Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 85

Wątek: Chcę kupić 50d , odwiedźcie mnie od tego i polećcie 40d

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    wyższe używalne ISO. Raz albo dwa razy w życiu miałem sytuację, że ISO 1600+ F.1.8 i ... szumy na 40 dyskwalifikowały fotki. (a na ststyw nie było warunków)
    Z tym że 40 i 50D szumia dokładnie tak samo.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Początki nałogu

Domyślnie

czułości h1 i h2 w 50d są użyteczne jedynie w teorii, natomiast myślę, że przydatne jest to, że w 50d po drodzę do 3200 jest jeszcze 2000 i 2500 iso

Dopiero zaczyna

Domyślnie

O nagrywaniu 50d słyszałem , ale dla mnie to gadzet , nie wymóg
    Powoli mnie odwodzicie heh

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M2SC Zobacz posta
    Powoli mnie odwodzicie heh
    Tak naprawde to testów aparatów masz bez liku, np fotopolis, optyczne.
    Jesteś tak niezdecydowany, że zapewnie skończysz na aparcie z najniższej półki. Wiadomo, że każdy będzie chwalił swoje i tak naprawdę nikt ci nie da pewności co do dobrej decyzji.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Wirma ze testów jest bez liku , ale kilka lat temu [przestałem się opierac na testach , wolępolegac na opinii innych użytkowników , wiadomo że najchętniej kupiłbym obydwa i potestował solidnie ale to chyba ponad moje środki

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Też miałem dylemat czy 40d czy 50d - wybrałem 50d - nie bawiłem się 40d więc nie mogę się wypowiedzieć co do obrazka. Generalnie nie żałuję. LCD faktycznie zbyt wysyca kolory i napoczotątku jak przeglądałem rawy (a właściwie zaszyte jpgi) to się nieco dziwiłem, co się stało z kolorami :-D
    Nie wiem, czy 40d ma ten feature, ale do fotografii samolotów może być przydatna funkcja priorytetu świateł - czyli teoretycznie bardziej puszka pilnuje, żeby nie przepalić. W testach wygląda to nieźle, sam nie korzystałem jeszcze :-)

No i szkoda jednak, że wojna na pixele wygrała i przy nowej technologii producji matrycy, jaką w 50d wprowadzili, nie zostali przy matrycy rozdzielczości takiej, jak w 40-tce.

A, dla niektórych 40d ma jescze tę przewagę, że ma C1 do C3 a 50d tylko C1 i C2.

W sumie, z obu puszek byłbyś zadowolony, ale jeżeli kasa jest wyznacznikiem, to bierz 40d.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

@M2SC -- która z rzeczy, którą ma tylko 50d, jest tak naprawdę Ci potrzebna do tych 1.5k fotek rocznie?

Z ciekawości zobaczyłam jak stoją ceny na allegro, do 50tki trzeba dołożyć tysiaka.
    Czy rzeczy, których 40tka nie ma, są warte DLA CIEBIE tego tysiaka?
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Początki nałogu

Domyślnie

Chyba nie warto. 50d- super "wypaśna" puszka. Jednak obrazek oraz wyciąganie go to już nie teges. Jak zmieniłem 350d (tak, tak stara puszka trzycyfrowa) na 50d, to byłem pod wrażeniem puszki, którą trzymałem w rękach, pewnego AF-u (choć w 350d tak na prawdę tamten mi wystarczał). i lepszego trzymania w ręku. Jednak po zrobieniu iluś tam zdjęć w terenie (widoczki, miasto, rodzinka) to byłem bardzo, bardzo zawiedziony obrazkiem i tym co mogłem z nim zrobić. Mi on w ogóle nie pasował. Zmieniłem go więc znowu na starą puszkę (5d clasik) i jestem szczęśliwy, obrazek wymiata, na af nie też narzekam. Za te pieniążki które wołają za 50d wolałbym chyba 40+ gratisy lub 5d. Teraz chodzone FF można za 3-3,5k znaleźć więc ja bym nad tym się zastanowił. Trochę stracisz na ropie (1,6), ale można podpiąć tx, stare obiektywy typu 100-300 a na AF myślę, że nie będziesz narzekał. Chyba u nas na c-b muflon robi czasami fotki samolotów na puszkach FF. Pogadaj z nim co on myśli o szybkości af względem jakości obrazka i możliwości jego obróbki.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

kup 400d + 70-200

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanzibar Zobacz posta
    Testowałem jeden dzień 50D i jestem kompletnie rozczarowny obrazkiem, powiem więcej - jest beznadziejny!

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    50d- super "wypaśna" puszka. Jednak obrazek oraz wyciąganie go to już nie teges. [...] byłem bardzo, bardzo zawiedziony obrazkiem i tym co mogłem z nim zrobić.
    Jak się czyta takie teksty to można dojść do wniosku, że 50-tka to największa porażka Canona w historii a do rejestrowania obrazów będzie już lepszy zestaw kredek świecowych.

Cytat Zamieszczone przez najeli Zobacz posta
    Z ciekawości zobaczyłam jak stoją ceny na allegro, do 50tki trzeba dołożyć tysiaka.
    Pewnie dlatego, że 50-tki ani 40-tki raczej się już nowej nie kupi, co z racji daty premiery obu puszek oznacza, że 50-tka w miażdżącej przewadze ofert będzie nowsza - czytaj mniej zorana, z mniejszą liczbą klapnięć...
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Strona 3 z 9 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów