Znając jego szczęście do wypadków dziwię się, że jeszcze nic sobie nie urwał.
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
Nie wiem czy było: CANON 1DX VS NIKON D4 - YouTube
Też się obecnie zastanawiam: C czy N?![]()
Pzdr, Piotr
Przesiadka systemowa jest bardzo bolesna. Szkła to decydujący element systemu.Dyskusja jest w znacznym stopniu jałowa gdyż wielu zabierających w niej głos nie stać i tak na tę nowość, a według mnie Canon wypuścił sporo elementów systemu które nie pozwolą wywalić go z siodła. Nawet gdyby Nikon miał lepszą matrycę jeśli chodzi o tonalność (matryca sonego) to i tak tylko w niewielkim stopniu wpływa to na decyzję fotoreportera, który ma cały arsenał Canona i odwrotnie. Różnice są tak małe, że zmiana systemu z powodu nowości nie opłaca się. Canon wprowadził lampy bezprzewodowe, z filtrami i przekazem do puszki jaki filtr zastosowano, w czym dorównał do systemu Nikona. Ciekaw jestem co będzie ze spekulacjami i aparatem o wielkiej rozdzielczości. Jaka to będzie matryca, skoro nawet szkła systemowe są modyfikowane pod kątem rozdzielczości.
Od wczoraj jestem posiadaczem tego karabinu
Możliwości ustawień tego aparatu jest mnóstwo.
Tak więc tydzień teorii ,spędzony nad instrukcją, a później praktyka w terenie.
MaciejC miałeś może dylemat między D4 a 1DX?
heh! wreszcie ktoś go kupił ;P do tej pory wrażenia użytkowników można było śledzić jedynie na zagranicznych forach. u nas niestety sami teoretycy ($$$).
MaciejC jakiego body używałeś wcześniej? Czy miałeś do czynienia z 5Dmk3?
5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500px
Rafaelito w moim przypadku nie było żadnych wątpliwości. Pełna klatka to był pierwszy warunek. Drugi to świadomość ,że body ma mi służyć przez kilka lat, a to cudo pod względem zaawansowania technicznego mi zapewnia.
BartasPL wstyd się przyznać ale to jest mój pierwszy CanonWcześniej Pentax K-10, K-20, K-5. Jeżeli chodzi o 5Dmk3 to jakby np. strzelał 10 kl/s to może bym się skusił. Ja fotografuję dużo sportu a głównie speedway a tam wiadomo duużo się dzieje. Dlatego wolałem zacisnąć pasa i odkładać kasę na 1Dx.
MaciejC chodziło mi o to czy nie miałeś dylematu między Nikonem D4 a Canonem 1DX. Stoję przed takim wyborem. Potrzebny mi szybkostrzelny karabinek snajperski. Piszesz, że miałeś Pentaxa więc droga do Nikona czy Canona była otwarta. Ciekaw jestem Twojego wyboru. Czemu 1DX?
BartasPL najważniejsze żeby ci co kupili 1DX nie ograniczyli się jedynie do oznajmienia tego na tym forum.