czułości h1 i h2 w 50d są użyteczne jedynie w teorii, natomiast myślę, że przydatne jest to, że w 50d po drodzę do 3200 jest jeszcze 2000 i 2500 iso
O nagrywaniu 50d słyszałem , ale dla mnie to gadzet , nie wymóg
Powoli mnie odwodzicie heh
Wirma ze testów jest bez liku , ale kilka lat temu [przestałem się opierac na testach , wolępolegac na opinii innych użytkowników , wiadomo że najchętniej kupiłbym obydwa i potestował solidnie ale to chyba ponad moje środki
Też miałem dylemat czy 40d czy 50d - wybrałem 50d - nie bawiłem się 40d więc nie mogę się wypowiedzieć co do obrazka. Generalnie nie żałuję. LCD faktycznie zbyt wysyca kolory i napoczotątku jak przeglądałem rawy (a właściwie zaszyte jpgi) to się nieco dziwiłem, co się stało z kolorami :-D
Nie wiem, czy 40d ma ten feature, ale do fotografii samolotów może być przydatna funkcja priorytetu świateł - czyli teoretycznie bardziej puszka pilnuje, żeby nie przepalić. W testach wygląda to nieźle, sam nie korzystałem jeszcze :-)
No i szkoda jednak, że wojna na pixele wygrała i przy nowej technologii producji matrycy, jaką w 50d wprowadzili, nie zostali przy matrycy rozdzielczości takiej, jak w 40-tce.
A, dla niektórych 40d ma jescze tę przewagę, że ma C1 do C3 a 50d tylko C1 i C2.
W sumie, z obu puszek byłbyś zadowolony, ale jeżeli kasa jest wyznacznikiem, to bierz 40d.
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
@M2SC -- która z rzeczy, którą ma tylko 50d, jest tak naprawdę Ci potrzebna do tych 1.5k fotek rocznie?
Z ciekawości zobaczyłam jak stoją ceny na allegro, do 50tki trzeba dołożyć tysiaka.
Czy rzeczy, których 40tka nie ma, są warte DLA CIEBIE tego tysiaka?
www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII
Chyba nie warto. 50d- super "wypaśna" puszka. Jednak obrazek oraz wyciąganie go to już nie teges. Jak zmieniłem 350d (tak, tak stara puszka trzycyfrowa) na 50d, to byłem pod wrażeniem puszki, którą trzymałem w rękach, pewnego AF-u (choć w 350d tak na prawdę tamten mi wystarczał). i lepszego trzymania w ręku. Jednak po zrobieniu iluś tam zdjęć w terenie (widoczki, miasto, rodzinka) to byłem bardzo, bardzo zawiedziony obrazkiem i tym co mogłem z nim zrobić. Mi on w ogóle nie pasował. Zmieniłem go więc znowu na starą puszkę (5d clasik) i jestem szczęśliwy, obrazek wymiata, na af nie też narzekam. Za te pieniążki które wołają za 50d wolałbym chyba 40+ gratisy lub 5d. Teraz chodzone FF można za 3-3,5k znaleźć więc ja bym nad tym się zastanowił. Trochę stracisz na ropie (1,6), ale można podpiąć tx, stare obiektywy typu 100-300 a na AF myślę, że nie będziesz narzekał. Chyba u nas na c-b muflon robi czasami fotki samolotów na puszkach FF. Pogadaj z nim co on myśli o szybkości af względem jakości obrazka i możliwości jego obróbki.
kup 400d + 70-200![]()
Jak się czyta takie teksty to można dojść do wniosku, że 50-tka to największa porażka Canona w historii a do rejestrowania obrazów będzie już lepszy zestaw kredek świecowych.
Pewnie dlatego, że 50-tki ani 40-tki raczej się już nowej nie kupi, co z racji daty premiery obu puszek oznacza, że 50-tka w miażdżącej przewadze ofert będzie nowsza - czytaj mniej zorana, z mniejszą liczbą klapnięć...
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!