Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: 400D + kit. Słaba ostrość zdjęć.

Miasto
    Chorzów/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez riwo Zobacz posta
    (...)Właśnie tu chciałbym na chwilę przystanąć. Jak bardzo filtr polaryzacyjny może pogorszyć ostrość bądź wpłynąć na pracę AF ? Bo to, że zjada światło to już wiem. Na niektórych zdjęciach nawet o 1,2 EV. (...)
    W zależności od jakości samego filtra - zrób zdjęcia z polarem i bez w tych samych warunkach i porównaj. Na pracę AF może wpłynąć polar liniowy w pewnym szczególnym położeniu... (pomijam wpływ przez np. odcięcie niezbędnego do działania światła...)

Z innej beczki - jaka temperatura tam panowała? Na większości zdjęć ostrość jest ustawionana nieskonczoność - powietrze ogrzane nie falowało?
    Nikon S2, 6X6

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Tak się zastanawiam czy na bujającym się jachcie czasy rzędu 1/100 do 1/250 są wystarczająco krótkie.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Dopiero zaczyna Awatar riwo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Umówiłem się ze znajomym na zamianę kitami i sprawdzę jak się inny sprawuje z moim body i polarem.

Cytat Zamieszczone przez Tomeksad2 Zobacz posta
    Tak się zastanawiam czy na bujającym się jachcie czasy rzędu 1/100 do 1/250 są wystarczająco krótkie.
    Wziąłem to pod uwagę i gdy bujało starałem się stosować krótsze czasy.

Ciągle mam wrażenie, że to może być wina źle działającego AF. Może przez polar.. Potestuję innego kita i zobaczę.
    Marcin
    400D | S17-70 F2.8-4

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Może sam polar jest kiepskiej jakości, kiedyś też tak miałem i poszedł jako gratis
    Zauważyłem że używasz dużej wartości przesłony f7,1 -9 może trzeba porobić też na innych żeby go "wyczuć" w jakich zakresach robi najostrzej.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Bywalec Awatar caveman
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez riwo Zobacz posta
    Wziąłem to pod uwagę i gdy bujało starałem się stosować krótsze czasy.
    Ja na Twoim miejscu wziąłbym statyw, na Body ustawił:

-ISO100,
    -czas > 1/125, 1/250, 1/500...,
    -samowyzwalanie
    -oraz różne kombinacje ogniskowej/przesłony.

i wtedy pooglądał fotki na kompie.

Bywalec
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

I jak tam testy ?
    Miałem taki obiektyw i go sprzedałem bo fotki kiepściutkie były, dużo lepszy jest nowszy model z IS.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów