Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 88

Wątek: Body,czy szkło

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Poza tym zakup 20d teraz to naprawde niefortunny pomysl...
    Jest polowa stycznia. O ile to nie przypadek nagly poczekalbym
    z jakimkolwiek zakupem do konca lutego. Mozliwosci jest wiele:

- 30d za aktualna cene 20d
    - nowe szkla (coraz wiecej plotek)
    - 3d (?)
    - w "najgorszym" przypadku 5d potanieje troche

Czekac. Pare tygodni to nie koniec swiata, a wiele sie
    wyjasni.

Uzależniony
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    obiektywy zmienia się dużo łatwiej niż aparaty.
    Z tym bym się akurat nie zgodził. Generalnie wychodzi na to że przy „galopującym” ostatnio postępie skazani jesteśmy na częstszą jednak wymianę body niż to miało miejsce kiedyś.

Sam robiłem wydruki z 10D po przekadrowaniu z poziomu na pion i było to do przyjęcia. 20D ma ten zapas jednak większy niż 10D.
    Pewnie że 5D i sukcesywne dokupywanie lepszych szkieł to też nie jest złe rozwiązanie jednak gdy spojrzeć jak szybko starzeją się cyfrowe body to jednak z 5D wstrzymałbym się trochę, tak przynajmniej do następnej premiery Canona (co by teraz nie przepłacać).
    Tak sobie myślę że na 20D ewentualna strata będzie jednak mniejsza.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder
    Czekac. Pare tygodni to nie koniec swiata, a wiele sie wyjasni.
    tylko pod tym sie podpisze... warto poczekac na nowsci ktore juz niedlugo pewnie sie pojawia...

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Zdecydowanie szkła jako priorytet: zgodnie z zasadą że światło przechodzi przez obiektyw który ma n a j w i ę k s z y wpływ na obraz a potem zostaje zarejestrowane.Nie bardzo widzę róznicę w zdjęciach pomiędzy 20D a 350D ale pomiędzy obiektywami...Ja np szkła ma od lat a aparaty zmieniam z postępem.Chyba radziłbym 70-200 2.8L do tego konwerter 1,4; jasną 50 i body 350D - dobry teleobiektyw zawsze ci pomoże być tam gdzie nie podejdziesz - bo jak już będziesz blisko to 50. 70-200 ma fabryczny uchwyt który świetnie wyważa zestaw aparat- ob na statywie.No i ...kominek do celowania: małą skąd inąd matówkę 350 zamieni w komfortowe narzędzie pracy - tym bardziej że przeniesienie aparatu niżej niż uniesiony do twarzy pozwala na pewniejszy chwyt i dłuższe czasy!No a jasnośc obrazu dla światła 2,8 - sam sobie odpowiedz.Co do body 20D i wyższych - zawsze zdążysz kupić TANIEJ - czas działa na twoją korzyść.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    alez oczywiscie ze to 5,6 Mpix to byla prowokacja , ale po to zeby pokazc jakie sa realia, rozsadnie jest miec zapas (z 20d wychodzi okolo 100dpi) i w/g mnie rozsadniej jest kupic super szkla niz super body.
    Ciekawe jaką zauważysz różnicę między jakością normalnego szkła i Lki przy tych 60 dpi Pracuję w DTP i widzę plakaty, które drukowane są z fotek powiększanych ponad miarę - widocznie mamy inne pojęcia o akceptowanej jakości. Jednak jeśli tak bardzo to nasze pojęcie się różni - nie rozumiem Twojej pogoni za świetnym szkłem. Jeśli akceptowane jest kilkukrotne powiększanie zdjęcia - to dlaczego nie ma być akceptowane używanie szkła za kilkaset złotych??
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy
    Jednak jeśli tak bardzo to nasze pojęcie się różni - nie rozumiem Twojej pogoni za świetnym szkłem. Jeśli akceptowane jest kilkukrotne powiększanie zdjęcia - to dlaczego nie ma być akceptowane używanie szkła za kilkaset złotych??
    Wymienie kilka powodow dlaczego szklo jest wazniejsze:
    - bliki/flary
    - aberacje chromatyczne
    - dystorsja
    - ostrosc (5D jest znacznie bardziej wymagajacy jesli chodzi o jakosc szkiel niz 20D ktore 'korzysta' tylko z srodka szkla crop)
    - kolory
    - kontrasty
    - bokeh
    - jakosc wykonania

trzeba pamietac ze lancuch jat tak silny jak najslabsze ogniwo...
    Ostatnio edytowane przez Jac ; 10-01-2006 o 21:19

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Wymienie kilka powodow dlaczego szklo jest wazniejsze:
    - bliki/flary
    - aberacje chromatyczne
    - dystorsja
    - ostrosc (5D jest znacznie bardziej wymagajacy jesli chodzi o jakosc szkiel niz 20D ktore 'korzysta' tylko z srodka szkla crop)
    - kolory
    - kontrasty
    - bokeh
    - jakosc wykonania

trzeba pamietac ze lancuch jat tak silny jak najslabsze ogniwo...
    Ależ ja to wiem. Tylko wszyscy zgodnie twierdzą, że fotki bez problemu można powiększyć kilka razy i druknąć w 72dpi, bo nikt nie będzie ich oglądał z bliska. A skoro tak - praktycznie żaden z tych plusów również nie zostanie zauważony.
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy
    Ależ ja to wiem. Tylko wszyscy zgodnie twierdzą, że fotki bez problemu można powiększyć kilka razy i druknąć w 72dpi, bo nikt nie będzie ich oglądał z bliska. A skoro tak - praktycznie żaden z tych plusów również nie zostanie zauważony.
    Oboje wiemy o co chodzi, ale sie troche nie rozumiemy chyba. Wydaje mi sie ze korzystniej bedzie powiekszyc zdjecie dobre jakosciowo 4x niz slabsze jakosciowo 2x... konkretnych testow nikt nie robil ale jak masz material wyjsciowy lepszy to wiecej mozna wyciagnac, jak juz od poczatku dostajesz g**** to za durzo nie poradzisz...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

janfosz,
    jeśli można swoje trzy grosze.

Sprawa nie jest prosta. Do zadań, które opisujesz jednak zdecydowanie lepiej pasuje zestaw szkieł który wymieniasz razem z 20D. 28-105/4 nawet ze stabilizacją nie da ci tego, czogo potrzeba do robienia zdjęć w słabym świetle, a do tego często mocno w ruchu (teatr). Z drugiej strony moje skromne doświadczenia z fotografią teatralną pokazują jasno, że 20D ma za wysokie szumy jeśli warunki mają być naprawdę trudne. Do tego 5D ma spota, rzecz nie do przecenienia przy typowym oświetleniu na spektaklach (choć do obejścia).

Jeśli mógłbyś podać ile masz przeznaczone na ten sprzęt i gdzie go chcesz kupić - może się okazać, że są lepsze źródła i da się to zrobić taniej, a przez to dokupić do 5D jakieś jasne obiektywy. Po drugie zgadzam się ze snowboarderem - teraz jest kiepski czas na kupowanie puszki. Poczekaj do lutego, na targach w USA Canon raczej na pewno coś zaprezentuje - najprawdopodobniej następcę 20D a może i zapowiedź unifikacji serii 1D. Ceny 20D jak i 5D a także najprawdopodobniej następcy 20D będą na pewno niższe.

P.S> jeśli mogę nieśmiało spytać - mówisz, że od 20 lat fotografujesz, a zamierzasz kupić kompletny system. Nie za bardzo rozumiem
    Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 10-01-2006 o 22:08
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman
    P.S> jeśli mogę nieśmiało spytać - mówisz, że od 20 lat fotografujesz, a zamierzasz kupić kompletny system. Nie za bardzo rozumiem
    moze: czekalem na d200 ale sie zawiodlem ?

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów