Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: 400D + kit. Słaba ostrość zdjęć.

Dopiero zaczyna Awatar riwo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie 400D + kit. Słaba ostrość zdjęć.

Strasznie się zawiodłem ostatnio na moim nowym sprzęcie (400d + kit).
    Wróciłem z wakacji i jakość zrobionych zdjęć jest, niestety, marna. Przede wszystkim zdziwiła mnie ilość zdjęć nieostrych. Zdjęcia z ostrością w bliskim zakresie (np. twarze) wyszły przeważnie dobrze, ale praktycznie wszystkie z ostrością na ∞ były nieostre. Albo inaczej nie była to zadowalająca ostrość (może mam wygórowane wymagania..). O aberracji nie wspominam, bo wiem, że to mankament kita.

Zdjęcia były robione z jachtu w stronę lądu. Ląd oddalony był zazwyczaj oddalony o jakieś 0,5-2 km. AF ustawiony na punkt centralny. ISO 100-200. F7.1-11. Czas 1/100-1/250. 40-55mm. Założony polar Marumi DHG. RAW.
    Autofokusem celowałem na ląd i potem ustawiałem kadr. Wiem, że RAWy są z natury nieostre i trzeba nad nimi popracować, ale mimo ostrzenia w PS wyniki nie były zadowalające.

I teraz pytanie. Czy może to być wina obiektywu, AF w body czy mojej techniki ? Tzn czy zdjęcia z kitowego obiektywu takie po prostu będą i trzeba zainwestować w dobry zamiennik, czy może wina leży w działaniu AF i puszkę trzeba oddać do sprawdzenia czy to ja nie potrafię robić zdjęć ?

Załadowałem parę przykładowych zdjęć. Na szybko wywołałem rawy w acr, ale bez poprawiania ostrości.

1.

Regulamin pkt 9.[rozmiar]

2.
    http://img818.imageshack.us/img818/306/img00238s.jpg
    3.

4.

5.

* ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ * ~ *

6. Ostrość na twarz, bez zarzutów.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    OK. Zrobiłem odnośniki obrazkowe do większych zdjęć, ale widzę, że nie działa. Więc:

1.
    http://img802.imageshack.us/img802/2580/img00251.jpg
    2.
    http://img585.imageshack.us/img585/1900/img00238.jpg
    3.
    http://img856.imageshack.us/img856/580/img00207b.jpg
    4.
    http://img856.imageshack.us/img856/1641/img00542e.jpg
    5.
    http://img231.imageshack.us/img231/9761/img00343.jpg
    6.
    http://img510.imageshack.us/img510/6695/img00335.jpg
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 20-10-2011 o 09:46 Powód: Automerged Doublepost
    Marcin
    400D | S17-70 F2.8-4

Uzależniony

Domyślnie

Kit 18-55 w zakresie 40-55 mm jest mało ostry i z tego powodu używa się go najczęściej właśnie do max 40mm.
    Bywa, że niektóre obiektywy dla bliskich planów dają lepsze efekty, niemniej czasami może być to złudzenie, ponieważ bliski obiekt zajmuje znaczną część zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Domyślnie

niewiem jak duze doswiadczenie masz w zakresie fotografii i wiedzy na temat zdjęć ale tak poprostu jest i będzie wyglądać obrazek z kita

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nigdy nie używałem kita, ale widziałem z niego duuuuuużo lepsze obrazki, były takie że właściwie nie można się było do niczego przyczepić potem widziałem wydrukowane w DFV (galeria czytelnika) i tez było dobrze.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Na szybko wywołałem rawy w acr, ale bez poprawiania ostrości.
    "Wywołanie" RAWa to również w razie potrzeby korekta ostrości.

niewiem jak duze doswiadczenie masz w zakresie fotografii i wiedzy na temat zdjęć ale tak poprostu jest i będzie wyglądać obrazek z kita
    Mam na ten temat odmienne zdanie.
    Widziałem wiele świetnych zdjęć robionych ww.kitem.

Domyślnie

40-55 to chyba mało fortunny zakres ogniskowych w tym obiektywie. Dużo lepiej wychodzą zdjęcia robione szerokim kątem. No i dodatkowe ostrzenie... bez tego raczej nie będzie zadowalających rezultatów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

za tezmarkiem i svefnem
    i po co ten polar?
    zjada świadło, podbja iso i pewne tez osłabia ostrosc
    jak kit to tylko szeroki kat

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

A używałeś przy tych fotakch IS? Odczekiwałeś chwilę by się "rozbujał". Ja na początku, co prawda C 18-135, właśnie przez to, że nieumiejętnie korzytałem z IS miałem podobne problemy...

Dopiero zaczyna Awatar riwo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Nigdy nie używałem kita, ale widziałem z niego duuuuuużo lepsze obrazki, były takie że właściwie nie można się było do niczego przyczepić potem widziałem wydrukowane w DFV (galeria czytelnika) i tez było dobrze.
    Właśnie stąd moje zdziwienie. Przed zakupem, oglądałem mnóstwo galerii z tego obiektywu, przeglądałem testy (m.in. optyczne.pl) i doszedłem do wniosku, że da się tym robić zdjęcia i na razie starczy mi kit.
    Może to jest kwestia wyjątkowo trefnego egzemplarza kita ?

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    "Wywołanie" RAWa to również w razie potrzeby korekta ostrości.
    Źle się wyraziłem. Wywołałem na potrzeby tego tematu, bez ostrzenia, żeby było widać oryginalną ostrość, która wyszła z puszki.

Cytat Zamieszczone przez svefn Zobacz posta
    40-55 to chyba mało fortunny zakres ogniskowych w tym obiektywie. Dużo lepiej wychodzą zdjęcia robione szerokim kątem. No i dodatkowe ostrzenie... bez tego raczej nie będzie zadowalających rezultatów.
    Z kolei na 18-28 razi w oczy straszna aberracja (widać na zdj. 5.). Z deszczu pod rynnę..

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    za tezmarkiem i svefnem
    i po co ten polar?
    zjada świadło, podbja iso i pewne tez osłabia ostrosc
    jak kit to tylko szeroki kat
    Właśnie tu chciałbym na chwilę przystanąć. Jak bardzo filtr polaryzacyjny może pogorszyć ostrość bądź wpłynąć na pracę AF ? Bo to, że zjada światło to już wiem. Na niektórych zdjęciach nawet o 1,2 EV. Ale da się to łatwo wyregulować a piękne niebieskie greckie niebo zostało uwiecznione.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A używałeś przy tych fotakch IS? Odczekiwałeś chwilę by się "rozbujał". Ja na początku, co prawda C 18-135, właśnie przez to, że nieumiejętnie korzytałem z IS miałem podobne problemy...
    To jest kit bez IS. Canon 18-55mm 3.5-5.6 II.
    Marcin
    400D | S17-70 F2.8-4

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli to kit bez IS, długi koniec, wołanie bez ostrzenia plus polar, to raczej wszystko jest jasne.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów