To może i ja dorzucę kilka uwag. Zastanawiałem sie nad zakupem D4 i 1DX, bo mam i jezdne i drugie szkła.
Co przeważyło na szale 1DX:
- standardowa i sprawdzona bateria,
- dwie karty CF
- bardzo rozwinięty i konfigurowalny AF
- ergonomia: menus i tryby Cx
- wideo (doświadczenie Canona w tej branży jest zdecydowanie bardziej przekonujące niż Nikona).
Na czym się zawiodłem:
- brak podświetlenia punktów AF w trybie Servo (częściowo poprawione w FW 1.1.1)
- skomplikowana korekcja naświetlenia w trybie M + AutoISO (W Nikonie jest to naturalne i banalnie proste)
Używałem obu puszek i myślę, ze różnice są minimalne i raczej związane z subiektywnymi preferencjami. Różnica w cenie nie jest, dla mnie, uzasadniona.
Czy kupiłbym 1DX jeszcze raz: na pewno tak.
Wyobraźmy sobie taką sytuacje: koncert, ciemnawo, światła zmieniają się nieustannie, a ty potrzebujesz taką a nie inną wartość przysłony (GO) i taką a nie inną szybkość migawki (ogniskowa, stabilizacja, ruch "obiektu"): wybierasz M i AutoIso (bo jesteś leniwy :wink:, albo wszystko się za szybko zmienia na scenie). Jeżeli otrzymujesz zdjęcia systematycznie prze lub niedoświetlone, to nie możesz tak po prostu nacisnąć na guzik i wybrać +/- xEV (jak to można w Nikonie). Jest w Canonie taka opcja w menu, ale dojście i operowanie nią jest zdecydowanie mniej praktyczne niż nikonowski bezpośredni przycisk.
Czy rzeczywiście jest w jakichś Canonach opcja auto-korekty ekspozycji w trybie manualnym? Rozumiem, że musiałaby mieć wpływ wyłącznie na zachowanie Auto-ISO. Czy w 1Dx jest coś takiego, czy w innych również? Mógłbyś przybliżyć, co masz dokładnie na myśli, w którym miejscu tego szukać?
A nie możesz przypisać korekty (w tym przypadku wpływającej na ISO) do jednego z przycisków z przodu body?
Pzdr, Piotr
Nie wiem komu odpisujesz. Mnie zainteresowała możliwość włączenia korekty ekspozycji w trybie M i Auto-ISO, bo nie spotkałem się z tym dotychczas w Canonie, ale nie miałem jedynki. Mam 5D3 i tu nie ma czegoś takiego jak korekta ekspozycji w trybie M (dla ISO). Dlatego pytam, czy to jest funkcja właściwa tylko jedynkom, o ile rzeczywiście jest coś, co tak działa w systemie Canon.
W 7D również nie ma korekty ekspozycji przy trybie M i AutoISO.
W 1DX jest w menu, w zakładce C.Fn2 opcja AE Microadjustment. Nie pamiętam, czy ta opcja była w 5D3.