Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
Mam 6D, którego jeszcze nie poznałem za dobrze, ale szukałem korekcji ekspozycji dla Auto ISO. Niestety jadę do pracy i nie mam jak tego teraz sprawdzić, ale po wciśnięciu Q parametry pojawiają się na ekranie i tam można korygować ekspozycję. Nie wiem tylko, czy jest Q lub jakiś odpowiednik w 1Dx lub 5d3. Wieczorem mogę sprawdzić i pokazać jak to dokładnie wygląda.
To musiałeś mieć poprzednio dość stary model, skoro wcześniej nie spotkałeś się z "Q" .
Q = Quick Control.
W dyskutowanym przypadku chodzi o tryb MANUALNY, w którym nie ma korekty ekspozycji w Canonie. Okazuje się jednak, że w 1Dx (a może i w innych jedynkach) jest w menu coś w rodzaju korekty/kalibracji Auto-ISO. Poczytaj kilka postów wyżej, tam koledzy piszą o co chodzi. To w ogóle są drobne niuanse poruszane przez (nas) rozpieszczonych użytkowników. Niby nie honor korzystać z zielonego kwadracika, ale każda automatyka pożądana i witana z otwartymi rękami . Najpopularniejszy tryb fotografowania poza studiem - AV = zielony kwadracik z wygumkowanym jednym bokiem .