Mnie bardziej zastanawia na cholere miałby zmieniać 1D4 na 1DX?![]()
Mnie bardziej zastanawia na cholere miałby zmieniać 1D4 na 1DX?![]()
CANON Laik
osobiście nie testowałem, ale z zasłyszanych opinii z drugiej lub trzeciej ręki (od fotografów pracujących na euro), to powodów zmiany mk4 na 1dx moze byc kilka
-odczuwalnie lepszy AF
- lepsza matryca
- pełna klatka
- drugi joy
Mnie np. po cholerę zmieniać 5D2/3 albo D700/800 na M9?Możemy w taki sposób pół nocy dyskutować
![]()
No ale zmiana na nowszą puchę jest raczej w tym zawodzie naturalną koleją rzeczy. Może se jedno 1DIV zostawić dla cropa. Może nie zmieniać 1DIV a 1DIII które też mu jeszcze zostało, whateva. Postęp jest, a narzędzia pracy się niestety zużywają również. Kiedyś się przesiądzie, a co zrobić z faktem gdy np. ulubiona ogniskowa 300mm już nie jest taka fajna po przejściu z x1.3 na FF?![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie no Twoje pytanie jakkkolwiek może być zadane to nie ma powiązania z moim
Chodzi mi o to, że jak wyszedł 1D4 to wszyscy mówili że AF jest idealny, to co? Już nie jest? Zaczęło servo nie wyrabiać?No i problem mnożnika to druga sprawa. Poza tym 1D4 jest na tyle nowe, że puszki się jeszcze nie wyeksploatowały, skoku jakiegoś zabójczego dla sportowców w tym temacie też nie widzę. Ot takie pytanie
![]()
No jednak ma powiązanie
1DX ma ponoć jeszcze lepszy AF, przy czym więcej fps, lepsza matryca (DR, szumy, rozdzielczość). A stare puchy się zużywają. Od premiery 1DIV minęły prawie 3lata. Dla reportera to są już setki tysięcy przebieguZ reszta jak nie IV to wymieni i tak IIN czy III. Problem z ogniskowymi obiektywów może się pojawić. "Budżetowe" rozwiązanie to konwerter x1.4 i podbicie ISO o jedną działkę
![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
http://blog.martinbaileyphotography....al-slr-review/
As you can see, the 1D X is perhaps even slightly better than one stop less ISO on the 5D Mark III up to 102400, but I think ISO 204800 on the 1D X is actually quite a lot better than 102400, the highest ISO on the 5D Mark III.
EOS - conditio sine Kwanon...
Zachowanie na ISO 12800 jest niesamowite!
1D4 trochę w tyle...
1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII
na forum najkona piszą coś innego o tym 1dx, że na cropie 1:1 papka jak z kompaktu![]()