Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 85

Wątek: Chcę kupić 50d , odwiedźcie mnie od tego i polećcie 40d

Dopiero zaczyna

Domyślnie Chcę kupić 50d , odwiedźcie mnie od tego i polećcie 40d

Witam chce zakupić cyfrowe body canon pod uwagę biorę tylko 40d i 50d , dotychczas cały czas myślałem o 50d ( bo środki mi pozwalają) ale ostatnio przeglądając allegro i patrząc na ceny stwierdziłem że za to kupię 40d plus tamrona 17-50 i pewnie trochę zostanie jeszcze. Jestem amatorem , rocznie robię jakieś 1,5k zdjęć , głównie samoloty , trochę rodzinnych i makro.
    Nie używam wysokich iso (400 max w 98 % przypadkach), zależy mi na sprawnym fokusie, poza tamronem body będzie współpracowało z tamronem 70-300 vc i tamronem 90 2.8 macro
    Poproszę o poradę

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Bierz czterdziestkę i tamrona

...albo poczekaj!

...może lepiej 50D

Pozdrawiam
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ale pomogłeś :P

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

50tka ma wyższe iso, dużo lepszy wyświetlacz i mikroregulację back/front focusa.
    Doskonale sobie radzę bez tego :P Ani przez chwilę nie żałowałam, że nie wzięłam 50tki. Ale nie jestem w stanie stwierdzić, czy żałowałabym jakbym ją wzięła :P

Przy Twoich szkłach (rozumiem, że najszerzej masz 70mm) brałabym 40 + szkło.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Dopiero zaczyna

Domyślnie

tak w tej chwili najszerzej 70 ale pewnie teZ kupie jakiegos spacerniaka typu 18-135 za jakis czas

Początki nałogu

Domyślnie

50D nie wprowadziło istotnych zmian dla ludzi których interesuje fotografia a nie marketingowe nowości. Wyższe iso i argumenty w stylu "lepiej mieć niż nie mieć" można sobie odpuścić. Większa matryca? Hmm chyba tylko do większej możliwości kadrowania fotografii (ok, może się przydać w fotografii lotniczej, ale ja wolałbym zainwestować w dłuższe tele). Układ AF - w 50D zmienieli tyle co nic, podobno jest lepszy ale różnicy w użytkowaniu nie dostrzeżesz. Wyświetlacz - i tak na jego podstawie fotki lepiej nie oceniać - w 40D jest taki sobie (i zupełnie wystarczający) ale 50D pokazuje zdjęcia nieco zbyt "cukierkowo" imo. Mikroregulacja - sprawdź szkło przed zakupem i nie będzie potrzebna, w zoomach i tak miroregulacja niezbyt się przydaje.

Polecam 40D jako świetne body, możliwości do ceny moim zdaniem najlepsze z całej serii xxD.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PioterD Zobacz posta
    ..Wyższe iso i argumenty w stylu "lepiej mieć niż nie mieć" można sobie odpuścić....
    Jak ktoś wyżej 200 nie wychodzi bo nie musi/się boi (niepotrzebne skreślić) to faktycznie po co wysokie ISO
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

w 50d zdjęcia na LCD wyglądają aż nienaturalnie ładnie. Osobiście wolę histogram, a żeby dokładnie ocenić ostrość to i tak trzeba konkretnie powiększać.

Znajdź ładne, zadbane 40d i szklo i będziesz szczęśliwy . Poza tym więcej nawojujesz obiektywem niż puszką

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Z innych rzeczy za dpreview:
    Environmentally sealed (uszczelniony w stosunku do środowiska):
    40D-Nie
    50D-Tak (Woda i kurz, pył - przy czym nie można tego traktować jako wodoszczelności)
    Z przyzwyczajenia Canon

Początki nałogu

Domyślnie

Jak ktoś wyżej 200 nie wychodzi bo nie musi/się boi (niepotrzebne skreślić) to faktycznie po co wysokie ISO
    Czemu taka uwaga od której zalatuje nieco ironią? 40D ma ISO do 3200 a nie do 200 przecież:-? Oczywiście uważam że coraz wyższe możliwe i użyteczne wartości ISO przydają się ale iso 1600 i 3200 pozwalają już na tak dużo że rozpatrywanie zakupu 50D dla wyższych wartości tego parametru dla niektórych (dla NIEKTÓRYCH) nie musi być wystarczającym powodem dopłacania do body.

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów