Po prostu siedem de zagina te wszystkie 1-nki, 5-tki, 6-tki...![]()
Po prostu siedem de zagina te wszystkie 1-nki, 5-tki, 6-tki...![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
chyba sobie zagina rogi przy 1-dynkach i 5-tkach
Miałem zaszczyt zapoznać sie z nowym 1DX i powiem jedno - robi potworne wrażenie, raz że to kawał konstrukcji a dwa.... waga! jak prawdziwy rzemieślnik, wiem że mam narzędzie w rekuTeraz mam przynajmniej jakiś cel życiowy
Wydaje mi sie że jest to pucha na dłłuugie lata!
Mam 6D, którego jeszcze nie poznałem za dobrze, ale szukałem korekcji ekspozycji dla Auto ISO. Niestety jadę do pracy i nie mam jak tego teraz sprawdzić, ale po wciśnięciu Q parametry pojawiają się na ekranie i tam można korygować ekspozycję. Nie wiem tylko, czy jest Q lub jakiś odpowiednik w 1Dx lub 5d3. Wieczorem mogę sprawdzić i pokazać jak to dokładnie wygląda.
To musiałeś mieć poprzednio dość stary model, skoro wcześniej nie spotkałeś się z "Q".
Q = Quick Control.
W dyskutowanym przypadku chodzi o tryb MANUALNY, w którym nie ma korekty ekspozycji w Canonie. Okazuje się jednak, że w 1Dx (a może i w innych jedynkach) jest w menu coś w rodzaju korekty/kalibracji Auto-ISO. Poczytaj kilka postów wyżej, tam koledzy piszą o co chodzi. To w ogóle są drobne niuanse poruszane przez (nas) rozpieszczonych użytkowników. Niby nie honor korzystać z zielonego kwadracika, ale każda automatyka pożądana i witana z otwartymi rękami. Najpopularniejszy tryb fotografowania poza studiem - AV = zielony kwadracik z wygumkowanym jednym bokiem
.
No i stało się. Pojechałem po 5DIII, przyjechałem z 1DX :-D Uprzejmy pan sprzedawca nawet mnie nie namawiał, po prostu dał mi go ręki. Już nie wypuściłem :-D
Współczujemy. Będziesz się musiał nauczyć jakoś z tym żyć...A gdzie to w Łodzi jest tak dostępne "od ręki"?
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Kupiłem w Warszawie, wiesz teraz autostradą czasowo to jak jechać na inną dzielnicę ;-) Można kupić w Łodzi na PasazFoto ale dostępność do trzech dni i cena nie ta.
Szkoda ze obrazek w 1dx gorszy niz w 5d mk3, ale coz....
-C
EOS R5+kilka szkiełek Canona