Tak racja dwie duże i jedna mała :-)Zamieszczone przez maku
Tak racja dwie duże i jedna mała :-)Zamieszczone przez maku
alez oczywiście ale to juz zupelnie inna sprawaZamieszczone przez Janusz Body
Robert Maj
http://www.robertmaj.pl
Jak widze na forum sa specjalisci i od szarosci. Przypomne tylko, to co juz pisalem w innym miejscu. gdyby wypalil pomysl z forumowym kalendarzem na przyszly rok to moze warto 'wzbogacic' kalendarz o szara karte i jakie tam jeszcze potrzeba?
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Podejrzewam że był by z tym problem.Zamieszczone przez Pszczola
Łatwiej jest chyba jednak wydrukować zdjęcie które ma się po prostu podobać niż coś co wymaga tak dokładnej kalibracji.
Ale moze jadnak ktos umie to zrobic jak trzeba. kalendarze lepiej by schodzily.
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Nawet znam odpowiedz: KodakZamieszczone przez Pszczola
Szarą kartę do pomiaru światła nie jest trudno wydrukować. Do WB dużo gorzej.
Janusz
Przyznam szczerze nie używałem sam tej karty - bo robie w RAW-ach. W moim egzemalarzu karta wygląda naprawdę dobrze - jest matowa bez połysku, bez przejsć tonalnych i wiem co mówię bo pracuje w drukarniZamieszczone przez Janusz Body
![]()
Nie mierzyłem zadnymi urządzenkami których kilka mam w firmie jak wygląda ta szarość w porownaniu ze wzorcem - nie wykluczone że jest tak jak mówisz. W takim razie nic nie pisałem i nie polecałem![]()
...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...
ja też sobie kiedyś druknąłem, z pliku zrobionego w PS'ie, na zwykłej 'plujce', ale gdzieś to leży bo nawet tego raz... nie użyłem![]()
IMHO lepiej jest zacząć od zdjęcia w którym masz możliwie najwierniej oddane kolory i to potraktować jako punkt odniesienia do artystycznych fotek. I dlatego niektórzy mają wzorniki WB z prawdziwego zdarzenia, kalibrują monitory, drukarki, generalnie stosują prawdziwe zarządzanie kolorem...Zamieszczone przez maku
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Niewątpliwie masz rację. Tyle tylko, że to nie zmienia faktu, że dokładne wydrukowanie wzorca na podstawie, którego będziemy wykonywać taką kalibrację może być niełatwe.