Dobrze, że nie jestem saperemoni mylą się tylko raz
"Od 25 lat Canon inwestuje w rozwój systemu EOS..."- znam dalszą część ale tak naprawdę to ile jeszcze te stare systemy (C i N) jeszcze podoją ? Mamy już rozpoczęte drugie dwudziestolecie XXI wieku !
Naprawdę pięknie odpicowany 1D X przypomniał mi sytuację, która zastała mnie jeszcze w "czerwonym" systemie. Analogowy EOS 3 i 1V. Owszem, wtedy bagnet pozostał, ale ja w następne 25 lat nie wierzę. To samo odnosi się do nikona.
Ale przez najbliższe kilka lat tym złomem jeszcze coś sfotografujemy![]()
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Acha, więc jak wyjdzie coś nowego, bez np. lustra, to nagle wszystkie lustrzanki przestaną robić zdjęcia? Czy też chodzi wyłącznie o to, żeby 'mieć' najnowszy sprzęt w ofercie?
Co do narzekania na "notkę prasową" - brak słów...biedne, niedopieszczone, niedogłaskane dzieci...
Ciekawe tylko, czy ktokolwiek byłby w stanie zrobić badania, jak na sprzedaż sprzętu firmy Canon wpływa olanie tego forum. Oraz jaki procent całej globalnej sprzedaży Canona 1DX przypadnie krajowi nad Wisłą (to już łatwiejsze pytanie do odpowiedzi).
Aparaty, obiektywy, lampy.
Robić zdjęć nie przestaną, ale owczy pęd do nowości technicznych, drzemie w większości z nas - dojnych krów Canona i innych firm.
Oby tylko dało się podpinać nasze szkiełka do nowych zabawek![]()
6D + 35L + 85f/1.8 + 24-105L
Moim zdaniem nie. Tylko ile wytrwam w systemie, który nie będzie już rozwijany a postęp technologiczny ciągle przyśpiesza ?
Żeby była jasność - dla mnie Canon 1D X jest obecnie najbliższym doskonałości korpusem lustrzanym (co prawda na papierze z oczekiwaniem do marca 2012 ale jednak). To mnie i cieszy i trochę martwi.
Uważam, że to początek końca.
Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9
Ale jeżeli system da wystarczająco dużo miodu...to po co zmieniać od razu na nowszy?
Dotarliśmy do etapu, kiedy sprzęt realnie zaspokaja dużą część potrzeb. Zmiany będą coraz wolniejsze...
Nie mówiąc już o tym, że ciągle wymieniając sprzęt na najnowszy, nie mamy już pieniędzy na wykorzystywanie tego sprzętu1DX stojący na półce w pokoju człowieka zatyranego, żeby spłacić ten aparat, będzie tylko marnym kawałkiem metalu
Wracając jednak do tematu: czy ktoś ma jakieś informacje n/t długości serii (zwłaszcza w RAW, oczywiście full speed) w 1DX?
Aparaty, obiektywy, lampy.