Cytat Zamieszczone przez mircopolo Zobacz posta
Dla profesjonalnego filmowca dorabiającego na ślubach, komuniach, bar mitzwach itd. możliwość wykorzystania aparatu używanego w "prawdziwym" filmie nie jest bez znaczenia.
Nie musisz kręcić w 4K, choć jak masz możliwość to dlaczego nie?
Można zkonwertować w obróbce, zachować oryginał - niewiadomo co przyniesie przyszłość.
To profesjonalni filmowcy w Stanach też muszą dorabiać przy kotletach? Co za świat Pewno, że jeśli miałbym dostęp do 1DC to bym go użył, lecz kto o zdrowych zmysłach do filmowania kotletów kupi 1DC i filmowe obiektywy, no bo jak pro to pro? Fajnie byłoby zacząć filmować w 4K już dziś, tylko że zachowanie oryginałów do przyszłej dekady gdzie 4K zajrzy pod strzechy, wymagać będzie szafy terabajtowych dysków. Jeśli miałbym konwertować to do Full HD to znowu na co mi 1DC? O wymogach kompa już nie wspomnę. Trybu filmowania 1080p 50/60fps Sony nie daje już tylko w swoich słuchawkach w Canonie zaś dostępny jest on jedynie w najdroższym modelu aparatu. Z 4K pożytek będzie w przyszłej dekadzie a za sprzęt trzeba zapłacić już dziś. Nie wiem ilu klientów jest dzisiaj w Stanach na 4K, za to liczba klientów w Polsce zbliżona jest do liczby telewizorów 4K w tym kraju, w Warszawie widziałem jeden- na wystawie, w Łodzi widziałem w akcji projektor- demo, nawet nie był do kupienia