"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
W Finlandii mozna juz zamawiac. 6600euro, czyli 2000 wiecej niz D3s. Mimo, ze Canon jest duzo bardziej popularny- szalu w zamowieniach nie ma. Zmiescilem sie w 1 setke zamawiajacych, ale nie w 1a 500ke aparatow...
Poki co ceny uzywanych 1Dmk3 i 1Dmk4 polecialy w dol (ok 500e ) , a Nikony D3 i D3s (uzywane) zdrozaly o ok 200 .
Cena ma znaczenie. NAWET na "zachodzie"... Szybki ROI jest pozadany wszedzie. 2x4500 to nie 2x6500. 4k€ na ulicy nie leza. I mowa o malutkich klientach. Reuter;AFP i inni maja swoje ceny. Tez bym takie chcial...
Tak dla ciekawostki - wiekszosc reporterow ( znajmych i widzianych ) nadal jedzie na 1Dmk3... .
Canon Elinchrom
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ale prywatni klienci, i firmy niekiedy tez chca 20+ mpix i juz !![]()
Canon Elinchrom
Niezłą cenę mają. Ogólnie nie wiem czy to był dobry ruch bo tak naprawdę Canon jeszcze nie ustalił ceny na 1DX. Świadczy o tym brak pre-orderu na bh czy adoramie oraz jedna mała wzmianka zdaje się to potwierdzać:
http://www.canonrumors.com/2012/01/c...attery-issues/
Tylko ciekawe czemu? Canon sądził, że Nikon da większą cenę na D4?
Ja sobie poczekam do maja - do pierwszych testów, real sampli i jakieś w miarę ustabilizowanej sytuacji na rynku.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Jak będzie mozaika w cieniach to wysyłam zdechłego kota do Japonii.
No Ja chciałbym przed olimpiadą się na coś zdecydować dlatego skusiłem się zamówić już teraz, żeby mieć czas na testy w praktyce i ewentualne przymiarki do 1Ds3 lub 1d4, choć szczerze liczę, że nie będzie przykrych niespodzianek i 1DX będzie mi służył przez co najmniej kilka lat. Drugą kwestią przy zamawianiu w przedbiegach jest obawa z mojej strony o podwyżkę cen związaną z IO w Londynie.
Jest już pre-order. Mam nadzieję, że to żart.
http://allegro.pl/sklepik-poleca-can...055491584.html