i ewidentnie jest to segment konsumencki (i wyobraź sobie, że nie wszyscy użytkownicy kompaktów to niekumate "ciocie"). Mnóstwo osób będzie chciało mieć narzędzie do robienia zdjęć z regulowaną głębią ostrości za cenę zwykłego kompakta. A te kliknięcie w punkt ostrości trwa chwilę, tyle co obejrzenie zdjęcia, więc z czym niby problem?
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    Nie patrz na ograniczenia optyczne...
    A ja bym chciał wiedzieć bo to ciekawe. jak czytam zasadę działania to istota tego wynalazku nie tkwi tylko w napisaniu odpowiedniego programu. Podstawa teoretyczna, algorytm działania i zasada softwaerowa już jest i akurat program to pewnie najmniejszy problem. Moc obliczeniowa może jest, może nie ma - jak nie ma to pewnie się znajdzie. Ale o ilę mogę sobie wyobrazić, rozwój i postęp w elektronice w sposób nie do końca przewidywalny, to być może jest wąskie gardło optyczne, którego się nie przeskoczy, tak jak na przykład nie przeskoczy się powiększenia optycznego mikroskpopu - dochodzi się do sciany i jest koniec.
    Ostatnio edytowane przez klasyk ; 20-10-2011 o 12:55

Coś już napisał Awatar goran

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kobesi Zobacz posta
    Dla mnie ten system to totalna rewolucja, taki "ultra RAW", który daje możliwość wywołania wszystkiego: punktu ostrości, głębi ostrości, rodzaju bokehu).
    Brzmi niby dobrze ... ale wszystko zależy jakie kto ma podejście do fotografii, jeden woli zrobić porządne zdjecie już aparatem a drugi spędzi długie godziny żeby z gniotka przy pomocy różnych bajerów zrobić dobre zdjęcie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Fajna zabawka . Szkoda tylko że na całym obrazku jest taki blur.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar AMMarshall
    Miasto
    Skierniewice, Łomża, Białystok, Brno

Domyślnie

Ciekawe co to za technologia?? Rejestrowanie promieni światła? 11 Megarays?
    Czy to nie jest przypadkiem coś podobnego do wszystkich amazingów iPhone'a?

Może toto rejestruje obrazy na f/32, a później "wybieramy sobie" punkt AF w specjalnym programie (amazing program), który to w jednej chwili bluruje resztę?
    Adam Marczak Marshall
    Moje fotki na CB: Człowiek/Portret | Galeria ogólna

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Moim zdaniem pomysł ma potencjał. Zaczęli od rynku konsumenckiego, ale jak im się zwróci i zaczną zarabiać, mogą opracować bardziej profesjonalne rozwiązania, z większym obiektywem lepszej jakości, za oczywiście odpowiednio większą cenę. Już sam fakt, że taka nowość debiutuje w "normalnej" cenie to nie lada sukces Lytro.

Najtrudniej przekonać doświadczonych fotografów, wystarczy zobaczyć na ten wątek. Każdy z nas ma swój workflow i nagłe wywrócenie go do góry nogami nie sprzyja popularyzacji. Przyzwyczajenie druga naturą człowieka. Gdyby najpierw celowali w rynek bardziej wymagający, czyli w nas, strzelili by sobie w stopę.

Poza tym nie ignorowałbym zwykłych konsumentów. Każda matka będzie chciała sfotografować swoją pociechę na ostrym zdjęciu, a zwykły kompakt to komplikuje, tu mają rozwiązanie problemu w niemal tej samej cenie już w momencie debiutu.

Więcej moich przemyśleń na ten temat w tym artykule:
    http://antyweb.pl/lytro-ustaw-ostros...-w-fotografii/

Bywalec
    Miasto
    DG

Domyślnie

Jak dobrze policzyłem to plik ze "zdjęciem" ma ok. 22MB. W tym "zaszyta" jest aplikacja do oglądania zdjęć.
    Jak na ilość danych które muszą być zapisane to chyba niewiele.
    Ciekawe jaką rozdzielczość mają te zdjęcia bo 11megawiązek to po wybraniu punktu ostrości i "weksportowaniu" do JPEG? Raczej niewielką.

Technologia jak poprawią rozdzielczość była by fajna w makrofotografii. Koniec problemów z płytką GO.
    C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Ja bym jednakowoż poczekał jeszcze z odtrąbieniem sukcesu tej technologii, bo moim zdaniem to jakaś ściema. Podobny szum towarzyszył kilka lat temu "superwynalazkowi" o nazwie Ginger (chyba tak to się pisało) i mimo zapowiadanego szumnie przewrotu w sposobie poruszania się po mieście, nic takiego nie nastąpiło. Owszem widuje się czasem te dwukołowce poruszane balansem ciała, ostatnio widziałem ochroniarza poruszającego się tym po parkingu przed jakimś supermarketem, ale jakoś nie widać, żeby weszło toto przebojem na chodniki i ulice. Mam wrażenie, że z tym LYTRO może być podobnie... Poza peanami na cześć przełomowości tej technologii, jakoś nie widzę skoku jakościowego w odwzorowaniu świata, a rozmywanie niechcianych fragmentów obrazu potrafi zrobić nawet GIMP. Nie wspominając o tym, że 30 lat temu futuryści przewidywali, że na początku XXI wieku aparaty holograficzne zastąpią tradycyjną fotografię...

Jeżeli dokładniej przeanalizować zachowanie ostrości w niektórych zdjęcia robionych tą techniką, to można zauważyć, że są partie obrazu, które nie dają się wyostrzyć. Dotyczy to, między innymi, strefy bardzo blisko obiektywu. Tak jak normalny obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia, tak i LYTRO nie może się tej bolączki pozbyć, więc jak to jest, z tym obrazem? Supertechnologia wielokierunkowego analizowania i rejestracji światła ma tą samą bolączkę, co zwykły aparat fotograficzny?. Myślę, że to jest plik złożony z wielu kolejnych zdjęć przestrzeni przed obiektywem, zawierający informacje, w jakich odległościach znajdują się kolejne plany i program tylko podmienia zdjęcie na to z interesującą nas strefą ostrości... Czyli jest to spreparowany klip filmowy, z przeostrzeniem.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 20-10-2011 o 15:53
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AMMarshall Zobacz posta
    Ciekawe co to za technologia?? Rejestrowanie promieni światła? 11 Megarays?
    Czy to nie jest przypadkiem coś podobnego do wszystkich amazingów iPhone'a?

Może toto rejestruje obrazy na f/32, a później "wybieramy sobie" punkt AF w specjalnym programie (amazing program), który to w jednej chwili bluruje resztę?
    Myślisz tradycyjnymi kategoriami. Wg producenta, obiektyw ma stałą jasność 2.0 bez regulacji, bo też ona nie jest tu do niczego potrzebna. To się po prostu robi inaczej

Ja sam gdybam sobie na ten temat, ponieważ nie wiem tak naprawdę, czy bokeh jest otrzymywany software'owo czy może jednak jest zapisany na matrycy, czy można otrzymać obrazek z ostrością w każdym punkcie, czy tylko jednym wybranym, w końcu czy można (potencjalnie, bo jeszcze nie teraz - software na razie tego nie umożliwia) regulować rodzaj bokehu?

Sądzę, że to może być rewolucja na miarę digitalizacji fotografii. I zgadzam się z sidem, że najtrudniej przekonać doświadczonych fotografów.
    Canon 5dm2, C 100/2.0, C35/2.0, Tamron 28-75/2.8, Sigma 50/1.4, S14/2.8, 580EX II

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jeszcze trochę podrążę temat. Tu mamy zdjęcie puszek.
    http://www.lytro.com/living-pictures/296
    Zobaczcie jak przemieszcza się strefa ostrości na puszkach. Pierwsza puszka nie ma strefy ostrości na widocznej krawędzi, zza której wyłania się druga puszka. Właściwie nawet nie da się ustawić ostrości na literze "N" w napisie "BROWN". Koniec tej litery jest nieostry, choćby nie wiem jak oklikiwał ją wskaźnikiem punktu ostrzenia. Dopiero napis na drugiej puszce da się wyostrzyć. Czyżby autofokus supertechnologii nie poradził sobie z krzywizną puszki i nie zrobił klatki odpowiedzialnej za tą strefę zdjęcia? Czemu nie mogę dobrać głębi ostrości tak, aby wszystkie puszki były w jej strefie? To jest tani chwyt obliczony na wujki i ciotki pstrykające kompaktami, które mają głębię ostrości od dna oka fotografa, do końca świata i tyle.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 20-10-2011 o 16:06
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów