Pokaż wyniki od 1 do 10 z 67

Wątek: C35/2, C28/1.8 czy 430 EX II ??

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Lampa przyda się zawsze.
    Niedawno byłem na ślubie, gdzie fotograf wyposażony w 2 sztuki 5DII i wypasione jasne szkła robił reportaż bez lampy w starym, ciemnym kościele. Bez zdziwienia oglądałem potem jego dzieła, artystycznie skonwertowane na B&W. A wystarczyło zapiąć lampę i umiejętnie jej użyć, żeby zdjęcia były po prostu ładne. Eeeh... Jak nie ma dobrego światła zastanego, to tylko lampa może zdjęcia uratować.

Co do 35/2 i 28/1.8 to miałem oba i tego drugiego szybko się pozbyłem. Trochę szerszy kąt, ale marny bokeh i kiepska ostrość poza centrum były dla mnie dyskwalifikujące. Porównanie znajdziesz gdzieś w moich postach. Alternatywą dla 35/2 może być tylko 35/1.4. Ale to już zupełnie inna bajka cenowa.

Wniosek jest jeden : za cenę 28/1.8 kupić 35/2 + 420EX.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pirx Zobacz posta
    Co do 35/2 i 28/1.8 to miałem oba i tego drugiego szybko się pozbyłem. Trochę szerszy kąt, ale marny bokeh i kiepska ostrość poza centrum były dla mnie dyskwalifikujące.
    Hmm, marny bokeh w porównaniu z 35/2? Przecież ten obiektyw ze swoją pięciolistkową przysłoną właśnie z tego słynie...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Niestety, tak to właśnie u mnie wyglądało. Pisałem o tym TUTAJ i myślę, że to widać na załączonym przykładzie.
    Oczywiście nie twierdzę, że 35/2 ma ładny bokeh, ale w moim przypadku 28/1.8 dawał dużo brzydsze rozmycie :sad:.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Uprawnienia umieszczania postów