Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Analogowa Sigma w cyfrze z gripem i dwoma bateriami?

Coś już napisał

Domyślnie Analogowa Sigma w cyfrze z gripem i dwoma bateriami?

Znalazłem informację na necie, że obiektywy Sigmy przeznaczone do analogów działają normalnie (domykają przesłonę) przy lustrzankach cyfrowych z gripem i włożonymi dwoma bateriami... Czy ktoś jest w stanie to sprawdzić i ewentualnie potwierdzić lub zanegować? Bo mnie to strasznie zaintrygowało

(i nie, nie zamierzam kupować starych Sigm, wiem, że są słabe, że nie polecacie, więc się nie wymądrzajcie, tylko jak znacie odpowiedź, to odpowiedzcie na pytanie, bo jestem po prostu ciekawy)

Pozdro!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Generalizując jest to na ogół prawda. Jednak należy sprawdzać konkretne szkła, bo były konstrukcje pod analoga które działały z dslr-ami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

czy ktoś jest w stanie racjonalnie wytłumaczyć powiązanie przesłony z gripem / bateriami? bo myślę, kombinuję i nie widzę żadnego związku...

Coś już napisał

Domyślnie

A to swoją drogą ciekawa sprawa

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Generalizując jest to na ogół prawda. Jednak należy sprawdzać konkretne szkła, bo były konstrukcje pod analoga które działały z dslr-ami.
    A które obiektywy Sigmy zrobione pod analoga działały z cyfrą? Bo moim zdaniem żadne, jeśli chodzi o puszki od 300D do najnowszych. A jeśli chodzi o jakość, to nie wszystkie Sigmy były słabe, 24/2.8 była lepsza od odpowiednika Canona.
    5DMKII

Coś już napisał

Domyślnie

No właśnie o tym debatujemy, m.in. wymieniona przez Ciebie 24/2,8 działa przy cyfrówce z gripem i dwoma bateriami włożonymi nawet z nowszymi puszkami. Dlatego chciałem to skonfrontować z kimś, kto ma możliwość sprawdzenia tego fantu. Posiadasz?

Bywalec
    Miasto
    Tarnów

Domyślnie

Tylko Sigmę. Grip mi się nie podoba, wolę wymieniać baterie. Jeśli grip z bateriami ma jakiś dziwny wpływ na działanie starych Sigm, to może bateria nieoryginalna, której puszka nie rozpozna może też zadziała?
    Ostatnio edytowane przez lynx ; 20-10-2011 o 22:34
    5DMKII

Coś już napisał

Domyślnie

Może, ale nie wiem, ja z nieoryginalną baterią nie mam żadnego problemu... A posiadam grip i mam dwie baterie, ale nie mam Sigmy jakbyś był w Krakowie kiedyś, to napisz na privie, możemy sprawdzić ewentualnie jak ktoś z Krakowa ma starą Sigmę i jest ciekawy, to też niech się kontaktuje

Coś już napisał

Domyślnie

Dziś sprawa została rozwiązana Sprawdziłem sigmę 24/2.8 na 450D z gripem i dwoma bateriami i niestety, ale działa tylko przy pełnej dziurze, więc dodatkowa bateria nic nie zmienia w przydatności starych Sigm do cyfr. Ewentualnie może być jeszcze kwestia nieoryginalnego gripu (mam zamiennik), ale myślę, że można obalić ten mit z dużą dozą prawdopodobieństwa. pozdrawiam!

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szyszon Zobacz posta
    myślę, że można obalić ten mit z dużą dozą prawdopodobieństwa. pozdrawiam!
    Sigmę 24/2.8 ma moja druga połówka. Kupiliśmy to szkiełko na giełdzie za "psi grosz". Były na początku problemu kobieta nie przepadała za gripem. Po dokupieniu nieoryginalnego gripa okazuje się, że sigma działa z każdą przesłonę i wszystko jest jak najbardziej w porządku. Czy to na akumulatorkach czy na bateriach. To, co mi przychodzi do głowy, to rozbieżność modeli.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Uprawnienia umieszczania postów